Vývoj jde doleva

  "Dovolte mi, abych citoval Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1920: Vývoj jde doleva." Miloš Zeman. Toto pronesl ve svém prvním vystoupení jako přímo zvolený prezident. A tak jsem se musel prolistovat několika knihami a pomoci si nejen Wikipedií a Google. Několikrát jsem četl Hovory s T.G.Masarykem, tuto knihu vlastním, ale jelikož neoplývám Zemanovou pamětí, přesvědčil jsem se jinak.

  Jsem voličem Karla Schwarzenberga, samozřejmě též příznivcem demokracie a proto uznávám vítězství Miloše Zemana. To bez jakýchkoliv náznaků nespokojenosti, jakou jsem sám ve svých článcích projevil v době předvolební kampaně. Hlavně druhém kole. Poslech jsem si i první pořad s nově zvoleným prezidentem od 20 hodin na ČT 24. A co musím říci? Nemusel jsem při poslechu názorů zesilovat televizi, Zemanovi jsem naprosto jasně porozuměl. 

  Miloš Zeman je velmi vzdělaný člověk a tím i schopný cokoliv zmanipulovat. Je chytrý jako liška, ale to neznamená, že je to špatné. Nikoliv. Má přehled nejen o politice, zákonech, ale byl sám premierem. Některé jeho názory nesdílím, protože jsem spíše pravicový volič. Názory některých, že Miloš Zeman spojí levici jsou myslím mimo realitu. Záleží na voličích, jak se rozhodnou v příštích parlamentních volbách. Bez ohledu na to, že zřejmě levice zvítězí. To hlavně díky Kalouskovým rozhodnutím. Nepopulární řešení vždy vyprovokují voliče k volbě opačného politického proudu. Tak to prostě je, všude na světě v demokratických státech. Pokud v nich nemá tradici právě pravice. Snad jediný rozdíl mezi konzervativci a liberály. 

  Co s tím? Po uklidnění emocí jsem nakonec uznal, že oba kandidáti byli proevropští. Dále některá tvrzení Miloše Zemana sdílím stejně, jako bych je sdílel i u Karla Schwarzenberga. Co se týče chování, jak někteří uvedli, nesdílím podobný názor. Rytířskost, která se předpokládala u Schwarzenberga či jakési hulvátství důchodce z Vysočiny má svá opodstatnění. A zřejmá levicovost se dala předpokládat, jelikož tak zvaná slušnost není známkou jen pravicových voličů. Vše ukáže budoucnost.

  Miloš Zeman podle mého názoru nebude špatným prezidentem v rámci jeho chování, znalostí a snad politického zaměření.

  Malá poznámka sem ale patří. Jak jednoduše lze znalosti zneužít k jakémusi tvrzení, že vývoj jde doleva. Nejen Miloš Zeman, ale již prvorepublikoví politici využili toto tvrzení. Co skutečně chtěl říci T. G. Masaryk?

  „Svět se točí doleva, a ani komunisté tomu nezabrání!“ Masaryk.

  Země se točí proti směru hodinových ručiček, tedy vlevo. Je to zákon, který platí miliardy let. Svět se točí tak, jak se točí. Nikoliv vývoj jako takový. Pokud jsme prošli základní školou, mohl bych jako pravicový volič tvrdit, že na číselné ose vše, co je vlevo od nuly má mínusové hodnoty. Co to znamená? Stejné tvrzení, kterým lze manipulovat. 

  "I T. G. Masaryk údajně věřil, že „svět jde doleva“. Mluvilo se o tom ve společnosti pátečníků u Čapků a zmiňují se o tom i Pavel Kosatík s Michalem Kolářem v knize o Janu Masarykovi z roku 1998. S politickým komunismem se však prezident Masaryk vyrovnal poctivě a svědomitě. Jako řada dalších Čechů: Čapkové, Kopta, Weiner, Šrámek, Langer, Peroutka, Herben, Kallab, Procházka, Kříženecký nebo Hořec. (Viz knížka Proč nejsem komunistou vydaná v Praze v roce 1990)," zde je jasné tvrzení o manipulaci s Masarykovou větou, že svět se točí doleva......

  Mám-li tedy hodnotit Miloše Zemana, je to chytrý manipulátor. Pro nevzdělanou veřejnost, snad oněch dolních deset milionů, chceme-li opět manipulovat. Mám strach z jedné věci. Právě oné manipulaci citátů. Pro mě je to výhoda, díky Miloši Zemanovi se budu více vzdělávat nejen v oblasti filozofie, ale i politologie. Díky za vítězství Miloše Zemana, který donutí veřejnost zamýšlet se a vzdělávat. Jak řekl K. H. Borovský, "čím je národ vzdělanější, tím je silnější."

Autor: | neděle 27.1.2013 13:58 | karma článku: 20,90 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71