Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PW

Paul Weiss

18. 4. 2010 20:55
Další důkaz české titulománie:

"Buďte slušný, když mě taky oslovíte titulem, já se nebudu zlobit. Jsem doktor medicíny," - Pročpak se někdo tak vehementně domáhá oslovení titulem jenom proto, že má vyšší akademický titul než protivník, ačkoli praxi v oboru již delší dobu nevykonává???

0 0
možnosti

Saaayush

18. 4. 2010 15:50
Souhlas

Studuju obor, kde "báječná" instituce jménem Evropská unie nařídila mít Vš diplom a nebo DiS na VOŠ, totiž obor Všeobecná sestra. Člověk ani nemusí mít IQ Einsteina, aby mu došlo, že právě tento krok bude spíš kontraproduktivní. Jen tak namátkou, chudák jedna moje kolegyně. Jednou se přiběhla omluvit na cvičení se svou dcerkou. Myslíte si, že je vážně nutné, aby byly systémem nuceny studovat i ženy, které k tomu musí ještě zvládat zaměstnání a rodinu? No dovolím si pochybovat. Ale co jim zbývá, když by je hned vyštípaly ostatní kolegyně s titulem Bc. ? Jediné štastí, že my sestra jsme "nedostatkové zboží". Skutečností je to, že ačkoliv by mělo být výsledkem tohoto zákona zlepšení vzdělanosti sester, zřejmě dojde k pravému opaku. V konfliktním prostředí a v prostředí kde se už tak přetíženým sestrám přidává ještě nálož v podobě studia asi nebude práce zrovna dvakrát dobrá.

0 0
možnosti
JM

JoMe

18. 4. 2010 10:45
Máte pravdu

znám kluka, který vystudoval bakaláře na ČB na soukromé škole, k tomu mi i střední na soukromé škole, ale to podstatné mu chýbí: intelekt, zkušenost, vědomosti, odbornost, prostě vše co má mít vysokoškolsky vzdělaný člověk. Takže otázka zní? Je lepší být profesionál instalatér nebo nekňuba bakalář? Tolik odpověď na množství vysokých škol, které ale jsou úplně naprd.

0 0
možnosti
JP

Jiří Pecl

15. 4. 2010 12:00
Re: Re: A co střední školy?

A o tom, že je plnohodnotná, právě pochybuji. Neodepírám nikomu právo "udělat si" maturitu, avšak vidím zde jasnou paralelu s vysokými školami. Někde se na titul Mgr. musíte pěkně nadřít, někde stačí přijet s rodinou na "dražší" čtrnáctidenní dovolenou.

Celý problém však také souvisí s naprosto nesmyslnými požadavky některých zaměstnavatelů a hloupostí zákonodárců. S trochou nadsázky lze říci, že maturitu dnes musí mít i žadatelka o místo uklizečky a nejlépe by také měla umět mluvit anglicky a německy.

Snažit se uměle zvýšit "vzdělanost" (rozuměj spíše počet lidí s nějakým titulem či diplomem) abychom se mohli chvástat či srovnávat s ostatními státy je hloupost.

Právo na vzdělání má sice každý, ale nikde se nepíše, že se tím rozumí to vysokoškolské. Stejně jako u soustruhu by neměl stát někdo kdo ani neumí měřit šuplerou, nemůže studovat vysokou školu člověk, který pro to nemá alespoň nějaké předpoklady. Bohužel je dnes jediným předpokladem maturitní vysvědčení. A to dnes získá každý.

0 0
možnosti

mira232

14. 4. 2010 14:51
a co jinyho

lidem zbejva kdyz na pomalu kazdou slusnou praci je ten diplom potreba i kdyz prakticky je k nicemu. ten papir z nikoho dobryho pracovnika neudela ale je nutnosti aby clovek tu praci vubec sehnal. muzu mit iq140 ale stejne vezmou nekoho s diplomem kdyz ja ho mit nebudu, tak to proste je.

0 0
možnosti
JP

Jiří Pecl

14. 4. 2010 11:58
A co střední školy?

Myslím, že problém začal již dříve. Konkrétně v momentě, když jednotlivá učiliště začala vydávat maturitní vysvědčení učňům, kteří si dodělali nadstavbu.

Asi mne nikdo nepřesvědčí, že úroveň takové maturity se může jen blížit maturitě např. na průmyslové škole (gymnázia raději nezmiňuji).

A pokud  takový maturant nabude dojmu, že má všechny předpoklady pro studium na vysoké škole(umí napsat mail s diakritikou (kterou mu případně počítač opraví), zná nějaký textový a tabulkový procesor), pak si přirozeně podá přihlášku. A podobně jako jsou střední školy vděčné za jakéhokoliv "studenta", jsou (díky financím) vděčné i vysoké školy, dnes již Bohužel i ty se zvučným jménem. Na mojí alma mater např. není nutné dělat přijímací zkoušky na ty méně atraktivní obory.

