Denacifikace a debolševizace

Dneska si připomínáme konec. Konec jedné odporné a šílené etapy historie světa 20 století. A jak celá historie, i toto datum se překrucuje. Je rozhodující 8. nebo 9. květen ? A tak mě napadá, co na to „Neznámý vojín“ Karla Kryla ?

Co tady čumíte? Vlezte mi někam!
Copak si myslíte, že na to čekám?
Co tady civíte? Táhněte domů!
Pomníky stavíte, prosím vás, komu?

Pro ty s selektivní pamětí,  celý text například na : http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/kryl-karel/pisen-neznameho-vojina-8330  .

Samozřejmě konec druhé světové války  je velký svátek, ale hlavně pro ty, se toho aktivně účastnili a přežili. A těch,  73 let poté , není až tak hodně.

Jako každá , ani nevím jak to nazvat, třeba světová tragédie, která je minulostí , nese v sobě potenciál pro  zneužití z kterého by přímí účastníci museli zvracet.  

Faktu, že na základě čáry, nazvané demarkační linie vzniklé na  jaltské konferenci, jsme skončili v ruské zóně,  hbitě využili zkrachovalé existence z partaje KSČM bez M,  a stvořili mýtus o Sovětské armádě osvoboditelce. Fakt taky je, že kovboj Patton, trčící už začátkem května v Plzni, neosvobodil Prahu jen proto, že Roosevelt neměl rád Churchilla a spíš věřil  Stalinovi , a Truman, který se jen rozkoukával v úřadě, se v květnu 1945 držel Rooseveltem zavedené linie , a Pattonovi Prahu osvobodit nepovolil.

Ale tyto politické jaltské hry  nebralo vyčerpané obyvatelstvo protektorátu v potaz. Osvoboditelé byli  Rusové , respektive  Sověti a akcie obskurní partaje KSČM bez M, , zejména u duchem prostšího obyvatelstva stoupali.

KSČM bez M, byla sice první , ale zdaleka ne poslední kdo konec II.světové války zneužil , naposledy jsem si všiml dnešního blogu českého patriota Tomia Okamury ( jen čtu to jméno, napadá mě paralela s největším  Němcem – Rakušanem  Hitlerem ), který v něm řeší, že nebudeme poklonkovat Evropě s nesmyslným datem  8. května a vrátíme se k datu 9. května ( tj. k datu, kdy  už osvobozenou Prahu opustili po Němcích i jednotky generála Vlasova na útěku před Rudou armádou).  

A zítra , tj. 9.5., Svátek vítězství oslaví velkolepou vojenskou přehlídkou generalissimus Putin. ( Mimochodem, nevíte někdo ? Zeman jede, nebo je v inkubátoru ?) Vždyť pro Rusko, je to nejvýznamnější den jejich novodobé historie

A i Rusové, alespoň ti inteligentnější,  se začínají ozývat proti současnému průběhu oslav.  Existuje patriotické ruské hnutí, které se nazývá „ Můžeme zase „ Jinak řečeno za Napoleona jsme došli do Paříže, za  Hitlera do  Berlína a klidně to zopakujeme. Kdo neskáče není Čech.  A kdo není „ Můžeme zase“ není Rus.  A tak se začínají ozývat nevoliči Putina a ptát se : Co vlastně oslavujeme ? 40 milionů mrtvých jen v SSSR ?  ( fakt je , že  minimálně 50% přispěl Stalin, gulagy, trestními oddíly a mizernou strategií, ale číslo je asi fakt ) . Konec koncentráků , nebo to , že 73 let po válce , jako vítězové, žijeme hůř než poražení?

Ale nechme Rusko Ruskem. Co tedy vlastně oslavujeme my ? Konec protektorátu Čechy a Morava ? S vyjímkou Plzně,  osvobození Sovětskou armádu ? Vyvraždění 90 % českých Židů ?  Nebo : „ Letce z Anglie, vlastní národ klidně zabije“  ( D.Landa – Tradice ). ?

Ale ať už 8. nebo 9. nebo 13. května 1945 neskončil svět, jen  nacistické Německo prohrálo II. Světovou válku. A co následovalo ? Denacifikace Německa.

Denacifikace, denacizace

Význam:  důsledné odstranění nacistů a vlivu nacistické ideologie z veřejného života poválečného Německa (požadované Postupimskou dohodou) https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/denacifikace-denacizace

Nebyl to mimochodem  jednoduchý a částečně ani úspěšný proces . Až v roce 1985, tj. po čtyřiceti letech , prezident západního Německa Richard von Weizsäcker, dokázal občanům, v té době SNR,  sdělit, že 8.5.1945 chápe za „den osvobození Německa od nelidské nacistické diktatury“. A způsobil tím v německé společnosti docela šok. Protože do té doby převládala tradice „ porážky neslavíme „ a i nyní je  8.5. jako oficiální svátek pouze ve dvou východoněmeckých zemích.

Nicméně mě to naplňuje optimismem. Hlavně když se zamýšlím nad stranou,  která se v Čechách dere do pozice šedé eminence dnešní vlády  bez morálního kreditu.

Dovolím si citovat Trestní zákoník České republiky :

Díl 1 Trestné činy proti lidskosti

§ 403 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka

  1. Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.

Nacisté v Německu řádili v letech 1931 až 1945, i tak trvalo společnosti dalších 40 let než se ,a ještě navíc s velkým váháním,   své totalitní  prasárny zbavili.  

Jak dlouho bude trvat, než se zbavíme nejen KSČM jako partaje, ale hlavně zrůdě KSČ v našich  hlavách těžko říct. Ale já doufám, že dřív nebo později  jo.   Nevím jestli, a pokud ano,  dneska něco slavíte, ale já začínám uvažovat, že nejpozději od příštího roku vím co si budu připomínat a slavit.

Co kdybychom 8. května příště nebrali jako prostě další volný den ? Co kdyby to byl opravdu svátek? Na památku set tisíců českých obětí, i těch známých i neznámých vojínů a bojovníků proti totalitě nacismu. Něco jako Dušičky v květnu, a  s aktuálním odkazem svátku terapie proti  nevyléčené  totalitě komunismu - tj. debolševizaci  České Republiky.

Autor: Václav Dlouhý | úterý 8.5.2018 17:16 | karma článku: 19,64 | přečteno: 612x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21