Václav Klaus znovu o amnestii

  "Amnestie je pravomoc prezidenta, která mu umožňuje hromadně promíjet a snižovat tresty a právní následky odsouzení, právo nařizovat, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo. Amnestie se může vztahovat i na přestupky. Pokud se vztahuje na přestupky, vždy se jedná konkrétně o některý z přestupků a uděluje se celoplošně. Amnestie nemůže být zrušena. Prezident může určit okruhy osob, na které se amnestie vztahuje, i okruhy osob, na které se nevztahuje. K platnosti amnestie je třeba spolupodpis předsedy vlády nebo pověřeného ministra."

  Amnestie jako pravomoc prezidenta a jak je uvedeno, bez práva na její zrušení, odvolání. Jediné právo občana je tedy demonstrovat svůj nesouhlas. Případně se sníží popularita osobnosti prezidenta, k čemuž také došlo. Názory některých právníků bych nebral v potaz, protože je to jediné právo, které mají. Možná snad jejich výpovědi patří do komerčního sdělení, aby svým konstatováním, byť jakkoliv podloženém měl úspěch u klientů. 

  Stejně nepodstatné jsou stížnosti občanů či hledání podpisů senátu pro ústavní žalobu. Ta by samozřejmě neprošla, pokud je tento nadstranický a nikdo nemá právo tento soud zpochybňovat. 

  "Amnestii bych vyhlásil znovu a stejně," jak prohlásil Václav Klaus a má pravdu. Nepochybně. Ve stejném rozsahu, jakou vyhlášena byla. Bez ohledu na to, jak spokojené jsou oběti, jak spokojení jsou amnestování a jak byl ten či onen tunelář "nepotrestán." U našeho národa se nedivím ničemu, protože tunelář je každý, kdo má víc než já.... Každý podnikatel totiž prý vytváří jistou nadhodnotu ke svému prospěchu a vykořisťuje nekvalifikovaného dělníka. Ovšem i dělníka kvalifikovaného, i podřízeného mistra. On nadává i mistr, který je podřízen majiteli firmy. Majitel firmy si stěžuje na stát, jak mu znemožňuje podnikání. Což může být pravda a nemusí. Buď chci totiž podnikat a nebo si stěžovat (stále). To jsem odbočil k jinému tématu.

  Amnestie je vyhlášena, podepsána předsedou vlády, jak má být. Média se vyžívají, protože co názor to reklama, to zisk. A pochybuji o tom, že média budou citovat ústavu a právo prezidenta. Naštvaný občan a čtenář už nikdy noviny nekoupí a nepodpoří reklamu na přípravek pro muže... 

  Nejsem pro, ani proti amnestii tohoto rozsahu. Jen si myslím, že úcta k ústavě, své zemi a zákonům by měla patřit k základním předpokladům občana. Myslím, že to v USA tak funguje. Pokud mi zákon nevyhovuje, tak mohu něco říci, ozvat se. Stejně jako v práci, kde si myslím, že není vše v pořádku. Jenže tam na rozdíl od politiky máme strach. A vlastně mnozí se zamotávají do rádobyznalostí zákoníku práce.

  Takže? Jen pro vysvětlení.... s amnestií jako práva prezidenta souhlasím...

  

Autor: | středa 20.2.2013 19:31 | karma článku: 17,24 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71