Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z mechu - nová registrace

3. 10. 2012 16:01
Tak tehdy možná stála polévka 5 DM

Za socialismu tu byl kurz oficiální, pak pro turisty s přirážkou a ještě navíc tu byl černý trh. Po revoluci se z veksláckého kurzu stal kurz oficiální.

Za socialismu ovšem stála polévka někde v bufetu myslím 2-3 Kčs. Nějaká gulášová či držková, byla to docela vydatná svačina. Oběd člověka vyšel v tomtéž zařízení na nějakých 6 Kčs. V závodní jídelně stál oběd, celé mu nějakých 5,50Kčs. Obsahovalo to hlavní jídlo, polévku, zákusek či kompot a čaj. Dnes v závodní kuchyni člověk sežene ten hlavní chod nejlevněji za 80Kč. Pokud má stravenky (a Kalousek je zatím lidem nevzal), tak z té stravenky mu cca polovinu hradí firma. Ta stravenka může ovšem být 50-60Kč a i tak jsou lidi rádi, že jim firma přispívá cca 30Kč na ten oběd. Na oběd - hlavní jídlo bez ničeho tedy ze svého člověk dá 50Kč, pokud mu to firma dotuje.

Ono není tak zajímavé, kolik mě stojí jídlo těsně za Rozvadovem. Ze svého českého platu kupuji jídlo v Čechách. Jako turista si holt budu muset sáhnout hlouběji do kapsy.

1 0
možnosti

Z mechu - nová registrace

3. 10. 2012 16:06
Re: Tak tehdy možná stála polévka 5 DM

I když méně než za dob socialismu. Ovšem ve své zemi zas více než tehdy. Tady by se šlo i ptát, kolik platí lidi za nájem  dnes a kolik se platívalo tehdy. Dnes lidi přitom mnohdy přispívají do fondu oprav, sami jsou majiteli bytu v OV. Platit "nájem" ovšem musí dál a většina ještě platí hypotéku. Pak i lidi s velmi slušným příjmem, po splacení hypotéky plus výdajů na bydlení jim vážně zbyde velmi málo.

Valtr Komárek básnil, jak za pět doženeme Němce a jak budeme skvěle prosperovat. Tomáš Ježek, otec kuponové privatizace, zas básnil, že za 5 let budeme zhruba na úrovni Rakouska, jen trochu zaostávat za Německem. Realita je jinde, dnes 22 let od reforem vydělává Němec tak pětinásobek. Mnohé zboží má levnější než u nás, zpravidla ve vyšší kvalitě. Pár věcí má dražších, asi to bydlení a MHD (ovšem auto a benzin, to je nominálně v Německu spíše levnější - při jejich příjmech). Zkrátka jsme dál jako žebráci, v době, kdy jsme tak dávno být už nemuseli.

1 0
možnosti

Blábolivý Brod

3. 10. 2012 14:29
Dobře!!

R^

Mimochodem, tento týden jsem v Událostech viděla žebříček toho, kde ve světě si lidi vydělají nejrychleji na půllitr piva. A víte, že jsme druzí? Stačí nám na to v průměru jen 7 minut. No tak jakýpak stížnosti ;-)

0 0
možnosti

kOBLICH

3. 10. 2012 15:29
Re: Dobře!!

Co je platný, že obyčejný člověk si na půllitr piva vydělá za sedm minut, když za stejnou dobu stihne vypít dva a ještě malou zelenou... ;-D

4 0
možnosti

plooter

3. 10. 2012 14:25
Naprostý souhlas

Alespoň někdo, kdo smýšlí stejně, nebo alespoň obdobně. Trošku mne vytáčí a štvou ty "hlasy" lidu, kteří volají do světa, jak se máme špatně atd.

Kdybych to měl převést na nynější situaci, normální pracující člověk si na takovou polévku vydělá minimálně za jednu hodinu, spíše daleko dříve.

Když se rozhlédnu po marketech, co lidé nakupují a vypadají přesně jako ta skupinky, co piští, že je chudá. Plné koše nesmyslů, konzerv, obří hromady masa, zeleniny...a velké, převelké pupky;-) !!

1 0
možnosti

Yarda.

3. 10. 2012 14:51
Re: Naprostý souhlas

Já vidím spíš obavy, že v budoucnu bude hůř - zase se bude zdražovat (prý zboží a služby co začínají na F - Fšechno) a důchody budou menší, nemluvě o fórech s důchodovými pilíři, nejisté zaměstnání, tu a tam se píše, že někoho omylem vybrabčili exekutoři buď omylem nebo proto, že nestíhá splácet úvěry, co se píše o politicích snad ani není nutné komentovat.

0 0
možnosti

jori

3. 10. 2012 14:13
souhlas

souhlas ... pekny jednoduchy priklad ... kdo to nechape, ten se asi v zivote unadava - na vsechny strany ... zivotni uroven v Cechach je v soucasnosti dejme tomu "slusna" ...

2 0
možnosti
  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz