Jaká je vlastně cena zdraví?

Problematika údajného odchodu lékařů do zahraničí, už několik týdnů hýbe zájmem médií a blogerů jakbysmet. Nelze se tomu divit, protože televizní stanice a " seriozní " tiskoviny, v čele s Bleskem nám líčí katastrofální vývoj, který nás nemine a nejednoho čtenáře jistě napadlo, že rok 2012 přišel o hodně dříve. A přemýšlí jak to ti indiání mohli všechno vědět.

Nemám až tak pravidelný přísun k domácím sdělovacím prostředkům. Na základě toho co jsem si přečetl a co jsem viděl a slyšel, udělal jsem si jakýsi názor a s ním jsem seznámil své milé čtenáře v minulém článku. Celá problematika je velice složitá a já jsem s napětím očekával novoroční projev pana presidenta. Jeho slova mne ale zaskočila. Od člověka jeho rozhledu bych přivítal analýzu a střízlivé objektivní stanovisko. Namísto toho přišel projev, za který by se ani Milouš Jakeš nemusel stydět. Jednoznačné odsouzení lékařů je povrchní a pravdu zakrývající. Bezděky mne napadla vzpomínka na Antona Špelce a slavnou Buriánovu větu. Ale kdepak. Císařpán není vůl, nemáme císařpána.

V celé této politovánihodné aféře není nevinných. Obě strany mají hodně máslem pomazané hlavy. Pokud jsem dobře informován, nikdo z odpovědných zástupců vlády, k jednání s lékaří ani s jejích zástupci nezasedl. Pokud přece jen nějaké rozhovory proběhly, asi nebyly dostatečné a v současnosti na sebe obě strany, prostřednictvím sdělovacích prostředků jen křičí. Tady je zjevný nedostatek na straně ministra a jeho resortu. Co se týče lékařů, chápu je. Vím, že mají li odvádět práci, jaká je od nich požadována, musí mít odměnu, která jím zajistí nadstandartní žívot. Lékařská komunita, to nejsou jen špičkoví neurochirurgové a specialisté světového věhlasu. Jsou to také bezejmenní stomatologové, gynecologové a taky chirurgové, mnohdy na těch nejposlednějších střediscích. A to že pracují v místech, kde lišky dávají dobrou noc, neznamená že si nezaslouží odměnu na patříčné úrovni. I oni totiž léčí nás, lidi.

Chápu lékaře...ovšem má to háček. Studovat medicínu jde pro peníze málokdo. Tato práce by neměla být pouze zdrojem kvalitního živobytí, ale hlavně posláním. Proto si myslím že hromadné výpovědi, byly předčasné a že, pokud k odchodu dojde, nebude potrestána vláda, která si to zaslouží. Potrestáni budou nevinní. Občané, kterým najednou bude ten známý pan doktor scházet. A budou muset do jiného města. A může se stát, že pro mnohé bude pozdě.

Samozřejmě že pak se bude hledat viník. Jedni řeknou že to byli lékaří a ti se ohradí že to byla vláda. Kdo ale bude vítěz? A bude nějaký?

 

 

Autor: Václav Král | pondělí 3.1.2011 0:37 | karma článku: 7,32 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18