Stop malárie!

Tak je to tady. Konečně jsme slavnostně pokřtili kalendář, jehož realizace byla našim přáním už dva roky…

Tedy našim....Bylo to přání především iniciátorky projektu Terezy Kvasničkové z Humanistického centra Dialog. Já měla jen to štěstí s ní na kalendáři spolupracovat. 

Kalendář podpořilo osm osobností. Jejich fotografie jsou spojeny s aktuálními africkými problémy.

Fotka Jany Švandové, která je zde zachycena v divadelním hledišti s hrnečkem kávy v ruce, symbolizuje snahu zpřístupnit vzdělání dětem z velmi chudých rodin a sirotkům. Suma, která zajistí pravidelnou školní docházku, odpovídá právě částce za jeden šálek kávy denně.

Ondřej Brzobohatý, ležící na zemi obklopen malými myškami, upozorňuje na 1,1 miliardu lidí, kteří žijí ve stavu extrémní chudoby, tedy za méně než 1USD na den.

Radka Kocurová je na fotce s návrhářkou Petrou Pilařovou, která na ní upravuje šaty. Symbolikou je pořádání řemeslných kurzů, které by měly zajistit uplatnění lidem s nižším nebo neukončeným vzděláním.

Helena Zeťová je spojena s klíčovým tématem, kvůli kterému vlastně kalendář vznikl - s malárií. Lilian Fischerová by ráda zpřístupnila „dětem ulice" základní potřeby. Spisovatel Arnošt Lustig připomíná skutečnost, že každý šestý člověk na světě nemá přístup k čisté pitné vodě. Jachtařka Lenka Šmídová  podporuje projekt prevence AIDS. A já? K mé fotografii je připojeno téma přednášek o rizicích ženské obřízky.

Díky všem osobnostem, fotografům, vizážistům, kadeřníkům, kteří projekt podpořili bez nároku na honorář, a hlavně díky sponzorům, nemělo Humanistické centrum Dialog s kalendářem žádné výdaje. Veškerý výtěžek z prodeje tedy poputuje přímo do Guinee, konkrétně do hlavního města Conakry, kde se za získané finanční prostředky  pořídí vybavení  laboratoře a zajistí se prevence před touto zákeřnou nemocí, na kterou každoročně zemřou až dva miliony lidí.

Koupě kalendáře probíhá přes internetové stránky www.humanisti.cz .

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Váchová | úterý 7.10.2008 10:58 | karma článku: 14,15 | přečteno: 3576x