Nesportovní sport

Tak se budeme muset čtyři roky obejít bez „ Sojúz něrušímij...“ resp. jeho novou verzí na většině mezinárodních sportovních akcích. Jestli to bude dobře nebo ne, ukáže budoucnost. Ale Rubikon byl překročen.

Nebudu zabíhat do chronologie kauzy ani detailů, snad jen obecně a stručně. Po zimní olympiádě v Soči 2014, kde získalo Rusko nebývalé množství medailí, vzniklo podezření, že antidopingová kontrola v Rusku nefunguje jak má. Následující vyšetřování tento předpoklad potvrdilo, v jeho důsledku dostalo Rusko zákaz účasti na ZOH 2018 v Pchjongčchangu . Následující prověrky ale potvrdili, že ruská antidopingová agentura svoje metody falšování antidopingových testů nezměnila, a nové sankce v podobě čtyřletého zákazu účasti ruských sportovců na mezinárodních mistrovstvích a olympiádách jsou výsledek.

Těžko říct zda je to dobře či špatně. Fakt je , že samotný doping a antidoping v vrcholovém sportu je nekonečné téma. Fakt je taky, že Rusko je velká země a má spousty talentovaných sportovců, jejichž budoucnost se v současné době minimálně hodně komplikuje. A je samozřejmě fakt, že na obcházení antidopingu Rusko nemá patent.

Ale je tu jeden faktor, který staví Rusko a jiné totalitní režimy do specifické pozice. A to je smysl sportovních výkonů. Samozřejmě všude na světě vzbuzují úspěchy domácích sportovců vlnu národní hrdosti, a objevují se zástupci byznysu a politiky, kteří se na tom chtějí přiživit. Problém ovšem je, pokud politický režim, z nedostatku jiných možností, využívá sport cíleně jako nástroj zahraniční sebepropagace. A v rámci tohoto cíle použije prakticky jakoukoliv metodu. Od V.I.P. podmínek pro potenciální světové sportovní hvězdy , přes nátlak až po doping.

Samozřejmě , okamžitě po rozhodnutí WADA se objevily spekulace, že je to politické rozhodnutí. Myslím, že těžko říct. Ze strany WADA politické není. Porušili jste pravidla, opakovaně, tak tady máte sankce. Ale ze strany Putinova režimu to politické rozhodnutí samozřejmě je. Uzavřeli jste nám jednu z posledních možností jak prezentovat „naše istá kulturná špecifíka „ v pozitivním světle.  A to je politika!

Takže za mě souhlas. „Atˇ zvítězí nejlepší“. Tj. ten s největším talentem, a ne ten, kdo je vypěstovaný v speciálních podmínkách a nejlíp nadopovaný.

PS. Podobnost mezi stanoviskem WADA versus Putin a kauzou EU versus Babiš je čistě náhodná.

 

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 9.12.2019 16:29 | karma článku: 17,38 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21