Souhlasím s autorem a dovolím si připojit link na výzvu "všem, jejichž hlas je slyšet", která je stále aktuální: http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/kdm/akce2/vyzva/vsem.htm

0 0
možnosti
T6

TATRA 613

14. 4. 2010 18:11
Re: A co střední školy?

musím váš poopravit. uči mají právo dodělat sio maturu.přece nemusí být do konce života mít výuční list.taky jde o to,že jednu práci nebudu dělat celý život.ten člověk může časem úplně změnit obor ve kterém bude makat.navíc má větší šanci,že dostane lépe placenou práci.jde o to,jak ta matura na nástavbě byla těžká.pokud je plnohodnotná,tak není co řešit.

0 0
možnosti
P

polibek

14. 4. 2010 11:42
hmm

Soukromá škola vždy nemusí znamenat špatná škola, záleží na výběru, a hlavně myslet do budoucnosti, zda daný obor lze využít pracovně, pak by snad neměl být problém, taky nezaměstnám člověka , sotva se vylíhl bez praxe, v určitých oborech to nejde, minulý systém byl trochu lepší, praxe prostě byla a musela být, tím byl snadnější vzlet. I když u někoho na vzdlání nezáleží, je talent a talent

0 0
možnosti
JH

safaga

14. 4. 2010 11:37
Není škola jako škola

V naší zemi je poměrně velký počet VŠ, ale úroveň studia zdá se mi nesrovnatelná. Pokud vezmete UK není co řešit, tam lze očekávat řádné studium, kde student nedostane nic lehce. Pokud neumí - letí. Ale řada soukromých škol existuje na principu, když platí mají diplomy a tituly. Bohužel již pár absolventů těchto škol  znám a jejich úroveň taky.Rv 

0 0
možnosti
S

standysman

14. 4. 2010 11:34
jojo

Já vyučenej elektrikář a vždycky trojkař či čtyřkař, zaměstnávám ve vlastní firmě ty promovaný a diplomovaný jedničkáře. Toť otázka kdo je tedy chytrý? Akademicky určitě oni, ale finančně já. Určitě je akademické vzdělání důležité, ale v praxi tj. v skutečném světě, kde záleží především na tom kolik máte peněz a jak jste schopni zabezpečit rodinu se hodí spíše trochu zdravého selského rozumu. Lepší být bohatý a blbý než chytrý a chudý. Neříkám, že VŠ nepodnikaj, ale znám většinu podnikatelů, kteří nemají ani učňák a dnes si vozí zadky v mercedesech a podobně. Zato studovaný lidi s pěti diplomy žijí od výplaty k výplatě a bydlí v panelákách. Diplom je ve většině případů úplně k ničemu. Je hezké vědět jak se vypočítá mostní konstrukce nějakého mostu, ale pokud nedokážu domů přinést tolik peněz abych zabezpečil svojí rodinu k čemu mi to je. Zabezpečení vlastní rodiny je to nejdůležitější a hlavní. Každý chlap by se o to měl postarat, jinak není chlap.

0 0
možnosti
T6

TATRA 613

14. 4. 2010 18:13
Re: jojo

aha,taky jsem vyučený.a když žiji od výplaty k výplatě ,tak patřím do vězení a nejsem chlpa?jsem odpad?

0 0
možnosti
ES

LimonadovyJoe

14. 4. 2010 11:25
V čem je problém?

Soukromé vysoké školy jsou kšeft stejně jako obchod s botama. Proč autora blogu trápí, že si na nich někdo koupí vzdělání, se kterým pak nenajde práci? Také ho trápí, že si někdo koupí boty, které pak nenosí? Myslím, že je to čistě na vztahu škola (prodejce) X student (zákazník). Jsou to peníze zákazníka a jestli si za ně koupí vzdělání nebo je propije, to je jeho věc, autora blogu to nic nestojí. Spíše by se měl zajímat, proč stát zřizuje univerzity v každém okresním městě a proč ty univerzity neustále vymýšlejí nové fakulty (často s dost záhadnými názvy) a na fakultách nové obory. O to by se měl autor zajímat, protože na toto platí daně.

0 0
možnosti
PW

Paul Weiss

16. 4. 2010 22:30
Re: V čem je problém?

Potíž je v tom, že na spoustě těch soukromých takyVŠ si dotyční nekupují vzdělání, jak mylně uvádíte, ale pouze a jen diplom a titul. A to není totéž co vzdělání. Vzdělání naopak mnohé takto "vzniklé" bakaláře či magistry minulo velikým obloukem...

0 0
možnosti