Neschopnost ČT nebo blokace .ru internetu na Ukrajině?

Ukrajinsko-ruské hranice v noci z neděle na pondělí přešlo 438 příslušníků ukrajinských ozbrojených jednotek, kteří v Rusku požádali o azyl. Oznámila to ruská agentura ITAR-TASS s odvoláním na mluvčího pohraniční služby v ruské Rostovské oblasti.   Alternativní weby a lidé jazykově schopní sledovat .ru internet věděli o této události již v pondělí 8.00 ráno. Přesto ČT24 ve zpravodajství v úterý v 12.00 pustila rozhovor se svým zpravodajem v Kyjevě, který hlásil, jak situace je nejasná a existuje strašně málo informací.  

Z celého jeho vystoupení jsem měl dojem, jak kdyby informace na ruských webech v Kyjevě neexistovaly a neznaly je ani novináři.

Vzpomínal jsem na dřívější prohlášení ČT v této věci ...  Ukrajina vypla vysílání ruských televizí .... Ukrajina vypla ruská média (! to znamená jen tu televizi nebo i rádio, intenet, noviny???) .... a ticho

Na ruském webu jsem před pár dny viděl fotokopii Ukrajinského dokumentu se seznamem asi 20-ti zablokovaných ruských webů.

I u nás jsem zaznamenal štítění se ruských zdrojů, ale třeba i independent.com (vlastník je Rus). Alespoň novináři by kvůli zachovávání objektivity měli sledovat zdroje obou stran konfliktu. Mnozí si to však pletou se sledováním pouhých dvou zdrojů (Ukrajina a pro ověření USA nebo naopak).

 

Odkazy:

http://www.zet.cz/tema/ukrajina-bude-blokovat-pt-set-ruskch-umlc-kte-podporuj-anexi-krymu-2816

http://www.novarepublika.cz/2014/08/narodni-garda-nuti-provozovatele.html

http://czech.ruvr.ru/2014_07_31/Cenzurovani-kultury-nejvyssi-stupen-neslusnosti-kyjevskych-uradu-8262/

Autor: Jiří Vaca | úterý 5.8.2014 17:39 | karma článku: 30,64 | přečteno: 1240x