Myšlením k bohatství

Zbohatněte! Investuje ! Myslete pozitivně! Závist si musíte zasloužit! Buďte aktivní ! Pro-aktivní ! Hyperaktivní ! Naučíme, vyškolíme! Pracujte ! Dřete! Makejte ! Chcete úspěch ? „Všichni společně : jóó.“ !!!

„ Spíše projde velbloud uchem jehly, než boháč do království božího.“ A přesto to většina z nás chce. Kašleme na boží království, nějak to pak okecáme, Nebo, je to úplná kravina, výmysl fanatiků, konec konců jak dopadli komanči? Každý podle svých možností a každému podle jeho potřeb a jak to dopadlo ? Sto let za opicema a navíc ty mrchy ještě běhají po parlamentu.

Nevím jak jiné jazyky, ale čeština je půvabná v tom, že občas jen jediné nebo pár písmenek dělí od sebe diametrálně odlišné slova , jako třeba pojem a průjem, někdy jsou úplně stejná, ale s různým smyslem: „ pustil jsem ducha“ a „ duch zákona „  , a někdy se přetvařují, že jsou totéž, ale  každé je o něčem úplně jiném,  jako třeba : boháč a bohatství.

 Význam slova boháč a ostatně i impuls k tomuto blogu se pro mě stala píseň ruské kapely Leningrad Žu, žu.  Nepřeložitelný  originál  v mé „básnické  licenci“ :

… má hvězdu a chce báčko,

páč bez báčka,

je život sračka *…

( cenzor doufám promine a akceptuje fakta textu- překlad, kontext, smysluplnost atd. ), originál  pro znalé ruštiny:  https://www.youtube.com/watch?v=CDNOPpQzk1U , ostatně refrén uvedené písničky „  „Já jezdím pežó i ne pi**žožožó“ Pro češtinu by se sice musel peugeot , pokud by to marketingoví specialisté dovolili, přejmenovat na peju , pak by refrén dával smysl i v češtině : a já jezdím na peju a nepi***jujuju.

No ale je to o něčem jiném, boháč potřebuje báčko, ale to vůbec neznamená, že je bohatý. Ani tak není důležité, že máte barák velikost dvou menších pyramid s třemi helioporty a bazénem s umělými vlnami a mořskou vodou, dotyčné individuum je pořád jen boháč. Je to vlastně chudák , který se trápí tím, že jeho eskový medvěd má horší jízdní vlastnosti než ta poslední offroadová hrůza od jaguára. Tak to je boháč.

Bohatý člověk a bohatství je totiž úplně něco jiného. Bohatý je totiž ten, u koho je harmonie mezi jeho potřebami a příjmy. Kdysi mne zaujala statistika OSN o nejšťastnějších regionech. Na jednom z vedoucích míst byla Jižní Nigérie. Nigérie  spolu s Libií nejvýznamnější africký exportér ropy, zmítaný civilními a vojenskými diktaturami, korupcí a všemi ostatními negativy, Jižní Nigérie je navíc bývalá Biafra, zneuznaná republika která na přelomu 60 a 70 tých let dvacátého století občanskou válkou prohrála svůj boj za samostatnost. A přesto obyvatelé bývalé Biafry podle OSN jedni z nejšťastnějších na planetě.

Metodiku OSN o výzkumu štěstí neznám, ale chápu reálnou logiku definice bohatství. „ Bohatý je ten, jehož potřeby jsou v souladu s jeho příjmy“

A tak až budete zase uvažovat nad tím, jak na tom jste a co chcete, zkuste se zamyslet nad tím, jestli to opravdu chcete Vy, a nebo jestli je to nějaká nesmyslná reklama jednadvacátého století.  Jedna věc je ale jistá, nenažranost není úspěch, stejně tak jak boháč není bohatý. No a bohatý člověk uchem jehly klidně proleze. Stejně jako velbloud. Úplně v klidu.

Ať je každý čtenář mého blogu bohatý.

Autor: Václav Dlouhý | čtvrtek 7.3.2019 19:08 | karma článku: 9,44 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21