Neuvěřitelná drzost Ligy arabských států

Je s podivem, jak daleko jsou schopny zajít různé organizace, osoby a různá uskupení, ve snaze podřídit si samostatné a nezávislé země a přizpůsobit je svému pohledu na svět. Lidská společnost sklízí co zasela a musí se vyrovnat s rostoucí drzostí těch, pro které je mír a spolupráce mezi národy jen prázdným slovem. Liga arabských států, stejně jako předtím šéf palestínské diplomacie se s neuvěřitelnou drzostí pokoušejí vměšovat do vnitřních záležitostí nezávislé České republiky a určovat, jaké vztahy má mít s Israelem.

Vše to začalo tím, že v rámci galavečera Dnů pro Israel, vyjádřil president České republiky svůj názor na budoucnost vztahů s Israelem. Co přesně řekl si prosím přečtěte přímo v tomto článku.

Jak už je zvykem, došlo k několikerému překroucení Zemanových slov a tak jen pro přesnost uvedu, že president se vyjádřil k možnosti řešení konfliktu mezi Palestínci a Israelem a vyjádřil, celkem logické přesvědčení, že kdyby Palestíně přátelsky nakloněné islámské země nabídly obyvatelům uprchlíckých táborů práci ve na svém území,  rapidně by to snížilo počet teroristických útoků. Je totiž naprosto známou věcí, že vůdcové teroristických skupin rekrutují své ovečky právě z řad těch nejchudších, těch, kteří žijí v nejistotě z budoucnosti. V nejistotě, do které je dostali svým nenávistným postojem k Israeli, jejích vůdcové.

Tento Zemanův nápad, i když vlastně nebyl originál jeho, ovšem byl překroucen a interpretován, jako snaha, nebo doporučení zbavit Palestínce práva na domov a rozprášit je po okolních zemích. Kdo tuto dezimpretaci šíří není tak složité uhodnout. V další části rozhovoru, Zeman vyjádřil představu, že by vláda mohla zvážit přemístěni zastupitelského úřadu do Jerusaléma. Proč? Je přece logické, mít zastupitelský úřad v hlavním městě a Jerusalém hlavním městem Israele je.

Okamžitě poté se strhla hysterie, do které se zapojil každý kdo mohl. Všichni varují, zvedají prstíky, kníže Schwarzenberg se probral ze zimního spánku a taky něco vtipného prohodil. Paní Němcová s ustaranou tváři hovořila o možných komplikacích na mezinárodním poli.

To byly ovšem jen takové půtky, spojené s předvolebním bojem. Jenže včera se obevilo prohlášení palestínského ministra zahraničí Malkího, který arogantním způsobem podsouvá kam má president jít a kam už né a nabízí jakýsi doprovod.

Vrcholem drzosti ovšem je prohlášení Ligy arabských států a to že si pozvali na "kobereček" českého velvyslance v Egyptě. Tady už končí veškerá legrace a trpělivost. Požadovat po vládě jakékoliv stanovisko je asi naivní. Je ale nutné, aby president Zeman na svých postojích trval a neustoupil z nich. Není kam ustoupit. Česká republika se nemusí a nesmí zpovídat kdejaké organizaci ze svých kroků. Je jen záležitostí mezi ČR a státem Israel, jestli v budoucnu bude velvyslanectví v jeho hlavním městě a kdy k tomuto kroku dojde.

Kontroverze kolem Jerusaléma byly způsobeny nedůsledným postojem mezinárodního společenství. Toto společenství, namísto aby teroristům z OOP v čele s Arafatem ukázalo tvrdou ruku, rozhodlo se ustupovat. Nekonečná mírová jednání nevedla k cíli a region dostala do slepé uličky.

Liga arabských států zašla hodně daleko a je na presidentovi ČR, aby ukázal, že on se zastrašit nedá. Pokud by Česká republika měla být průkopníkem a být první zemí, která bude mít zastupitelský úřad v hlavním městě Israele, určitě to bude ku prospěchu. Jsem si jistý, že tento krok by nezůstal osamocený a následovaly by další země. A možná je nejvyšší čas tento krok udělat.

Česká republika byla jednou z mála zemí, která se postavila proti přiznání statusu palestínské samosprávě v OSN. Teď se ukazuje, že tento postoj byl naprosto správný a bylo by vhodné své přátelství k Israeli postavit na další úroveň a to právě přesunutím velvyslanectví do Jerusaléma, jediného hlavního města státu Israel. Je jím už 3500 let a bude i nadále.

 

Autor: Václav Král | čtvrtek 10.10.2013 11:00 | karma článku: 34,02 | přečteno: 1927x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18