Jak ekologové vybíjejí orangutany

O víkendu jsme navštívili safari ve Dvoře Králové. Zaujal mě nápis u výběhu orangutanů.  Jak kvůli neúměrnému pěstování palmového oleje mizí jejich přirozený biotop.

Pro potřeby uvědomělého  ekoobčana byly i připojeny fotografie těch špatných výrobků, které palmový olej obsahují, a těch dobrých, které jsou bez onoho škodlivého oleje.

Fakt je, že palmový olej je celosvětově nejpoužívanější, ze všech druhů olejů. Důvod je jednoduchý – je nejlevnější. A nejlevnější je proto, že se pěstuje převážně v chudých státech  s nízkými výrobními náklady.

Ovšem  heslo „ buďte odpovědní , nejezte výrobky obsahující palmový olej"  je vrcholem ekologické demagogie.  Největší růst spotřeby palmového oleje  je totiž při výrobě biopaliv.  Fakt je, že Česko je díky klimatickým podmínkám, nechtíc, přirozeně odpovědné. Metylester z palmového oleje má totiž vyšší teplotu tuhnutí a v zimě by byl do bionafty v našich podmínkách nepoužitelný.  Ale z čeho vyrábí pan Babiš metylester v letních měsících ? To ví patrně jen on sám.  A z čeho vyrábí metylester v jižní Evropě, kde řepka neroste?

Nebudu  dělat chytrého a citovat cizí data, údaje o růstu spotřeby jsem si vygooglil,  například na http://www.dotyk.cz/45-2014/14_koho-desi-palmovy-olej-

Takže mně napadá logická cesta k záchraně orangutanů a to domluva ekologů biologických s ekology biopalivovými.  A pokud je během diskuze  osvítí myšlenka , že jediná rozumná systémová ekologická řešení jsou ta, která jsou současně i ekonomická, tj. bez dotací, bude se nám všem žít lépe. Ekologicky.

Protože chudáci orangutani byli zalezlí, přikládám jako ilustrační foto snímek místní gorily. Z jejího výrazu mám nějak dojem, že si o lidstvu a o tom ekologickém zvlášť,  myslí svoje.

 

Autor: Václav Dlouhý | úterý 28.7.2015 20:08 | karma článku: 17,34 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21