Jitka Bártová, odvážná starostka z Duchcova

Díky veledůležitým informacím o stavu kolem Ivety Bartošové, mohl čtenář nabýt dojmu, že situace v Duchcove a dalších městech se uklidňuje a že snad konečně někdo udělal kroky, vedoucí k nápravě chyb, kterých se vlády dopouštěly. Omyl. Právě Duchcov zažil další brutální útok na nevinného člověka, který skončil v nemocnici a změna je tentokrát v tom, že útočníci skončili za mřížemi. Hurá chce se zvolat, ovšem výkřik radosti se nějak z hrdla nemůže dostat.

Není divu, když jakýsi spolek, pod vedením Nielse Muižniekse, pod dojmem že je zastřešen evropskou uníí, úkoluje českou vládu a požaduje ukončení protiromských demonstrací. Je zmíněn Duchcov a České Budějovice a je vyjadřena obava. Obava o osudy Romů, kterým se ovšem nic nestalo, na druhou stranu se ovšem pan Muižniekis nezabývá osudem těch, kteří jsou terčem útoků.

A tak se ani nedivím, že paní starostka Jitka Bártová napsala panu Muižnieksovi dopis....

Dear Mr. Muižnieks and members of the Council,

I know it is difficult for you to know the details about all countries but it seems you are not well informed about situation in Duchcov and in Czech towns generally. It will be my pleasure to receive a possibility to give you all informations, to help you to understand the problem. For understanding is necessary to know the story from the beginning. Please try to find some time and contact me on FB, e-mail or phone. Jitka Bartova mayor, Duchcov.

Vážený pane Muižnieksi a členové rady,

Vím že je pro vás složité znát podrobnosti o každé zemi, ale zdá se, že o situaci v Duchcově a v Českých  městech obecně, nejste informováni dostatečně dobře. Bude pro mne velikým potěšením, pokud mi dáte příležitost poskytkout vám potřebné informace, které vám pomohou pochopit a porozumět celé problematice. K tomu je nezbytné znát celou historii posledních událostí tak, jak proběhly od počátku. Prosím najděte si čas a kontaktujte mne na facebooku, emailu nebo telefonem. Jitka Bártová, starostka, Duchcov.

Postup paní starostky zaslouží maximální uznání, protože tato žena projevila odvahu nejen tím, že reagovala na nehorázné a drzé vměšování se do záležitostí České republiky ze strany výboru pro lidská práva ale i tím, jaké zastává celkově postoje v současné napjaté situaci. A na tomto místě je třeba zdůraznit, její praktické osamocení. Stát totiž, namísto aby konflikt řešil, tak posílá báckomanda, která, jak je patrno z různých videí a fotografií, mají jediný praktický smysl. Demonstraci brutální síly. Nikdo nepřemýšlí o faktu, že nasazení a aktivity těžkooděnců jsou navýsost kontraproduktivní a mají jen jediný výsledek. Prohlubování krize a rostoucí averzi vůči Cikánům. Počet těch, kteří odmítají system kolektivní viny povážlivě klesá a já, přestože k ním patřím také, se tomuto poklesu nedivím.

Jak můžeme chtít po veřejnosti, aby v něco věřila a byla trpělivá, když namísto diskuse a slov hovoří pěsti a pendreky. Když jsou lidé oslepováni slzným plynem, když na malého kluka nebo dívku se vrhne tlupa mastodontů v uniformách a kroutí jím ruce za zády. A je úplně jedno jestli dotyční uposlechli nebo neuposlechli výzvu aby se rozpustili. Policisté mají dostatečný trenink na to, aby si poradili jako jedinci nebo maximálně ve dvojici.

Současná situace v ČR hrozí vypuknutím konfliktu nedozírného rozměru. Velice si vážím rozumných a upřímných slov, jaká na stránkách idnesu vyslovil například Radek Banga ale i další Romové. Jestli si ale někdo myslí, že tato slova narazí na úrodnou půdu poté, co předvedla policie a státní moc v minulých dnech a týdnech, pak je na velkém omylu. Ti z řad Romů, kteří nechtějí a neumí žít slušně dostali pomocí pendreků, dělbuchů a slzného plynu jasný signál že není třeba se bát. Že pár z nich sice skončí na chvíli za mřížemi ale jinak se nic nemění. A kdo na to doplatí?

Slušní a spořádaní občané, bez ohledu na to jestli jsou majoritní nebo minoritní nebo jací. Prostě slušnost se stále nevyplácí.

A proto si velmi vážím postoje paní starostky Jitky Bártové jejího boje za navrácení klidu a pořádku do města Casanovy. Doufám že se stane příkladem i pro další politiky a zastupitele.

Autor: Václav Král | středa 17.7.2013 11:00 | karma článku: 32,50 | přečteno: 2498x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18