Na čí objednávku byla reporáž ČT

Elektronické kouření připravuje stát, tabákové a lékařské loby o zisky. Tak se hledají důvody jak je omezit a nebo zakázat.

petrs51

Elektronická cigareta se přestává podobat klasickým cigaretám a je to jen dobře. Stává se z toho klasický inhalátor nikotinu. Umožňuje závislost na nikotinu řešit bez vdechování karcinogenních látek, dehtu a dalších asi 4000 látek které obsahuje klasická (analogová) cigareta. Hlavním úkolem inhalátoru není odnaučení kouření, ale doprava nikotinu bez škodlivých látek, bez otravování nekuřáků druhotným kouřením a nesmrdí, tak proč to zakazovat jako cigarety?. Když to pomůže přestat s kouřením úplně tak je to přeci vynikající bonus.
Ministerstvo zdravotnictví zahajuje kampaň proti užívání elektronických inhalátorů a začalo manipulovat veřejnost.

Příkladem manipulace s veřejností byla reportáž ČT. Nemůžu souhlasit s jejich citovaným názorem, že e-cigareta způsobuje přijímání nekontrolovaných dávek nikotinu. To přece nedělá ani klasická cigareta a nedělají to ani žvýkačky, náplasti nebo inhalátor z lékárny, které také mají za úkol dopravit do těla nikotin jinou cestou než hořící cigaretou a bez dehtu, CO2 a dalších škodlivin. U klasických cigaret zřejmě nevadí, že nejde kontrolovat dávka nikotinu, protože se volně prodávají (s omezením věku) a co alkohol, který je ještě horší než nikotin z inhalátoru a nikdo nenamítá,  že způsobuje přijímání nekontrolovaných dávek.
V celém problému okolo e-cigaret jsou peníze na prvním místě. Elektronické inhalátory mají mocné nepřátele. Výrobci cigaret, výrobci nikotinových žvýkaček a náplastí a hlavně stát který přichází o značnou část zisku ze zdanění tabáku a výrobků z tabáku. Nejzajímavější na tom je, že se spojila cigaretová a lékařská loby. U té cigaretové je to jasné, ale ona hodně tratí i ta lékařská, která má nemalý podíl z prodeje žvýkaček, nálepek a inhalátorů, které se prodávají v lékárnách a také z prodeje hodně propagovaných prášků pro odvykání kouření Champix. V Austrálii spáchalo sebevraždu 15 lidí, kteří užívali tento přípravek na odvykání kouření, dalších 691 pacientů, kterým lékaři lék předepsali, popisovalo stavy úzkosti a depresí. Z toho 206 lidí vypovědělo, že o sebevraždě vážně přemýšlelo Tuto statistiku zveřejnila Australská komise pro kontrolu léčiv. Ale v tomto případě lékaři žádné starosti o občany nemají, protože z prášků něco kápne do kapsy. Ať to řeknou rovnou, že o prachy jde vždy v první řadě.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Václavík | středa 14.3.2012 12:11 | karma článku: 40,16 | přečteno: 4890x
  • Další články autora

Petr Václavík

Blbismus po česku

5.3.2013 v 8:07 | Karma: 32,15

Petr Václavík

Zrušme funkci prezidenta

13.2.2013 v 8:20 | Karma: 29,74

Petr Václavík

Osobnosti neumí prohrávat

28.1.2013 v 9:58 | Karma: 27,75