Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na vážkách = rovné platy mužů a žen

Již druhý rok po sobě připadl Evropský den rovného odměňování na poslední únorový den. Vezmeme-li totiž v úvahu rozdíl mezi platy žen a mužů, pracují ženy první dva měsíce každého roku zadarmo. Den rovného odměňování se v roce 2011 konal 5. března, čímž jsme si připomínali fakt, že ženy v roce 2010 pracovaly podle statistik prvních 65 dní „zadarmo“. V loňském roce připadl Den rovného odměňování na 28. února. Můžeme tedy jásat nad pozitivním trendem? Bohužel, mírné zlepšení zaznamenané v posledních čtyřech letech lze z velké části vysvětlit tím, že všeobecný hospodářský útlum měl větší dopad na odvětví, v nichž jsou častěji zaměstnávaní muži: na stavebnictví a strojírenství.

Když se děti narodí, stojí zdánlivě na stejné startovací čáře… Ve skutečnosti se však vyhlídky ohledně jejich vzdělání a profesní dráhy výrazně liší. Známým faktem je, že ženy se stejně dobrou nebo lepší kvalifikaci než muži jsou  za své dovednosti v průměru ohodnoceny hůře a jejich kariérní růst je pomalejší. Samozřejmě, výraznou roli v tom hrají i role v  rodině - ženy zůstávají s dětmi doma stále nepoměrně častěji než muži, do práce se často nevracejí na plný úvazek. Nic to ovšem nemění na faktu, že pokud srovnáme hodinovou mzdu mužů a žen, jsou platy žen v evropském průměru o cca 16 % nižší než platy mužů.

Co s tím? Přestože jednoduché recepty neexistují, je třeba si uvědomit, že obrovskou roli sehrává zejména edukace a informovanost. A to jak žen, tak i mužů. Ženy už vystupují sebevědoměji, dokáží své schopnosti a znalosti lépe „prodat“ a uplatnit se na pracovním trhu. Naopak muži stále více akceptují ženy jako kolegyně, odbornice a - konec konců - i nadřízené.

Stejně tak důležitá jako edukace je i transparentnost v odměňování. Těžko si představit, že by se jakýkoli člověk byl schopen správně a spravedlivě ohodnotit bez toho, aby si byl vědom, v jakých hranicích se platy v daném oboru a funkci pohybují. Tím, že je odměňování v řadě firem netransparentní, je pro zaměstnance tato úvaha ne-li nemožná, pak alespoň hodně ztížená. Transparentnost v odměňování a rovné odměňování mužů a žen jsou proto logicky spojité nádoby.

Existuje už naštěstí řada firem, které si uvědomily potřebu vidět v lidech především kvalifikované zaměstnance, odborníky, a to bez ohledu na to, zda jde o ženy, muže, zaměstnance mladší nebo starší. Výjimkami navíc přestávají být společnosti, které svým zaměstnancům vycházejí vstříc a poskytují jim zázemí pro řešení rodinných potřeb: vznikají firemní školky a jesle, běžnější jsou klouzavé pracovní doby, tzv. home office, atd. A to jsou všechno faktory, které pomáhají nám ženám zvládat „souběh“ našich životních funkcí. Považuji to za rozhodně pozitivní trend, který pozvolna posunuje současné hranice směrem k vyváženému a spravedlivému stavu.

Na závěr mám dvě zprávy. Jak už to bývá, jedna je pozitivní, druhá negativní. Ta pozitivní je, že v České republice přeci jen postupně dochází ke sbližování platů mužů a žen, což v rámci jednotlivých zemí EU zdaleka není pravidlem. Ta negativní je, že s rozdílem 22 % mezi platy mužů a žen jsme téměř na samém konci unijního pelotonu.

Musím říci, že před sebou máme hodně zajímavou výzvu.

Autor: Lucie Urválková | pondělí 12.5.2014 11:55 | karma článku: 11,42 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Lucie Urválková

Více žen do vedení firem? Pomoci může mentoring

Počet žen v top managementu firem je v posledních letech často diskutovaným tématem, tím spíše, že Česká republika patří v rámci Evropy k zemím s velmi nízkou mírou zastoupení.

26.11.2015 v 12:19 | Karma: 9,23 | Přečteno: 761x | Ostatní

Lucie Urválková

Všechno, co potřebujeme znát, se naučíme už ve školce

Tak nám začala školka. Která maminka to zažila, ví, že to není úplně snadné ani pro ni – svěřit potomka do cizích, byť zkušených, rukou – ani pro dítko, které bylo dosud zvyklé na nepřetržitou společnost maminky.

2.10.2015 v 12:02 | Karma: 12,67 | Přečteno: 576x | Ostatní

Lucie Urválková

Umí český manažer odpočívat?

Upřímně, moc ne. Dokázal to i nedávný průzkum společnosti Touchdown, podle kterého zůstává o dovolené ve spojení s kanceláří celých 70 procent z nich.

28.8.2015 v 7:56 | Karma: 6,90 | Přečteno: 386x | Ostatní

Lucie Urválková

Léto, poločas pro rekapitulaci?

Léto je v plném proudu a i když je to doba dovolených, většina z nás někdy zažívá větší časový pres než kdykoli v průběhu roku.

28.7.2015 v 17:33 | Karma: 6,11 | Přečteno: 176x | Diskuse| Ostatní

Lucie Urválková

Kvalitní manažer je nejen expert, ale také silný člověk

Snem každého manažera je mít pod sebou tým sestavený z angažovaných a loajálních zaměstnanců. Ne každý si ale uvědomuje, že si podřízené sice může někdy sám vybrat, jejich loajalitu je ale třeba si získat. A to už každý neumí.

5.7.2015 v 7:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 455x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Newyorská policie zasahovala na Kolumbijské univerzitě. Vyhnala demonstranty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 648x
Finanční ředitelka a členka představenstva pojišťovny UNIQA, komentátorka vážného i nevážného dění ze světa byznysu, která v rámci svých pracovních i soukromých cest ráda poznává nové kultury a zvyky.
Vedle toho normální máma, která vychovává syna a pokud se jí podaří najít volný čas, tak lyžuje, bruslí, hraje golf nebo zdolává kopce na horském kole.

Seznam rubrik