Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Na obnově Mariánského sloupu, které vedl a řídil akademický sochař a náš přední a zkušený restaurátor Jan Bradna. Ten navrhoval postupy, řídil odborné práce a zajišťoval průběžné konzultace průběhu prací s předními odborníky, sochaři, kunsthistoriky a pracovníky památkové péče. Podstatná část sloupu se dochovala se i hlava panny Marie. Během přípravných prací na rekonstrukci mariánského sloupu bylo shromážděno více než sto fotografií sloupu z různých úhlů pohledu. Dále byla soustředěna řada dalších dokumentů a informací. Mariánský sloup své prostředí výtvarně obohacoval a kompozičně ovládal. Jeho návrat by se náměstí nijak negativně nedotkl, spíše naopak. Náměstí by opět dostalo ideální výškový i půdorysný centrální bod, okolo něhož se celá kompozice náměstí odehrávala a který zde citelně chybí. Pomník M. J. Husa byl svým autorem L. Šalounem záměrně komponován jako jeho hmotová horizontální protiváha. Nyní nemá tato pomníková hora kompoziční vyvážení. Pomník stál na náměstí společně se sloupem 3 roky a čtyři měsíce. Mistr Jan Hus byl jako katolický kněz velkým ctitelem Panny Marie a napsal k ní modlitbu, která je stále aktuální, takže ani po stránce duchovní si sochy nevadily.

4 0
možnosti
Foto

Obnovu Mariánského sloupu jako akt triumfalismu pomsty vnímáte snad jenom vy. A že dnešní sloup není věrohodnou kopií? Pokud vím, tak obnovitelé se nepokoušeli sloup nějak vylepšit nebo zjednodušit, ale naopak se snažili o věrnou kopii - na základě zbytků sloupu v lapidáriu a dobových fotografií.

3 1
možnosti
IP

a co nám v té naší zemi zbude, když odstraníme všechny připomínky té "zaprodané cirkve??" Chcete s tím sloupem strhnout i všechny kostely? I tak Vám popřeji, aby jste panu Marii nemusel nikdy volat na pomoc, ne že by Vám nepomohla, ale mohla by si vzpomenout :-)

4 2
možnosti
Foto

Jak jsem napsal pod blogem pana Stejskala:

A co kdybychom to vzali čistě nesentimentálně jako první krok k obnově toho, co bylo v Praze v průběhu let zničeno. Co kdybychom si řekli. Tak fajn, když jsme obnovili neprávem stržený sloup, tak teď dostavme staroměstskou radnici (a zakažme ty stánkaře před ní), pak na Malostranském náměstí sochu Radeckého (ne proto, že to byla socha Radeckého, ale protože to byla nejkrásnější jezdecká socha snad v celé Evropě). A pak bychom mohli vyplatit odstupné těm, kdo teď sídlí v Koruně a obnovit ten bufáč, který nám tam při vzpomínce na mládí tak chybí. Jo a pak bych taky obnovil tramvaje od Muzea k Můstku a doprava na Příkopy a doleva k Perštýnu. A noční tramvaje by měly tu zastávku, kde se potkávají a čekají, aby se mohlo přestoupit, místo v té nesmyslné Lazarské zase na Můstku. A oživilo by to mrtvou spodní půlku Václaváku.

!!

4 0
možnosti
Foto

Byl jsem upozorněn na chybu v mém příspěvku. Ta socha Radeckého nebyla jezdecká, Radeckého tam nesou vojáci.

0 0
možnosti
ND

Abych řekla pravdu tohle mi vadí míň než ničení památek, třeba nádraží Vyšehrad, které roky chátrá a asi půjde k zemi, nebo připravovaná přístavba nádherné budovy porodnice U Apolináře, zbouraný dům na Václaváku... to je jen kapička...

2 0
možnosti
Foto

U nás v Turnově Mariánský sloup zbourali komunisti. A hned po sametové revoluci byl zase znova postaven. Nikdo neprotestoval, protože tady se komunisti ke slovu už dlouho nedostali. V zastupitelstvu není ani jeden.

Obnovení sloupu v Praze vnímám jako další ránu bolševickým patolízalům.

A Vy ještě něco vztyčit dokážete? Leda prostředníček. ;-DRv

9 5
možnosti
Foto

Vztyčení oné sochy je mi opravdu šumák. Stejně velký, jako celé křesťanství a katolicismus s tím jejích Ježíšem. A je mi to vše tak moc lhostejné, že nemám potřebu na toto téma psát blog. Ani pro ani proti. Ta socha tam kdysi byla, někdo jí strhl ( tuším že to byli levičáci nebo počinající komunistická zvěř), a nyní je tam zpět. Nikomu kvůli ní nezbourali dům, nikomu nerozkopali zahradu.

6 2
možnosti
ZH

S levicí to nemělo nic společného. Leda by i Masaryk byl levice :-)

1 1
možnosti
  • Počet článků 35
  • Celková karma 8,86
  • Průměrná čtenost 644x
Elektronická grafomanie  zříceniny ze zřícenin.

Seznam rubrik