Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

studánka

18. 9. 2009 9:43
Hledat demokracii u nás?

Vážený,  skutečnou demokracii u nás nehledejte. Ano, můžete nalézt její náznaky, ale pouze náznaky. Zamyslete se nad definicí tohoto pojmu. Pokusů o její definování existuje bezpočet, všechny jsou však více či méně ovlivněny politickým přesvědčením jejich autorů. Žádná není objektivní a tak nelze než použít vlastní pojem, který nejlépe definuje sám sebe. Demokracie - demos krates- vláda občanů. To říká vše a objektivně. Potom ovšem nemůžete říci, že demokracie existuje u nás. U nás neexistují ani základní předpoklady, které dělají demokracii demokracií. Tedy vládu většinové vůle občanů. Ani ta vůle občanů není známa, poněvadž jediný institut, který ji může odhalit - referendumu nás není zaveden. Vládnou zde politické strany a jejich vůle, kterýžto systém nelze nazvat demokratickým, protože vůle kterékoliv politické strany a jejích příznivců představuje vždy vůli menšinovou vzhledem k ostatním občanům.

0 0
možnosti
M

maxas

18. 9. 2009 17:25
Re: Hledat demokracii u nás?

Zejména události posledních dnů,

ukazují spíše na to že s tí vládnutím to není tak jednoduché. 13 zpupných úředníků bez jakéhokoli politického mandátu  zruší rozhodnutí  sněmovny a prezidenta a klidně způsobí hmotné škody za desítky (možná stovky) milionů a nic se neděje. Tak kdo tady vlastně vládne?? Že by lid?? Cha cha!!

Řekl bych že demokracie vypadá jinak, nebo by tedy vypadat měla.

 Mnohem horší pro vyhlídky Česka a nakonec i celé Evropy je to, že tzv. demokracie nedokáží zabránit plížive islamizaci, ochránit Evropu před stoupající vlnou imigrantů a zajistit bezpečnost pro své obyvatele. Bez větší nadsázky lze říci, že to, co se dnes vnímá jako demokracie je spolehlivá cesta do pekel.

0 0
možnosti
CC

cekon

18. 9. 2009 9:24
Základní problém je v tom

že po roce 1989 nepřišel Masaryk, ale Havel s Klausem. I to Rusko mělo lepší kombinaci. Jak budete jistě souhlasit, větráním(volbami) se smrad neztratí. Takže asi nezbývá než čekat  na Masaryka.(jestli se do té doby nerozpustíme v EU)

0 0
možnosti
  • Počet článků 252
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 948x
JSEM AUTOR PROJEKTU PUBLIC24.EU
Věnuji se nejen filozofii a sociologii, ale i psaní od filozofických úvah až po povídky. Dále píši PR články a mám vlastní projekt na PUBLIC24.EU
Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/vaclavhejna6
https://www.facebook.com/public24
Píšu pro: bigbloger.Lidovky.cz ; signaly.cz; a novy blog vaclavhejna.blog.cz