Michalok, Lyapis Trubeckoy a Brutto Nostra

Blog bez ambicí na karmu. Několikrát jsem psal o ruskojazyčném rocku a zmiňoval fenomén Lyapis Trubeckoy. Dnes jsem narazil na zcela nový dokument Brutto Nostra, který mapuje historii onoho fenoménu. Odkaz na konci blogu :-).

Vždycky jsem měl rád Schelingera, kromě jeho hlasu a rockové avangardy v době normalizace , mě taky fascinovaly texty od F.R.Čecha. Pro někoho možná stupidity, pro mě Malá Velká Británie Husákova režimu.

Ruský protipól byť z devadesátých let, jsem našel v běloruské ( první absurdita ) kapele Lyapis Trubeckoy. Už jejich první hit. Volně přeloženo „Kopačky“ :

… a venčil jsem tvýho blbýho čoklíka, blbýho čoklíka, a pamatuješ si ? Dal jsem ti zahraniční žvýkačku… No a ty??? Ty jsi mě nechala ! …atd, atd … mě zaujal.

 

Následovali další hity ,ale pod vlivem normalizace, v případě Lyapis Trubeckoy, normalizace pod vlivem úspěchu a s tím spojených financí se náboj postupně ztrácel. A kapela zbývala jen perspektiva slušného zavedeného živobytí, tj. situaci, kterou zažívá, podle mého , i dost našich, ale abych nekřivdil, i světových kapel.

Obrat Sergeje Michaloka, frontmana Lyapise, jsem nechápal jenom já, ale jak jsem zjistil z dokumentu ( odkaz na konci blogu :-)) ani jeho kolegové. Nicméně mě osobně Michalok taky sice překvapil, ale současně mi příjde, že dadaistické absurdity ve stylu F.R. Čecha ve své podstatě jen transformoval do drsné reality ruského postkomunismu , a tím si u mě jen připsal nové body.

… měl jsem už dávno zdechnout a ležet pod kameny,

tak proč bych se teď měl kur...a bát ?

těch tupých sviní, tupých sviní….

Lyapis Trubeckoy/Brutto – Železnyj

 

To že skladby nového Lyapise, posléze přejmenovaného na Brutto se mají čeho v Putinově Rusku a Lukašenkově Bělorusku dotknout, dokazují amatérské klipy k písním , dostupné na Youtube.

Graj, Bělorusko 2011

 

Vojáci světla , Majdan 2014

 

Garry – věnováno bojích na Donbasu

 

A tak nakonec ten slíbený dokument. :-)

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Dlouhý | pátek 11.10.2019 20:43 | karma článku: 5,99 | přečteno: 166x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21