Bu..bubu.. budeme Babišland ?

Život je zvláštní. Milenky se s manželkou míjely vteřinami.Všechno bylo OK, jen já jsem měl občas stažené pozadí. Pak manželka objevila v mé kapse vstupenku z bratislavské diskotéky,kde jsem měl zcela korektní pracovní schůzku.

Hloupé bylo, že se dotyčná diskotéka jmenovala night  club XY … Bratislava. Mimochodem pokud existuje ještě nějaký lingvista, který neřeší dobře financovanou generovou vyváženost,  ale realitu vývoje českého jazyka ,tak  mám téma.  Nevím jak slováci, ale v moravštině se chápe night club jako doslovný překlad z angličtiny tj. podnik s dlouhou otvíračkou. Po náhodné návštěvě night clubu v Příbrami , kam jsem původně šel  na jedno pivo,  jsem zjistil , že v češtině ten výraz znamená spíš bordel. Bohužel pozdě. A další vstupenka.  Manželka , byť původem z Ruska, rozuměla česky , a ne moravsky, takže následovalo  marné vysvětlování, ujišťování, přesvědčovaní, důkazy pravé i falešné a bohužel nakonec i rozvod.

Jsem líný si to hledat na netu, ale mým odhadem pamětníka, je to cirka patnáct let, kdy  probíhala předposlední parlamentní volba prezidenta. Pokud si vzpomínám , náš současný sultán propadl už v prvním kole, pak následovali žabomyší války , z kterých po celkové vyčerpání vyšel v ixtém kole vítězně Klaus senior.  Humus a trapárnu z dané akce pociťovali nejen  občané,  ale snad i parlamentní  tučňáci. A tak vznikla idea přímé volby Hlavy národa.

Když před pěti lety přišlo ono dlouho očekávané show,  dopadlo tak jak většina novinek v naší drahé vlasti . Made in Czech Švejk. Nakonec zvítězila hospoda nad kavárnou a tak tu máme  Miloše i s ovčáčkem.  To, že nesplnil nic z toho,  co ve své kampani sliboval, asi nikoho nepřekvapí, není první ani poslední v této zemi, jehož předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného rámce. I když v jeho případě se jednalo spíš o rámec jeho ega, před volbami decentně potlačeného.

Teď bych rád vysvětlil ten sloní můstek z úvodu článku.  Z vlastní zkušenosti vím že většina velkých průšvihů má na začátku často jen relativně drobnou banalitu . Bohužel , jsem přesvědčený, že to platí nejen v osobním životě, ale celkově ve společnosti.  A jednu takovou banalitu máme právě před nosem – příští volbu prezidenta  České republiky.

Přes veškerou ironii si myslím, že jsme silný národ, přežili jsme Habsburky, Hitlera, komunisty i Paroubka. Nerozhodí nás ani buran na Hradě, ani premiér mafián.  Co ale vidím jako problém, když se ti dva poslední usadí na svých místech současně.  Babiše se teď  jen tak nezbavíme, a tak jediné řešení příštích prezidentských voleb je Nezeman.  Pokud tedy  skutečně nechceme onen v titulku zmíněný Babišland.

A ta banální volba  problém bude, jak se totiž ukazuje,  hospod je v tomto státě daleko víc než kaváren.

Autor: Václav Dlouhý | sobota 2.12.2017 22:15 | karma článku: 27,06 | přečteno: 1417x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21