Israel pod palbou - opět

Ještě pořádně neodezněl skandál s lodí, která s Iránu, chtěla do Gazy přez Súdán dostat náklad plný raket a zbraní, a už je tu další kauza, která ovšem toho, kdo je se situaci v regionu obeznámen moc nepřekvapí. Přestože mírové rozhovory mezi Israelem a Palestínci probíhají , na území židovského státu v uplynulých hodinách dopadlo z pásma Gazy více než 60 raket.

V paměti ještě zůstává akce IDF z listopadu roku 2012, kdy poté, co ze strany Hamasem ovládané Gazy na území Israele dopadlo během 24 hodin více než stovka raket. Tehdy Israel řekl jasné a rozhodné STOP a israelská letadla provedla bleskovou protiofensívu. Svět se tehdy mohl zbláznit. Zase někdo těm chudáčkům v Gaze ubližuje. Zase jím šlapou na kuří očka.

Do vyjednávání o míru se zapojila Hillary Clinton a 21. listopadu Israel souhlasil se zastavením vojenských akcí. Výměnou za slib, že nebudou pokračovat útoky z Gazy. Tento slib samozřejmě nikdy nebyl striktně dodržen a tu a tam nějaká ta raketa přiletěla, což bylo vysvětlováno a omlouváno jakýmisi skupinami nejasného původu. Jenže útoky se stupňovaly a stupňují a za posledních 24 hodin už počet raket překročil číslo 60. Za pozornost stojí fakt, že tyto rakety přilétají a jsou cíleny téměr výhradně v době, kdy jdou děti do školy a na místa kde se pohybují civilisté. Nejsou to útoky proti nenáviděné israelské armádě. Proti nenáviděnému státu ale proti lidem. Navíc proti těm nejbezbrannějším.

A tak i tentokrát došla vládě trpělivost a IDF dostala patřičné rozkazy.

Podle zpravodajství Ynetu, útok zahájilo dělostřelectvo, které zasáhlo palbou dva cíle a následoval letecký útok, který zničil 29 stanovišť skupin islámského Jihádu..Samozřejmě se opět ozval ten, který má plná ústa míru, Mahmout Abbas, který označil Israel za agresora v prohlášení, které si náramně notovalo s výkřiky představitelů teroristického Hamasu, kteý Gaze vládne. Inu, nic nového pod sluncem.

Jenže tentokrát se zdá, že nejvyšším představitelům Israele opravdu dochází trpělivost. Premier Netanyahu řekl že :

"Budeme pokračovat v akcích proti těm, kteří nám chtějí škodit a budeme jednat s plnou sílou"

Ministr zahraničí Liberman zase prohlásil že:

"Nemyslím si, že můžeme nadále ignorovat takovou agresi. V této chvíli nemáme jinou volbu, nežli převzít Gazu a vyčistit ji."

Slova obou politiků jsou nanejvýš správná a rozumná. Je načase ukončit stav, kdy se země necha vydírat mezinárodním společenstvím a ohlupovat prázdnými frázemi o mírových dohodách. V okamžiku, kdy k mírovým jednáním vážně přistupuje pouze Israel, zatímco palestínská strana nadále trvá na obstrukcích a podporuje raketové útoky proti civilnímu obyvatelstvu, v tomto okamžiku se nejedná o mírová jednání ale o pokus o diktát, pokus, který proti Israeli nikdy nebude mít úspěch.

Očekávám, že v nejbližších dnech se ozvou staré známé hlasy z EU i z USA, které budou naříkat a úpěnlivě volat po spravedlivém míru. Věřím že tentokráte jim pan ministerský předseda Netanyahu ukáže směr, kterým se jejích volání má ubírat. Na ústupky už není čas, naopak, nadešla chvíle ukázat světu, že Israel si umí ochránit svůj domov a své obyvatele.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Král | čtvrtek 13.3.2014 11:00 | karma článku: 31,09 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18