Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Edmund Černá Zmije

15. 3. 2010 12:21
To je přece cíl

vytvořit mocné skupiny, napojené na europeníze, které budou mít životní zájem na tom, aby dotace stále tekly, a proto budou podporovat evropskou integraci. :-P

-

Přerozděl a panuj. ;-D

0 0
možnosti
L

Levandule

15. 3. 2010 12:10
všechno je to špatně

Dotace všeho druhu zaplevelují a křiví ekonomiku. A že se kolem velkých penězovodů kupí špína? To se mám divit? Velké penězovody přece vznikají za učelem jejich rozkradení.

0 0
možnosti
GMI

Glock Mark III

15. 3. 2010 13:22
Re: všechno je to špatně

Víte, zpětně poskytnuté dotace by měly být, podle českých i bruselských úředníků, více odolné proti zpronevěře - díky tomu, že nejprve vynaložíte vlastní peníze a potom čekáte, zda dotace přijde nebo nepřijde (tedy zda závěrečná kontrola dopadne dobře nebo ne). Tohle má mít ten efekt tlaku na hospodárnost a efektivitu projektu, jenže ... vždy je nějaké jenže .... Jenže pokud byly kontroly (průběžné i závěrečná) odfláknuty a přijde se na to po dokončení projektu a po odeslání peněz tomu příjemci, tak se voda zavře a je konec. Protože podle platného českého práva (a hlavně výkladu ministerských úředníků) nemůžete zpronevěřit prostředky ve chvíli, kdy je nemáte - tj. udělá-li příjemce dotace chybu, podvod (nebo něco jiného) ve fázi uskutečňování projektu (za vlastní peníze) a kontrola před dokončením na to nepřijde, tak se to, bere tak, že je to v pořádku - nezpronevěřil dotace z evropských fondů, ale použil vlastní prostředky a poskytovatel dotace při kontrole neshledal závady ...

0 0
možnosti
B

buldog2

15. 3. 2010 11:44
české eurodotace jsou rozkradené, jen se to schovává

za akce typu "státní maturita"- tedy byrokratický kouasek k ničemu....

0 0
možnosti
GMI

Glock Mark III

15. 3. 2010 11:26
Já bych se nebál

Ono se všechno nerozkrade. Sice na tom nejsme jako Němci, Dánové nebo Skandinávci, ale faktem je, že Francouzi, Španělé, Portugalci, Řekové a ITALOVÉ podvádějí při získávání dotací více než Češi nebo Slováci, Poláci .... Zaskočte si do Bruselu vyslechnout pár historek o zemědělských dotacích ... třeba o tom, jak Italové chtěli dotace na pěstování "tvrdé" pšenice a jak se satelitním průzkumem zjistilo, že tolik polí v celé Itálii není, aby to vystačilo na všechnu tu pšenici z dotací.

Jinak "zpětné dotace" jsou celkem problém, protože se opravdu vyplácejí až po dokončení projektu a následné kontrole. Co si ale z těch všech grantových smluv pamatuji, tak je to fakt, že se všude, obvykle někde na konci, píše cosi o "hospodárnosti" a "povinnosti chovat se k majetku s péčí řádného hospodáře". Pokud kontrola zjistí, že "hospodárnost" nebyla dodržena a DOKÁŽE TOTO ZDŮVODNIT, tak není problém tu dotaci vymáhat zpátky.

0 0
možnosti
GMI

Glock Mark III

15. 3. 2010 11:28
Re: Já bych se nebál

Asi nevíte, že když se na MOŽNÉ pochybení (tedy nikoliv prokázané pochybení a peníze získány zpět od příjemce dotace) přijde, tak stát MUSÍ DO 3 DNŮ POSLAT TY PENÍZE DO BRUSELU ZPÁTKY (přes Národní fond) ... pěkná drasťárna pro MF. Vpodstatě každá taková byť i pochybnost se v reálu podepisuje na platební bilanci a schodku státního účtu.

0 0
možnosti
K

kOBLICH

15. 3. 2010 11:21
Rozkrademe eurodotace stejně jako Bulhaři?

Rozkrademe eurodotace lépe jako Bulhaři!

0 0
možnosti
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2436x
Narodil se v Českých Budějovicích, absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1999 nastoupil do MF DNES, jihočeské redakce jako redaktor pro politiku a ekonomiku. V roce 2003 přestoupil do centrální redakce MF DNES v Praze, kde se dodnes věnuje hlavně politice. O dva roky později se stal politickým šéfreportérem a zástupcem vedoucího domácího oddělení.

Seznam rubrik