Sexistická prasnice

Nedávno se zde objevil blog aktivistky hnutí Nesehnutí, která pranýřovala sexismus v reklamě  ostravské půjčovny elektrocentrál.

Mohu souhlasit s tím, že zmiňovaná reklama je skutečně trapná, ostatně tak,  jak většina reklamy. Reklama často dokumentuje kulturní rozhled zadavatele a mám dojem, že zadavatel reklamy, v daném případě majitel firmy na půjčování elektrocentrál,  má kulturní rozhled na úrovni milovníka plastových trpaslíků a Troškových filmů. Ale proč ne, je to jeho věc. Tento kulturní handicap mu rozhodně nebrání v provozování úspěšné půjčovny. Myslím, že jeho reklama je většině lhostejná,  někomu se dokonce líbí , a určitou část společnosti pohoršuje.  Ti poslední provozují za dotační peníze soutěž  Sexistické prasátečko, kde takové reklamy kritizují. Ale také, proč ne?  Je to jejich věc ( tedy až na ty dotace).

Ovšem za hranou je podle mě web asexuálních aktivistů Nesehnutých nazvaný  Ne sexismu  http://www.nesexismu.cz/ .  Hned na úvodní stránce na Vás vyskočí přichystané udání na  nebohého provozovatele zmiňované půjčovny.  Stačí jen vyplnit  jméno  a email a Vaše pobouření nad jeho sexismem, včetně citací příslušných paragrafů, bude předáno odpovědným úřadům.  Prostě mentalita aktivistů je pořád stejná.  „ JÁ  bojuju za vás a JÁ vím co je pro vás to nejlepší.  A tady to podepiš!“

Současně jsem si ale uvědomil, že se mne hluboce dotýká název samotný  soutěže  Sexistické prasátečko. Podporuje totiž stereotyp sexistického chování.  Přesto, že prase je rodu středního,  je chápáno jako mužský element prasečího světa.  („ To“  je sele) . Tudíž sám název  soutěže podporuje sexistický stereotyp, že  nekorektní  sexismus je mužským projevem.  Navíc je zavádějící vzhledem k pohlaví organizátorů. Proto trvám na přejmenování soutěže na Sexistickou prasnici.  Popřípadě jsem ochotný akceptovat jako genderově vyváženou Sexistickou svini.

Příslušné podpisové formuláře přichystám na svém blogu hned jak si nastuduji příslušné paragrafy a přijdu na to, jak takový formulář vytvořit. A očekávám Vaši podporu, stačí jen podepsat :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | sobota 15.8.2015 8:51 | karma článku: 26,56 | přečteno: 1281x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21