Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Novoroční předsevzetí: i malé kroky vedou k velkým změnám

Přestat kouřit, zhubnout, věnovat více času rodině, vzdělávat se, cestovat, více sportovat. Novoroční předsevzetí jsou stejně různorodá jako naše životy a priority. Jedno však mají společné: díky nim chceme být lepší. A také to, že mnohé z nich brzy ztroskotávají. Proč?

V první řadě proto, že si klademe nereálné či málo konkrétní cíle. Rozhodně nezhubneme deset kilogramů za dva měsíce. Vždyť je to o zdraví! Stejně tak neuběhneme denně pět kilometrů. Ne že by to nešlo, ale chce to svůj čas, netrénovaný organismus se v prvních dvou dnech vyčerpá a naše vůle s bolavým tělem významně polevuje. Namísto příliš ambiciózních a často i zdraví ohrožujících cílů zkuste učinit ze zdravého životního stylu běžnou součást svého života. Začněte pozvolna a stanovte si časový plán!

Základem pro dobré předsevzetí je podle mě zastavit se a zrekapitulovat celý uplynulý rok. Co se povedlo, co méně, co nás opravdu těší a co naopak dělá starosti a bude pravděpodobně tížit i nadále. Pro rodinná předsevzetí je užitečné s partnerem celý uplynulý rok probrat a navzájem si upřímně říci, co bylo dobré a co nás mrzelo. Bez výčitek a konfrontace, konstruktivně s ohledem na budoucnost. Někdy je člověk překvapen, co ten druhý považuje za "milník" uplynulého roku a jak citlivě vnímal něco, co nám samotným uniklo téměř bez povšimnutí. Takováto diskuze se může dokonce stát nečekaně efektivní párovou terapií. Uvolní se nevyřčené, pročistí se vzduch a do nového roku vstupujeme – bude to znít možná jako klišé – ruku v ruce.

Je jedno, zda si předsevzetím vytyčujeme nové výzvy nebo nám mají pomoci překonat nějakou slabost. Pokud slouží svému účelu, zlepšit se a získat dobrý pocit sama ze sebe - jen do něj!  I když jsem svá předsevzetí někdy nedokázala naplnit docela, vždy mi ukazovala potenciál a směr dál. Předsevzetím však vše pouze začíná, motor, který nás žene dopředu za vytyčeným cílem, je vlastní motivace. Nevzdávejme se při prvním selhání, které v nás vyvolá pocit marnosti našich snah. Jsme lidé a chybujeme. Považujme selhání za nový impuls pro pokračování namísto pochybného důvodu, proč již nepokračovat dále. Takové alibi neobstojí ani před námi samými. Zda cíle dosáhneme, záleží i na našich pohnutkách. Opět se podívejme na jedno z nejčastějších předsevzetí – hubnutí. Chceme-li ztratit kilogramy, abychom se líbili nespokojenému partnerovi, nejspíš se budeme každý měsíc vzdávat a znova začínat. Přijmeme-li ale jako fakt, že kilogramy navíc zhoršují kvalitu našeho života, ohrožují naše zdraví i sebevědomí, a že je pouze v našich silách dosáhnout změny, jen sami pro sebe, spíše dosáhneme cíle. Buďme upřímní sami k sobě.  Jsme zodpovědní za vlastní životy i za naše rozhodnutí a jejich důsledky můžeme opět vyčítat jen sami sobě. Anebo ještě lépe, poučit se z nich.

Má malá osobní inventura

Abych ale jenom nemoralizovala. Jak to mám s předsevzetími já? Mám malého synka, takže prioritou roku 2014 bylo, být mu nablízku co nejvíce. Zároveň jsem ale také přijala velkou pracovní výzvu - zdvojnásobení mé dosavadní manažerské funkce i v sesterské společnosti - a mým předsevzetím bylo obojí skloubit. Postupem času přibylo i další a praktické předsevzetí: alespoň někdy se opravdu se vyspat! Upřímně - v prvních dvou bodech se mi dařilo střídavě, v posledním spíše ne. Moje rodina je však pro mě dostatečnou motivací, proč se snažit dále. Pevně věřím, že letos po pracovní stránce již vše zapadne do kolejí tak, abych mohla ještě více času trávit se synkem. Nechci zameškat žádný z důležitých okamžiků v jeho životě. A abych toho dosáhla, píšu si do kalendáře na měsíc dopředu všechny důležité události a akce, které chci s rodinou podniknout. Pěkně tlustou fixou, aby mi bylo jasné, že nic jiného na tu dobu už plánovat nelze. A nemusí to být nic mimořádného, třeba jen že jdeme společně plavat nebo zajedeme za babičkou na venkov.

 

Autor: Lucie Urválková | úterý 6.1.2015 22:10 | karma článku: 7,30 | přečteno: 252x
  • Další články autora

Lucie Urválková

Více žen do vedení firem? Pomoci může mentoring

Počet žen v top managementu firem je v posledních letech často diskutovaným tématem, tím spíše, že Česká republika patří v rámci Evropy k zemím s velmi nízkou mírou zastoupení.

26.11.2015 v 12:19 | Karma: 9,23 | Přečteno: 761x | Ostatní

Lucie Urválková

Všechno, co potřebujeme znát, se naučíme už ve školce

Tak nám začala školka. Která maminka to zažila, ví, že to není úplně snadné ani pro ni – svěřit potomka do cizích, byť zkušených, rukou – ani pro dítko, které bylo dosud zvyklé na nepřetržitou společnost maminky.

2.10.2015 v 12:02 | Karma: 12,67 | Přečteno: 576x | Ostatní

Lucie Urválková

Umí český manažer odpočívat?

Upřímně, moc ne. Dokázal to i nedávný průzkum společnosti Touchdown, podle kterého zůstává o dovolené ve spojení s kanceláří celých 70 procent z nich.

28.8.2015 v 7:56 | Karma: 6,90 | Přečteno: 386x | Ostatní

Lucie Urválková

Léto, poločas pro rekapitulaci?

Léto je v plném proudu a i když je to doba dovolených, většina z nás někdy zažívá větší časový pres než kdykoli v průběhu roku.

28.7.2015 v 17:33 | Karma: 6,11 | Přečteno: 176x | Diskuse| Ostatní

Lucie Urválková

Kvalitní manažer je nejen expert, ale také silný člověk

Snem každého manažera je mít pod sebou tým sestavený z angažovaných a loajálních zaměstnanců. Ne každý si ale uvědomuje, že si podřízené sice může někdy sám vybrat, jejich loajalitu je ale třeba si získat. A to už každý neumí.

5.7.2015 v 7:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 455x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 648x
Finanční ředitelka a členka představenstva pojišťovny UNIQA, komentátorka vážného i nevážného dění ze světa byznysu, která v rámci svých pracovních i soukromých cest ráda poznává nové kultury a zvyky.
Vedle toho normální máma, která vychovává syna a pokud se jí podaří najít volný čas, tak lyžuje, bruslí, hraje golf nebo zdolává kopce na horském kole.

Seznam rubrik