Reakce na nedávnou diskusi v časopisu Reflex

Debata proběhla před dvěma dny, o aktuálních problémech spojených s volbami i za účasti bývalé významné političky, paní Hanky Marvanové.    

Děkuji za podnětnou, skvělou debatu, kterou jsem si nicméně pustil až nyní. K debatě bych rád řekl následující.

 Odkaz na diskuzi: http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/52386/jan-urban-chovani-znormalizovane-ceske-televize-a-ceskeho-rozhlasu-ve-volbach-je-skandal.html?

 

 Je možná lepší získat vyprofilované osobnosti v rámci klasické politické strany, ale nedostatek času, umocněný předčasnými volbami, toto neumožnil nejen novým seskupením, ale i další strany neměly dost prostoru pro profilaci svých lídrů.  Navíc se ukázalo, že vyprofilované strany nejsou zárukou správného řízení ekonomiky a politiky. 

 

Nemyslím si, na rozdíl od Matěje Holana, že pan Babiš koupil Mafru proto, aby vyhrál volby. Ani s tím nebylo počítáno a do vlády se nijak nedere. Jistě ale chytře omezil zákeřné útoky ostatních stran a médií a pomohl si k prezentaci svých myšlenek a postojů více na veřejnost. Těch postojů, které mnoho lidí vnímá jako správné a potřebné.

Debata v Reflexu se ale vedla především o nástrojích moci, abstrahovala nicméně od náplně  volebních myšlenek, které jsou podstatou potřebných změn.

 

 Koupě médií jistě zamezila ostřejším výpadům vůči panu Babišovi vlivem autocenzury, ale také zamezila jeho opěvování, které by bylo soustem pro ostatní média, s poukazem na servilnost a neobjektivnost redaktorů. Na druhou stranu právě tato koupě novin zvýšila útoky jinde.

 Novináři si především nemohou dovolit ztrátu své novinářské etiky, cti, objektivity, prostě profesionálního jednání.  Babiš nekoupil Mafru jen kvůli volbám, to by se mu pak více vyplatilo koupit Blesk. Je to především v tomto případě obchodník, který koupil kvalitní produkt, s kvalitními redaktory, kde právě nezávislost je jejich hlavní devizou a atributem novináře. Redaktor, který půjde po pravdě a byl by kvůli tomu vyhozen, prokáže svoji nezávislost a bude jistě velmi žádán v konkurenčních denících a u čtenářů, pokud budou jeho články opravdu objektivní.  Zásah proti takovému redaktorovi by byl pro pana Babiše silně kontraproduktivní. Snížil by nejen hodnotu svého produktu, ale i získaný politický kredit.

 

Andrej Babiš je ale pouze kapitánem fotbalového či hokejového mužstva, které si sám vytváří. Nicméně osamocený kapitán bez dobrých hráčů vyhrát nemůže a to jak bude hrát jeho tým v konkurenci jiných, klasicky založených, se teprve ukáže. To pak bude teprve hlavním, objektivním kritériem jeho hodnocení.

 

 Má nevýhodu, že na to měl málo času a ten se ještě předčasnými volbami zkrátil, což bylo motivací především pro soc. dem,. aby tolik toho prostoru nová hnutí neměly, a to samé i v případě ODS.  

Cílem tohoto kapitána se zatím jeví hrát férově a kvalitně pro lidi. Dosavadní týmy , resp. mnozí jejich hráči, se ale věnovali především vlastním výhodám, z tohoto důvodu se domnívám, že nová seskupení by měly dostat šanci prokázat co v  nich je a mít možnost ukázat, jak se snaží prosadit své politické sliby na parlamentním hřišti.

 

Nemůžeme novým týmům, při těžkosti prosazení se, zazlívat, že používají i neortodoxní metody, jestliže jsou schopní je používat, je to v rámci pravidel a vede to k úspěchu.

Mch., odpolitizování mediálních rad je též v Babišově programu, spolu s řešením spousty palčivých problémů, které dosavadní politická seskupení nebyla schopná po desetiletí vyřešit, spíše naopak.

 

Též si myslím, jako pan Urban, že politik by si měl zkusit život bez výhod a dalších prebend minimálně v tom prostředí, které podporuje,  a že lidé bez dostatečných životních zkušeností nejsou zcela schopni souznění s realitou života a jejími potřebami.

Autor: Tom Vácha | sobota 26.10.2013 18:24 | karma článku: 7,95 | přečteno: 567x