Israel a jaderné zbraně, má je nebo nemá je?

Celosvětově vládne předpoklad, že Israel je jednou z jaderných mocností. Pro Israel je to komplikovana situace, vzledem s současnému stavu v regionu.

22.09.1979 byla v oblasti jižního Atlantiku zpozorována satelitem Vela Hotel podivná záře. Jednalo se o záblesky podobné těm, které se objevují při jaderných pokusech.

Byl vytvořen seznam potencionálních zemí které v tom mohly mít účast. Samozřejmě SSSR, Francie ale taky Israel, který v té době v jistém smyslu spolupracoval s Jižní Afrikou a tak se automaticky začlo předpokládat. že ony záblesky jsou produktem společných jaderných testů. Toto se nikdy neprokázalo a tak přetrvávají dohady a spekulace.

Jak jsem napsal, je to komplikované. Israel je vázán smlouvou s USA, podle které je příjemcem určitých forem pomoci a v této smlouvě je klauzule, že pokud sám bude vlastníkem jaderného potenciálu, tato pomoc bude ukončena. Na druhou stranu, předpoklad že Israel vlastní jadernou zbraň, vytváří jakousi bezpečnostní záruku proti opakování arabských útoků.

Proto bylo rozhodnuto, že Israel bude dodržovat politiku která se s oblibou nazývá " Dont ask, dont tell"

Při úvahách o israelském... jaderném arzenálu je třeba si položit dvě otázky:

1...Proč by Israel vytvářel jaderné zbraně?

Je to velice složitý a nákladný proces. Navíc, v případě nutnosti, se země může spolehnout na USA a kdyby nebyl čas, tak na do jisté míry spřátelenou Indii.

2....Pokud země má jaderné zbraně, je tento fakt ohrožením pro sousedy?

Odpocěď je jasná. Není. Israel není fanatická země a nepraktikuje politiku mezinárodního terorismu. Israel si neklade nárok na území sousedních suverenních států a nehrozí těmto zemím vyhlazením. Vláda Israele je založena na demokratických principech, kde převládá rozumná dohoda. Přestože samozřejmě existují kontroverzní duchovní, z řad ultraortodoxní komunity, tito nemají žádnou moc ohrozit demokratický system země.

Co tedy z toho vyplývá?

Israel nema a nevivíjí zbraně za účelem agrese. Uvědomme si, že Israel je země v ohrožení a vzpomeňme na situaci, ve které se ocitlo Československo v roce 1938 a pak 1968. Tehdy se svět a mocnosti chovali stejně jako dnes v případě Israele. Nikoho nezajímalo že jednomu z národu hrozí vyhubení eventuálně porobení. Israel se z této historické zkušenosti poučil a tak na nikoho nespoléhá. A každý si musí být vědom rizika, pokud si bude zahrávat s myšlenkou ohrožení existence židovského státu.

Z toho důvodu si myslím, že Israel vlastní omezené množství jaderných zbraní. Moje domněnka je, že se jedná hlavně o hlavice k použití na ponorkách. Pokud se jedná o počet, já sám za sebe odhaduju že celkové množství jaderného arzenálu se pohybuje mezi 150 až 200 kousky.

Vím že ty, kteří se už rozhodli Israel a Židy nenávidět nepřesvědčím. A ani o to neusiluju. Pro mne je důležitější oslovit ty, kteří nemají jasno a jsou schopni logického uvažování, založeného na studiu historických fakt.

Hodně se spekuluje o konfliktu s Iránem. Nikdo v Israeli tento konflikt nechce. Iránci nejsou nepřátelé. Jsou to lidé milí a přátelští a Irán je nádherná země.  Bohužel jeho vláda přímo hrozí Israeli. President na veřejných shromážděních hlásá " SMRT ISRAELI.". Proto je nutno počítat se vším a na hrozbu se připravit.

Útok na iránská jaderná zařízení je mezním řešením, ovšem nelze jej vyloučit ve chvíli, kdy Irán bude dále pokračovat v politice pohrdání okolním světem.

 

Chceme klid a mír pro děti naše a všechny děti a lidi, kteři touži po tomtéž. A k těm, kdo o mír nestojí , kdo provokují a hrozí naší zemi,  k těm máme jen jedno slovo....MILCHAMA

 

 

Autor: Václav Král | pondělí 4.6.2012 15:00 | karma článku: 15,41 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18