Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

16. 11. 2009 9:59
K osobní otázce - proč nekandiduji

Z mnoha dobrých důvodů:

1. myslím, že aktuální politický systém je špatný a vede k výběru špatných zástupců. Abych uspěl, musel bych se stát také špatným a tím vlastně popřít důvody pro vstup do politiky. Jediné, s čím bych mohl vstoupit do politiky, je návrh na úplnou změnu politického systému.

2. zatím nepovažuji politiku za tak závažné téma, abych byl ochoten mu obětovat svůj život. Mám svou práci, ke které jsem vysoce kvalifikovaný a svůj život, který mi vyhovuje.

3. nejsem si jist, jestli jsem vhodný. Nejsem rozený řečník, nerad se předvádím, nejsem bez chyby. Dnešní politika je pro lidi v kvádrech s velkohubými sliby.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 11. 2009 10:05
Re: K osobní otázce - proč nekandiduji

mimochodem, vzdělaný jsem poměrně kvalitně a celý život pokračuji v sebevzdělávání - nevím, co mi vlastně ohledně vzdělání vyčítáte. Své aktivní volební právo vždy využívám, jen si nedělám iluze o výsledku. Stát řídí lidé bez mandátu voličů, buď ho nikdy neměli, nebo ho velmi rychle ztratí tím, že poruší volební sliby. Kdyby se poslanci do parlamentu losovali, myslím, že bychom měli lepší poslance.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 11. 2009 9:40
Díky za reakci na komentář

pokusím se shrnout vám svá východiska, třeba to nám oběma něco přinese.

-

Příčinou toho, že politika je u nás taková jaká je, je nastavení politckého systému. Lidé nechodí moc k volbám, protože jim dochází, že jejich hlas nic nemůže změnit. Za 20 let si stačili všimnout, že strany přicházejí a odcházejí, ale systém politických stran a poměrný volební systém s uzavírací klauzulí zaručuje, že se nic nezmění. Půl roku před volbami se slibuje a čtyři roky se pak kašle na sliby. Není to jen náš problém, i když ve starších demokraciích se obrousily největší problémy, u nás je to ještě takové syrové.

-

Můj názor je ten, že demokracii lze vylepšit. Dnes je TECHNICKY možné, aby každý volič dal hlas přímo člověku, který by ho zastupoval, je možné, aby viděl, jak ho ten člověk zastupuje v jednotlivých hlasováních a je realizovatelné, aby svůj hlas odebral v případě ztráty důvěry a dal ho někomu jinému. (pokrač.)

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

16. 11. 2009 9:46
Re: Díky za reakci na komentář

Dnešní systém u nás vede k tomu, že politici nemají důvěru voličů, kteří je ale nakonec stejně znovu volí, protože nemají jinou možnost. Největší důvěře se těší paradoxně úřednické vlády s pochybným mandátem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz