Hlupáci dřou za halíře ( A nebo za medaile ).

Výlet Jarka Nohavici do Moskvy pro medajli Puškina. Puškin by se vrtěl v hrobě a Vysocký by k tomu neměl daleko, kdyby viděli jak se konzerva na úrovni Alexandra I. a Brežněva ohání jejich jmény. A Kryl by brečel nad Nohavicou.

Těžký je úděl mrtvých velikánů . Stávají se z nich symboly režimů , proti kterým za života bojovali. V mládí jsem pokládal za takovou veličinu, v českém provedení i pana Nohavicu. Trochu mě zviklala jeho estébácká minulost, ale současně jsem ho s rozpaky chápal. Doba skutečně nebyla jednoduchá, kdo to nezažil, ten nemůže soudit. Taky jsem měl spolužáka, agenta z donucení, nevím, co jim tam vykládal , ale vím, že mě nikdy neudal, přesto, že jsem se svými názory nikdy netajil.

Ale metál od Putina ? Nohavicův talent je nesporný a měl našlápnuto do galerie českých umělců s velkým U. Ale s putinovou plackou? Nevím možná se příští sezónu dočká pozvání z Hradu, když Bartáčkovi, pardon Putinovi, tak my taky,  a zařadí se tak do jedné řady s takovými umělci jako Troška a Michal David.

„ Hlupáci dřou za halíře a my jedem.“ Úryvek z textu písně Vasji Oblomova „ Dopis štěstí“

Ono totiž Rusko je skutečně velké a lidí, kteří mají umělecký talent , milují svoji vlast a současně nesnáší orientální velkohubost vlastních totalitních vládců, je napříč generacemi v Rusku docela dost. A časem jsou z nich velcí a uznávaní umělci. Pak je někdo zneužije jako propagaci Velkého Ruska, pak je někdo přeloží a dostane metál za propagaci něčeho, co původně bylo myšleno úplně jinak.

Možná, že z Vasji Oblomova bude taky někdy velký umělec a někdo ho bude překládat. Nohavica to , ale určitě nebude. Ten už medajli má.

„ Takový je umění za vaše prachy „ V. Oblomov „Korporátní „

Pro ilustraci koncert Vasji Oblomova „Živější než všichni živí“ 2017

 

Autor: Václav Dlouhý | neděle 4.11.2018 19:22 | karma článku: 20,12 | přečteno: 1001x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21