Miloš Zeman je vlastně učitelem cílevědomosti

  Cílevědomost, ctižádostivost, cestu k úspěchu považuje mnoho lidí za vlastnosti, které člověka mohou dostat z průměrnosti. Průměrnost se vyznačuje tvrzením, nevybočovat z řady. Věty typu, "hraješ si na lepšího, jsi arogantní a míříš vysoko," to jsou pro mnohé zcela nepřípustné vlastnosti, které nepřeneseme přes srdce. Čí je to problém?

  Jak jsem již několikrát uvedl, jsem volič Karla Schwarzenberga a volič pravice. Miloš Zeman mě mnohdy také vadí, ale uvědomuji si své postoje, pokud chci něco dokázat. Uvědomuji si, že Dale Carnegie by v dnešní době cestu k úspěchu sledoval asi více agresivněji než ve dvacátých či třicátých letech. Cesta lidí z naprostého dna, kdy začínáme od nuly. Dnes by byla cesta asi jiná. Slušnost, jak uvedl Václav Havel, "pravda a láska musí zvítězit na lží a nenávistí," jako by to bylo tvrzení naprosto odlišné od reality. Kdo tomu dnes věří? Pochybnosti má i naprosto obyčejný člověk, který by chtěl žít ve spravedlivé společnosti. 

  Jak jsem uvedl, každý pokus člověka, stát se někým, být bohatším, najít lepší práci. To vše se příčí obyčejnému člověku, alespoň těch, které potkávám, které poslouchám. Před chvílí také vyšel jakýsi článek na tomto blogu. O daních, jejich nespravedlivém rozdělování a pocitu, že já pracuji a živím ty, co nepracují. Jak tito lidé pohlížejí třeba na Miloše Zemana a jeho praktiky ve volební kampani?

  Člověk, který si myslí, že mu stačí to, co mu stačí  nemůže pochopit tyto metody. Volič Karla Schwarzenberga mě udivuje svým hodnocením druhého kandidáta. Postavil si své tvrzení na základě, že zvítězilo hulvátství a cesta ke korytu. Co asi čekáme? Zvítězit láskou? Spravedlností? Poctivostí? Možná by se to povedlo v plně prezidentském státě či při vládě krále. Pokud by ovšem na trůnu neseděl král Já první, z boží vůle král. 

  A pokud chceme někdy něco dokázat, měli bychom zřejmě, alespoň z části pozorovat Miloše Zemana. I když mě osobně někdy vadí jeho naprosto jisté odpovědi a narážky na jeho oponenty. U Karla Schwarzenberga jsem mnohdy podobné chování mohli sledovat také. Šlechtická rytířskost vymizela i zde. 

  Problémem je také pochopení, co láska a pravda znamená pro obyčejného občana.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: | úterý 29.1.2013 18:40 | karma článku: 10,68 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Český železniční špunt

12.12.2014 v 13:40 | Karma: 11,64

Nemám peníze na léky

28.7.2014 v 10:29 | Karma: 13,87

Nemá někdo pumpičku na saně?

18.7.2014 v 14:44 | Karma: 7,99

Zvířátko a nebo člověk

17.7.2014 v 14:58 | Karma: 9,71