Politická negramotnost, amnestie, nedůvěra

  Ale ono je to stejné všude v Evropě, kde jsem popovídal v nějaké malé hospůdce na malé obci. Politická negramotnost otevírá cestu k populismu. Snadno a rychle. Je to stejné, jako s tou ekonomickou negramotností a dokonce i s tou trestněprávní. Kdo si z občanů přečetl třeba trestní zákoník, z části. Ústavu a podobně? A tak to chodí.

  Nechci se zde opakovat, už Aristoteles věděl, že při otevřené demokracii je problémem právě tato negramotnost těch, kdo hlasují. Ovšem jsou politicky gramotní ti v parlamentu, nebo jsou to jen "plácači" osobních populistických názorů pro oslnění politicky negramotného občana- voliče? Naše vzdělávání je v tomto případě na tom velmi špatně (stejně jako občanská nauka, třeba v Rakousku). Co vás doma nenaučí, to škola nestihne a Komenský s tím nehne. Už.

  Celou dobu, co jsem ležel v nemocnici s prasečí chřipkou a hledal cesty, jak začít znovu psát, kde najít téma, bavil jsem se u televize ČT 24. Prezidenti, budoucí. Tak nějak mi nepřipadá, že by naši politici byli jiní než třeba ti rakouští. Všechno se dá okecat, všichni ukecat a uchlácholit sliby, co jsou chyby. Lékař nás dokonale zblbne se svým diplomem, vyléčí, tedy, většinou ano. Psycholog, který si udělá čtyřletý či kratší kurz, v kanceláři si vyvěsí svůj zarámovaný diplom má právo vám naprosto zruinovat poslední kapky sebevědomí. A politici žvatlají. To své. 

  A co na to vlastní názor? Kde získat tu gramotnost. Hlupákovi jsem před lety opakoval, že ten H-systém není příliš dobrý nápad. Podepsal, zaplatil a nebydlí ve vysněném domě. Sledoval denně televizní zprávy, přesto naletěl jako důchodce, který podepsal nevýhodnou smlouvu na prodej nefunkčních hrnců. Kdyby jen jednou. 

  Co je projevem politické, ekonomické a jiné negramotnosti? Opakování stejných chyb, ze kterých se nepoučíme. Opakování toho, co si myslí většina, bez vlastního názoru. Proto je to jistě pravda, když to říkají oni. Amnestie? Nedůvěra vládě. A zaručeně pravdivé zprávy všech televizních stanic, tiskových a internetových médií. Včetně bulváru. A názoru sousedů.

  Jsem rád, že jsem nějakou tu dobu strávil nad knihami, sice to ničemu nepomůže proti většině. Vím ale jedno, populismus je horší než komunismus. Ten na tom jistě roste a poroste.... 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | pátek 18.1.2013 17:34 | karma článku: 15,06 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71