Ukrajinská vlajka

Co dělat, když chcete rozzuřit býka? Ukažte mu červenou. Co dělat, když chcete rozzuřit rusa? Ukažte mu žlutomodrou.  

Před časem jsem psal,  že někteří ruští hudebníci nesdílí  Putinův pohled na ukrajinský konflikt  a svůj názor dávají veřejně najevo.  Konkrétně třeba Andrej Makarevič, Vasja Oblomov, skupina Lyapis Trubeckoy. Podotýkám, že se nejedná o žádné outsidery, kteří se chtějí zviditelnit, ale naopak o známé osobnosti, které svým postojem riskují další kariéru, nebo  jako Lyapis Trubeckoy už doriskovali.

Nedávno  rozdráždila ruskou veřejnost  známá zpěvačka Zemfira. Na svém koncertě v gruzínském Tbilisi vytáhla ukrajinskou vlajku, mávala ji do publika a pak si ji uvázala na mikrofon. Svou fotku s vlajkou pak umístila na svůj FB profil.

Vystoupení nezůstalo bez reakce. Ovšem ruskou veřejnost zmátlo hlavně to, že Zemfira svůj čin nijak nekomentovala. Byla to provokace, nebo tím zpěvačka vyjadřovala svoji touhu po míru? Jeden z „putinových mužů“ idnesu,  Alexej Puškov, se proto rozhodl zjistit reakce veřejnosti tak,  že na svém twitteru  vyzval veřejnost o komentář k akci Zemfiry . Podle RTV se mu během několika hodin sešlo přes tři tisíce komentářů, z toho přes 2200 negativních. Zaujal třeba mě komentář  @av_baranov: “jestli pod touto vlajkou tanky a letadla bombardují  civilní obyvatele, tak se symbolem míru nikdy nestane „

Tak mě napadá, jak si vlastně Putinovo Rusko  a jeho místní příznivci představují mír na východě Ukrajiny, když i ukrajinská vlajka je symbolem zla ? Možná by měli ukrajinci udělat vstřícný krok a vlajku si změnit ? Třeba na tuto?

Odkazy

Reportáž kanálu Rossia24 o incidentu: https://www.youtube.com/watch?v=1GjT3C905Wk

Reportáž v sovětském stylu, my občané této země odsuzujeme...,  doplněná komentářem ukrajinského "objektivního", tj. proruského novináře, který říká, že samozřejmě na Ukrajině, která je podobně jako Řecko,Lybie, Sýrie v těžké situaci, Zemfira získala svým gestem velkou popularitu a kdyby přijela, tak ji Porošenko okamžitě dá občanství, ale jemu ( objektivnímu novináři) Zemfira přijde jako pejsek, který žadoní vlídné pohlazení a její gesto je zbytečné.

Pro otázky typu „známá zpěvačka? “  koncert Zemfiry v Moskvě 14.12.2013, můj odhad - 20.000-30.000 diváků : https://www.youtube.com/watch?v=pP-lKjkbJGY

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | pátek 17.7.2015 15:57 | karma článku: 13,94 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21