Kriminálka Anděl

Seriál televize NOVA vykazuje dlouhodově slušnou sledovanost a tak není divu, že bylo rozhodnuto o jeho pokračování, které na obrazovky vstoupilo v pondělí. Přestože jsem od počátku choval k tomuto dílku výhrady, na pokračování jsem se těšil.  

Proč výhrady? Ne proto že by byl seriál natočen špatně, naopak, řekl bych že po profesionální stránce byla odvedena slušná práce. Niciyméně, celý seriál se nevyhnul chybám, kterých se dopustili tvůrci obdobných formátů z USA, odkud Kriminálka Anděl beze zbytku čerpá.

Celý tento seriál je vlastně českým obrazem amerických kriminálek. A tvůrci zkopírovali i nesmysly. Jedním z největších se pravidelně odehrává na patologii. Lékař pitvá co mu skalpel stačí, samozřejmě v rukavicích a do rukou bere různé předměty. Tu psací potřeby, nebo notes či diktafon. Po pitvě tyto předměty bere do rukou, už bez rukavic ovšem. Přitom není pravděpodobné, že by například tužka prošla desinfekci o diktafonu ani nemluvě.

Postavy jednají často velice chaoticky a nevěrohodně a děj je hodně poznamenán snahou o akčnost za každou cenu a to je kamen úrazu. Detektivku natočit umíme, ale jak se přidají střelby a výbuchy, je to většinou trapas.

A jak podle mne, dopadla premiéra nové řady? Nepřinesla nic nového, ani k horšímu ale ani k lepšímu. Nájemný vrah poskakuje jako kapitán Hradec v majoru Zemanovi. Po vraždě v baru naprosto nelogicky střílí hlava nehlava a na nádraží po mafiánsku dává ještě ránu jístoty protivníkovi do zad. Vrahův vrah poté, do něj vystříli celý zásobník i když je divákovi presentován spíše jako provinční hajzlík a nikoliv chladnokrevný vrah. Tady zjevně tvůrci žijí zavedeným klišé, že vražda je cosi snadno proveditelného.

Další mínus pro seriál se samozřejmě přidrzlý soudní lékař, žoviálně mudrující nad případem. Prostě jak jsem napsal výše, kopie kriminálky Miami, Las Vegas, NY a jak se všechny ty seriály jmenují, kopie se vším všudy.

Ovšem vrcholem byl závěr, který jsem sice očekával, ale nevěřil jsem že se taková pitomost nakonec stane. Krásná Ivana Chýlková, se stává novou šéfkou. Pro ty kteří neviděli a nevědí co se mi na tom nelíbí uvádím, že do seriálu vstoupila coby příslušníce skupiny proti organizovanému zločinu a odsud šup na obvod, tedy na Anděl. Haha to je teda povýšení.

Celkově si myslím, že se jedná o dobrý projekt, jen by se tvůrci měli méně inspirovat v zahraničí.

Autor: Václav Král | pátek 10.2.2012 7:00 | karma článku: 9,09 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18