A já se znovu ptám...kdy začnete řešit romský problém

A tuto otázku směřuju k odpovědným místům, která jsou kompetentní řešit, co se za ta léta nicnedělání pokazilo. Jak jsme totiž o vikendu viděli a slyšeli, demonstrace a akce podobné té z Duchcova nejsou  řešením. Souhlasím.Poslouchat prázdné fráze toho trouby Vandase, který neměl ani odvahu mašírovat se svými příznivci, to opravdu žádné řešení nepřinece. Tak co tedy?

Všíchni víme že situace se stává neúnosnou a ti rozumnější z nás vědí také, že řešení není možne hledat se zbraní v ruce. Naopak, je třeba se podívat kruté a nepříjemné pravdě do očí a pokusit se najít východisko. Předně si musí majorita přiznat, že vina je na její straně. Ta prapůvodní. Je to pravda, která se populistům typu Vandase a jemu podobným nikdy nebude líbit, to ovšem neznamená, že je tím pádem méně pravdivá. Byla to majoritní společnost, která vytvořila stav, kdy část Cikánů došla k názoru, že mají práva a práva a zase jen práva, ovšem povinnost, tohle slovo jím nikdo nepřeložil. Do roku 89 byla situace poměrně jednoduchá. Práci našel každý a přestože už tehdy komunisti ve své tupé blahosklonnosti umožňovali štědrý systém invalidních důchodů, přeci jen, nebyla práce pro určité lidi až tak cizím slovem. Navíc, přestaňme si něco nalhávat, Cikáni, nebo Romové, pokud se vám toto slovo líbí více, jsou hodně houževnatí lidé, kteří, pokud jde o těžkou manuální práci, jsou ji schopní zvládnout lépe než bílí.

Jenže přišel rok 1989 a po něm doba, kdy se vytvořil trh práce a to tak, že se jedná o skutečný trh a to je oblast, kde se Cikán prostě pohybovat neumí. A společnost, namísto aby vytvořila podmínky k tomu, aby se mohli Romové na trhu práce uplatnit, rozhodla se zvolit zdánlivě snadnější cestu. Sociální podpory a dávky a další demotivační mechanizmy. A aby toho nebylo málo, začal se v zemi zavádět institut politické korektnosti, kdy poukázat a dokonce kritizovat zneužívání a k tomu nabalenou kriminalitu, bylo označováno za projev nesnášenlivosti nebo rasismu. Byly vytvořeny komise na ochranu minoritních skupin, komise které samozřejmě z rozpočtu odčerpávaly nemalé částky, vznikaly romské organizace, které měly Cikánům pomáhat ale ve skutečnosti pomáhaly hlavně samy sobě. A v neposlední řadě různí aktivisté, kteří snad z nudy nebo z hlouposti či snad mixem obého dokonali dílo zkázy. A přitom...

Nemusím být v Česku, abych si dokázal zjistit, kolik zde pracuje Ukrajinců, Poláků, Bulharů a většinou ilegálně. Na stavbách, výkopech a podobně. Tedy práce, které po desetiletí vykonávali Cikáni. Když si provedu jednoduchou analýzu, vyjde mi z toho výsledek, že se majorita sama vzdala možnosti zaměstnat vlastní občany. Namísto toho se dostala do pasti, do slepé uličky ze které se bude jen velice složité vymotat.

Mezitím totiž vyrostla nová generace Cikánů. Generace, která už nezná nic jiného nežli sociální dávky a která není motivována, podobně jako její předkové, k tomu aby šli někde na stavbu. Je pro ně daleko výhodnější, jít někde ukrást poklop od kanálu nebo nějaké železo, či přeřezat kábly na železnici. Je to pohodlné, rychlé a peníze za to nějaké jsou. A teď nám dorůstá nejmladší generace. To jsou ti, kteří se shlédli v trapných hvězdičkách rapu a hiphopu a kteří se stylizují do pozy amerického černocha, utlačovaného a s padajícími kalhotami bloudícího ulicemi velkoměsta. Tato nejmladší generace se vyznačuje brutalitou a absencí citu.

Bylo by logické a nanejvýše správné, kdyby společnost mohla slyšet ze strany svého vedení jakési návrhy na řešení této situace. Protože ta situace je více než vážná. Jenže oficiální místa se omezují jen na plytká prohlášení o holých lebkách které je nutné eliminovat, na fráze o tom že jsme všichni lidé a máme stejná práva. Ale ano, jsme a samozřejmě to víme. A taky víme, páni poslanci a páni ministři, že Cikáni, nejsou hračky na baterky, které je možno vypnout případně přepolovat. Cikáni jsou lidé z masa a kostí a se stejně červenou krví jako máte vy i Vandas. Dosavadní vlády vychovaly tyto lidi stát s nataženýma rukama, čekajíce že do ních něco spadne. Takže je načase, dát jím do těch natažených rukou pracovní nářadí. Možná se to některým nebude zpočátku líbit. Víme všichni že zvyk je železná košile. Ale je nutné to udělat. V zájmu všech i Cikánů samotných. A věřím, že podporu najdete milí zastupitelé tam, kde ji nikdo nečeká, právě mezi Cikány, protože je mezi nimi dost těch, a dokonce jsem si jistý že se jedná o většínu, kteří jsou slušní. Jenže ty slušné nevidíte. Ti splývají s davem a vlastně, málokdo si uvědomuje že se jedná o Cikány. Pracují, studují, žijí a nebudí rozruch. Bohužel, ta menšina, o co je menší tak je hlasitější a je na ní vidět.

Nic se nevyřeší samo. Jestli představitelé státu čekají, že sobotní události upadnou v zapomění, jako tomu bylo v minulosti, tak se mohou šeredně mýlit. Internetové diskuse ukazují, že nenávist je ve společnosti na vzestupu. A naopak, klesá logické myšlení a zdravý úsudek. To by se mohlo hodně vymstít. A na druhou stranu, není možné všechny označit jako rasisty.

Autor: Václav Král | pondělí 24.6.2013 11:00 | karma článku: 31,04 | přečteno: 2319x
  • Další články autora

Václav Král

Pussy Zeman riot

17.11.2014 v 10:00 | Karma: 19,36

Václav Král

Veteran's day - vzpomeňme na hrdiny

10.11.2014 v 11:00 | Karma: 14,18