A po nás potopa …

V poslední době je to oblíbená politická strategie. Řídí se jí Miloš Zeman, Brusel i Putin. Poslední z jmenovaných však doslova. Alespoň v souvislosti s mnohamiliardovým píár „Mé moderní Rusko „ v podobě fotbalového MS.

Ač mám fotbal docela rád, ruské mistrovství jsem sledoval jen velice zběžně.  Proč? Protože si myslím, že sport a politika k sobě nepatří. Ovšem to platí jen v zemích , které respektují ostatní státy, nemají ambice spasit svět, samozřejmě pod svým vedením, a nemají u moci diktátory, které se mezinárodní sportovní akci snaží vydávat za podporu své nejmoudřejší vlády. A pro Rusko prostě nic z uvedeného neplatí.

Už první vítězství využila Putinova vláda k nenápadnému zvýšení důchodového věku, které zejména mladší ročníky  v euforii vítězství nad Saudskou Arábií spolkly bez komentářů. Jistě 65 let pro muže a 62 pro ženy je v Evropě běžná praxe. Ovšem trochu jinak to vnímají ve státě, kde je průměrná délka života mužů 67 let a pokud statistiku rozložit po regionech, tak v některých , zejména průmyslových regionech, nebudou statisticky průměrní důchodci vůbec. 2% zvýšení DPH oznámené ve stejnou dobu, byla jen taková třešnička na dortu.

Radujte se, jsme ve středu pozornosti planety. Družbu a pohostinnost ruského národa vidí celý svět. Ovšem do momentu než Domagoj Vida po úspěšném postupu přes Rusko na svém  profilu  zveřejnil krátké video s pozdravem pro své ukrajinské fanoušky. Za jeho slova Slava Ukraine dostal pokárání od FIFA a v Rusku se zvedla vlna nevole . Družba nedružba, z ruského mainstreamu se okamžitě vylilo množství informací o chorvatském fašismu, Chorvaté nejsou Slované, vraždy Srbů, Ustašovci atd., atd.  Technický detail, že Vida hrál až do letošní sezóny za Dynamo Kijev a pozdrav Slava Ukraine je na Ukrajině běžný, stejně tak jako oblíbený Putinův patriotický pozdrav Slava Rossii v Rusku, nehrál roli. Provokatér, idiot, fašista oficiálním ruským ideologům praskaly žilky. Ale mistrovství je apolitická akce, která má jen ukázat přátelskou tvář Ruska, že ?

Miliardy které Rusko na přípravu mistrovství utopilo jsou neskutečné . A mnohdy i zbytečně.  To co se  z miliard investovaných do Putinova světového PR nerozkradlo, se totiž skutečně utopilo. V nesmyslných a negramotně zkonstruovaných urbanistických projektech a něco se utopilo i doslova. Jako třeba Volgograd Arena, oficiálně za 16,367 miliardy Rbl. ( aktuálně,  cca 5 mld. Kč ). V době,  kdy Putin na závěrečném rozloučení s mistrovstvím nepodal chorvatské prezidentce deštník , mu asi stejná bouřka likvidovala stadion ve Volgogradě s tímto výsledkem:

Ale co je komu potom?  Mistrovství skončilo. Slava Rossii !!!. ...A po nás potopa.

Autor: Václav Dlouhý | pondělí 16.7.2018 20:32 | karma článku: 16,36 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Václav Dlouhý

Spravedlnost made in Putin

2.2.2021 v 18:58 | Karma: 24,55

Václav Dlouhý

Kam ještě klesne Kreml ?

21.1.2021 v 21:21 | Karma: 21,64

Václav Dlouhý

Svérázy Putinovy diktatury

17.1.2021 v 21:09 | Karma: 28,93

Václav Dlouhý

Návrat ztraceného Navalného.

14.1.2021 v 17:26 | Karma: 19,21