Cena Alice Masarykové pro sdružení ROMEA

Ano, titulek není žádný nepovedený vtip. Je to pravda. Americké velvyslanectví udělilo cenu Alice Masarykové sdružení ROMEA

Přiznám se, že tento akt mne trochu velmi hodně udivil a jeho zdůvodnění ještě více. Velvyslanectví sdělilo, že ROMEA přispívá k vyváženosti obrazu Romu v mediích.

Vyváženost, to je takové zváštní slůvko, že? Jak by řekl profesor Hrbolek. Dá se s ním pracovat, tedy s tím slůvkem, dá se ohýbat a dá se přizpůsobovat potřebám toho, kdo jej právě má v referátu. Je to prostě takové univerzální slůvko. A hlavně, v poslední době, velice často nahrazuje slovo pravda a objektivita. O tom se můžeme přesvědčit na portálu, který patří sdružení Romea.

Zpravodajství, která tam najdete jsou jistě vyvážená na hodinářských vahách. Jenže to je asi tak všechno. Podíváte li se hloubějí, objektivita se ukrývá v mlžném oparu a přečtete li diskuse, zježí se vám občas vlasy na hlavě. Máte li nějaké. To co je ve většíně seriozních medií nepřípustné, a bývá terčem kritiky, to na serveru romea.cz bez problému a vyváženě projde.

No nic, budiž... jenže... Cena Alice Masarykové, to by mělo být něco, co se uděluje za opradové činy, které si ocenění zaslouží. Vyváženost, s tím jděte k šípku.

Jak se sdružení ROMEA zasazuje o opravdové začlenění Romu do života země? Jak pomáhá Romum z Ostravy, Karviné, Orlové anebo z Chomutova či Mostu? Jak se ROMEA stará o vyřešení tragické situace v Přednádražní ulici?

A hlavně, jaký užitek, má ten nejobyčejnější Cikán z nějaké zapadlé vesnice z činnosti sdružení ROMEA? Nic moc.

ROMEA dostala cenu, její vedení má jistě radost a náležitě to oslaví nebo oslavili no a Cikáni, díky kterým tu slevu toto sdružení dostalo, ti si zase budou muset poradit sami.  A kolotoč vzájemného neporozumění ve společnosti a nevraživosti se může točit dále, protože na řešení opravdových problémů, na to žádá cena nestačí. Jakkoliv se jmenuje, kdokoliv jí předává.

Autor: Václav Král | středa 12.12.2012 16:30 | karma článku: 28,87 | přečteno: 1588x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18