Zůstávám tím, kým jsem

  Ono nic jiného nezbývá, protože jsem sám zodpovědný za to, co napíšu...., co cítím.... Ostatní? Jsou zodpovědní za to, co učiní.... 

Měl jsem vloženu záložku v knize. Ovidius- Proměny. Dočetl jsem do stránky 77, asi pětina celé knihy. Nedovedl jsem jí číst dál. Pokolikáté?

  Zrovna před chvílí jsem na blogu Idnes přečetl názor o literatuře, jako takové. O literatuře začátečníků, pokročilejších či pokročilých spisovatelů. Vždy mě zajímala myšlenka, kdo je a kdo není skutečným spisovatelem. Ale to jsem se jistě dostal se záměrem tohoto textu mimo.

  Ovidius, a mnozí další autoři, filozofové jsou z dnešního hlediska profesionálové? Byli jimi v době jejich života? Je důležité k naší vlastní tvorbě znát i tato zákoutí? Historii filozofie, abychom mohli filozofovat? Historii literatury a přečíst mnoho knih, abychom dokázali popsat děj námi zamyšleného psaní? Abychom uměli psát? Stačí k tomu jen mít lepší slovní zásobu?  

  Proč se tím ale vlastně zabývat. Profesionální literatura, pokud jí takto mohu nazvat je něco, jako filmy pro náročné diváky. Umělecká díla od Kosturici, Felliniho, Formana a mnohých dalších. Přes autory jako byli, právě třeba Ovidius, Dante, Komenský, Božena Němcová, Karel Čapek. Kteří jsou jen známí a nebo profesionální? Je Zdeněk Troška profesionální režisér a nebo jen známý?

  Dostat se přes Ovidia, Xenofóna a další pro mě osobně bude jistě nový začátek. Nejen v tvorbě, ale i náhledu na svět. Ztrácet se a unikat normálnímu náhledu na svět. Obyčejnosti života. Sousedky, která mluví s druhou o obyčejnosti: “Mají slevu v supermarketu.” Vulgárnosti, příliš naturálnímu sexu, snad lidech na okraji společnosti.

  Co mě osobně vlastně čeká, pokud Ovidia přečtu do konce. Jaký svět to bude potom? Kdo se stane pak mým čtenářem, kdo pochopí tu nadčasovou filozofii, která dnes nic neřeší. Byť je tolik pravdivá.

  Jak asi zazní věta: “…květy, jež lahodí cestám, které překračuji, a vidím nebesa s bohy, kteří mé kroky řídí, bez mého vědomí. Kamsi, do neznáma. Do života. K lidem…” ??

  Veselé Vánoce, zavřete oči a vnímejte nekonečnost času, vesmíru a spojte s ním svůj život..., když ne nastálo, tak alespoň na chvíli. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | pondělí 24.12.2012 17:05 | karma článku: 5,66 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71