Výpomoc v domácnosti? Já říkám ano!

Úklid domácnosti, praní, žehlení, nákupy. Která z nás tyto činnosti miluje, přesto se jim však nevyhneme. Nebo vyhneme?

My zaměstnané matky nemáme času nazbyt. Přijdeme z práce a začíná nám pověstná druhá směna – nakoupit, uvařit, poklidit alespoň tak, abychom se v bytě mohli pohybovat a nevyděsili případnou nečekanou návštěvu. K tomu si hrát s menšími dětmi a napsat úkoly nebo vyzkoušet ty větší. V ideálním případě přitom stále vypadat k světu a se zájmem se věnovat partnerovi, když dorazí z práce. Máme-li náročné zaměstnání, které vyžaduje přesčasy či cestování, zdá se to být nemožné. Nebo je to jinak? Může být, pokud si samy připustíme, že potřebujeme pomoc.

Některé rádoby moudré hlasy by řekly, že žena, která se nezvládne sama postarat o svoji domácnost, není správná hospodyňka. Že matka, která se vrací do práce z rodičovské dovolené dříve, než musí, a netráví s dítětem každou volnou minutu, není moc dobrá matka. S klidem v duši tyto názory házím za hlavu. Jejich nositelkám to nemám za zlé - ať si to každá zařídí tak, jak jí vyhovuje a prospívá. Jen tak budeme všechny spokojené. Má práce je náročná a stojí mě mnoho času i sil. Nicméně priority mám v hlavě srovnané jasně: prim v mém životě hraje rodina a hlavně náš dvouletý syn. Proto když přijdu z práce, rozhodně nechci ztrácet drahocenný čas úklidem, nákupem či žehlením. Chci ho věnovat těm nejbližším!

Nebudu zapírat - i mně to chvíli trvalo, ale musela jsem si přiznat, že nezvládám pracovat, pečovat o synka, k tomu vařit, péct a udržovat v pořádku domácnost a k tomu ještě nacházet nějaký čas sama pro sebe. Proto jsem se musela zastavit a popřemýšlet, kterou část svých aktivit mohu zredukovat. Rozhodně ne čas věnovaný synovi, to mi bylo hned jasné. Také své práci chci dát maximum. A relax potřebuje čas od času každý, pokud nechce vyhořet nebo si zadělat na zdravotní problémy. Bylo tedy nasnadě, že pokud mám některou ze svých povinností delegovat, bude to právě úklid a běžná údržba domácnosti.

A nestydím se za to. Dnes již mám spolehlivou pomocnici. Z počátku jsem se cítila nesvá, když jsem nechala „rejdit“ ve své domácnosti cizí osobu, ale stačilo přijít párkrát domů a vidět výsledky precizního úklidu a okamžitě jsem byla přesvědčená o správnosti svého rozhodnutí. Je totiž opravdový balzám dorazit do voňavého a čistého domova. Člověk má pak hned lepší náladu, uvolní se a věnuje se s radostí svým blízkým.

Jsem velmi ráda, že se nastavení české společnosti v tomto směru mění. Úspěšní, zaměstnaní lidé dnes již nejsou považováni za líné zbohatlíky jen proto, že si zaplatí výpomoc v domácnosti. Nehledě na to, že taková výpomoc již dávno není cenově nedosažitelná ani pro střední příjmové skupiny. Rozhodnutí pořídit si výpomoc považuji naopak za uvědomění si hodnoty času a priorit a výraz zodpovědného přístupu k životu. Vřele doporučuji!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lucie Urválková | sobota 23.5.2015 13:53 | karma článku: 13,02 | přečteno: 648x