Kdo bude příštím presidentem USA?

Tak to je otázka, která se pomalu dostává do popředí nejen zde, v zemi neomezených možností. Ať se  to libí nebo né, bude výsledek příštích presidenstských voleb, mít dosti veliký význam i pro vývoj světové politické a ekonomické situace.

Vlastně, měl by mít, jenže... Za dobu co jsem v USA, ještě nikdy jsem nezažíval takový pocit marnosti. A od doby, co mám volební právo, nestalo se mi ještě, že bych zíral na seznam kandidátů a nevěděl co s ním. Byl jsem si téměř jistý, že americká republikánská beznaděj skončila s kandidatůrou Johna Mc Caina. Omyl, omyl. Současné volby jsou přehlídkou trapnosti, která nemá obdoby.

Rozhoduje se , kdo se postaví Baracku Obamovi. Presidentovi, v nějž mnozí vkládali naděje a který nepřesvědčil. Je nutno říct, že neměl snadnou pozici. Přebírat úřad po Georgi W Bushovi, který pokazil co se pokazit dalo, to nebyl ideální start. A tak není divu že mnohé z jeho plánu a slibů se neuskutečnily. Navíc, od počátku se potýkal s nedůvěrou a nenávistí.  Kdo bude tedy jeho protivníkem?

Momentálně jsou ve hře dva kandidáti. Mitt Romney a Newt Gingrich.

http://2012.presidential-candidates.org/

Ostatní nemá smysl jmenovat, neboť mají už na zminěné dva značný odstup. A právě náskok těchto dvou politiků je největším problémem. Oba dva se totiž vyznačují naprostou neprofesionalitou a buranstvím. Oběma se současně podařilo pronést projevy, ze kterých mrazí. Mitt Romney tento týden s vážnou tváří prohlásil, že bude li presidentem, okamžitě se vypořádá s Čínou, která podle něj může za všechny problémy USA. Samozřejmostí jsou populární útoky proti tradičním nepřátelům USA. Prostě populismus.

Newt Gingrich zjevně nemá takový rozhled jako Romney přestože velice často zdůrazňuje, že pracoval pro Ronalda Reagana. Je zajímavé v této souvislosti zmínit, že Reagan o něm hovořil jen jednou a to v souvislosti s nepřijetím jakéhosi jeho návrhu, který president považoval za hloupý. Jinak Gingrich staví svou kampaň na žoviálnosti a na úsměvu. Je to takový lidový páprda s velkým břichem, který se velice rád pouští do stranického kolegy, kvůli jeho obchodním aktivitám a hlavně kvůli nejasným bankovním účtům ve Švýcarsku a na Kajmanských ostrovech. Tohle známe z Česka, není liž pravda?

Oba dohromady pak velice svorně  nadávají na Washington a proklamují změnu jeho politiky. Míněno samozřejmě politickou scénu Washingtonu.

Problém je, že to vše, co nám oba kandidáti na presidenta nabízejí, jsou jen slova a věty, které dohromady nic neznamenají. Výkřiky Mitta Romneyho, že když ho zvolíme, tak zná cestu z ekonomické krize, působí směšně, když tuto cestu neznají největší ekonomické mozky světa. Gingrichova rádoby lidovost zase vyznívá škrobeně. Oba se velice striktně vyhýbají konktrétním tématům, jak ozdravit americkou i světovou politiku.

A tak, tato situace nejvíce nahrává současnému nájemníkovi v Bílém domě. Ať totiž z uvedených dvou republikánu se postaví Obamovi kdokoliv, nejsem si jistý, že přežije masivní kampaň, kterou jistě Obama spustí

http://mittromney.com/s/mitt-romney-2012

http://www.newt.org/

http://www.barackobama.com/

 

 

Autor: Václav Král | pátek 27.1.2012 7:00 | karma článku: 7,05 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18