Romové proti Romům?

Vždycky jsem si myslel, že rozbroje vznikají jen mezi ultrapravicí a romskou menšinou. Včerejší "Regiony ČT 24" mě však pomalu utvrzují v opaku. Romové jsou sami proti sobě.

V Náchodě se vyskytla hrstka romských obyvatel, která je nespokojená s prací jejich terénních pracovníků. Prý si podepisují granty na komunitní centrum a peníze záhadně mizí. Do toho terénní pracovníci prohlašují, že humbuk kolem "neexistujícího problému" dělá jen jedna romská rodina. Mimochodem, tato romská rodina, která též včera demonstrovala před náchodskou radnicí, prý už sehnala pod svou petici za odvolání terénních pracovníků přes 200 podpisů. V Návhodě se tedy schyluje k válce romů, protože tato petice rozdelila romskou menšinu na dva tábory. Jedni jsou s terénními pracovíky spokojeni, druzí ne. Vyvolává to ve mně dojem, že se jedná o dva rodinné klany, a tak je novodobá romská "válka růží na obzoru. Radnice je však s terénními pracovníky spokojena, jak se vyjádřil pan starosta.

Tohle všechno vrhá na romskou menšinu v České republice špatné světlo, a není se pak co divit, že veřejné mínění je v naší vlasti mírně či více protiromské. Chěl bych však ale uvést i kladný příklad, protože se mi zdá, že na Romy je u nás vyloženě vyvýjen nátlak a přestože si za to z větší části mohou sami díky své pověsti, jsou diskriminováni, hlavně co se práce týče. Jako ten dobrý příklad by mohlo posloužit město Kralupy nad Vltavou. I tam žije početná romská menšina a zdá se, že s ní nikdo nemá problém. Nepatří do kategorie "nepřizpůsobivých občanů" hlavně proto, že mají práci. A ne od nás, bílých. Zaměstnává je stavební firma, jejíž  vlastníkem je také Rom. Tento "boss" je neustále kontroluje, zda provádějí svou práci tak, jak mají a evidentně jim za to i dobře platí. A jak je vidno, rázem je po problému.

Všiměte si ale, jaký je v obo městech rozdíl. Náchodské granty na komunitní centrum, přestože projdou rukama romských komunitních pracovníků, jsou od nás, gádžů. Takových peněz si Romové neváží, a jak už jsem psal v jednom ze svých starších článků (Čunek, Romové a prachy), dle romských nepsaných zákonů jsou peníze od bílých samozřejmost. Zato v Kralupech dostávají Romové výplatu od svých. To jsou peníze, kterých si váží. Romové si totiž váží jenom svého. Možná by se mělo uvažovat o vzniku romských škol, například jeno prvního stupně, pro začátek, kde by děti měly romské učitele a třeba by se kromě češtiny učili předměty v romštině. Posílilo by to jejich identitu a cítění, a možná, někdy v daleké budoucnosti by si mohly tyto děti říct: "Jsem hrdý na to, že jsem Rom."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyněk Vacek | čtvrtek 21.6.2007 10:28 | karma článku: 13,12 | přečteno: 1574x
  • Další články autora

Zbyněk Vacek

Kdyby jenom Duchcov...

30.5.2013 v 12:30 | Karma: 32,81

Zbyněk Vacek

Chceme studovat "v závorce"?

6.12.2009 v 21:25 | Karma: 13,49

Zbyněk Vacek

Teambike - divné kolo???

22.7.2008 v 19:03 | Karma: 11,31