Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Idylické Vánoce? V pojišťovně o tom víme své…

Vánoce jsou pro mnohé nejkrásnějším obdobím roku, které chtějí strávit v pohodě a klidu se svými nejbližšími. Málokdo si už ale uvědomuje, že mohou být také pěkně zrádné! Hektické období před Vánoci i samotné svátky totiž také přinášejí mnoho nečekaných úskalí, na kterých může slavnostní atmosféra naprosto ztroskotat. Tak mi dovolte dnes tak trochu připomenout, na co všechno si dát pozor.

Pro většinu českých hospodyněk je prosinec doslova uklízecím maratónem. Vše musí být na svém místě, okna se lesknout, prachovkou je třeba dosáhnout i tam, kam ani lidské oko nedohlédne. Pro možná ani nebude tak překvapivé, že jsou úrazy při úklidu po zraněních z rekreačního sportu druhé nejfrekventovanější mezi událostmi tohoto druhu! A budete překvapeni, co vede… pády ze štaflí. A tak chcete-li si svůj dům vánočně osvětlit, buďte opatrní při práci s elektrickým proudem i pohybu ve výškách. Není od věci také při této příležitosti zkontrolovat elektroinstalaci.
Pokrok je vidět všude, a tak zatímco ještě před deseti lety jsme každoročně evidovali i stovky škod způsobených svíčkami na vánočních stromcích, v posledních letech jich bývá méně než deset. Na oblibě však získalo zapalování svíček v průběhu celého adventu (požár od adventního věnce spolykal už nejeden obývák) a tak pojistných událostí neubylo, spíše se rozložily do celého měsíce. Pozor také na naše potomky, které o prázdninách napadnou nejrůznější nápady pro ukrácení volné chvilky. Nikdo přece nestojí o to, aby ho při příchodu z práce ve dveřích vítali hasiči.
Nenechte se převálcovat předvánočním stresem
Advent je také tradičním obdobím nákupních dostihů. Myslíme na vše, co je třeba ještě koupit, zařídit, jak stihnout to či ono. Jsme pak roztržití a nesoustředíme se na běžné úkony. V prosinci každoročně přibývá chodců sražených na ulici ve městech, například loni jsme měli o 20 % více takových škod z povinného ručení, než v předcházejících měsících.
Registrujeme také až o čtvrtinu více střetů vozidel a parkovacích škod. Jsou to sice zpravidla jen „ťukance“, ale i ty nám mohou pokazit sváteční náladu a přidělat vrásky na čele.
„Na zdraví“ s rozumem
Alkohol prostě k tomuto období patří. Pověstná „jedna sklenička“ už byla příčinou mnoha nehod a úrazů. Nejenže přispívá ke vzniku škod a zranění, ale v případě, že dojde k pojistné události v příčinné souvislosti s ním, může Vás pojišťovna potrestat zkrácením pojistného plnění. Jestliže je alkohol rizikovým faktorem po celé svátky, na Silvestra to platí dvojnásob. Největším nebezpečím jsou samozřejmě úrazy. Zapomeňte proto na lyžování pod vlivem alkoholu – sice zatím není nijak zákonem upravený postih, největším trestem může být i velmi těžký úraz s trvalými následky. Nezapomínejte po sobě také uklidit zbytky „munice“ po oslavě příchodu nového roku, dětské ruce jsou nenechavé a nechcete přece litovat neopatrnosti po zbytek života. Kupujte výhradně kvalitní pyrotechniku a samozřejmě také dbejte na to, abyste svým ohňostrojem nepoškodili cizí majetek.
Neulehčujte práci zlodějům
Častěji v zimním období evidujeme také vloupačky do rekreačních objektů, ale také do bytů. Zlodějům nahrává i kratší den – tma je nejlepší kumpán. Někdy jim ale pomáháme i my sami. Obaly od elektroniky od Ježíška volně odložené u popelnice jsou jako pozvánka pro zloděje!
Nevyplácí se ani být příliš sdílní na sociálních sítích. Chápu, rádi se pochlubíte fotografií s novým kouskem elektroniky nebo s tím, že Silvestra strávíte v Krkonoších. Nezapomeňte ale, že na sociálních sítích brouzdají také nenechavci, kterým můžete výrazně zjednodušit jejich nekalé plány. U stále většího počtu odhalených pachatelů se policie a s ní i pojišťovna dozví, že přesné informace o oběti získal z jejího vlastního facebookového profilu.

Autor: Lucie Urválková | pondělí 8.12.2014 9:50 | karma článku: 6,05 | přečteno: 359x
  • Další články autora

Lucie Urválková

Více žen do vedení firem? Pomoci může mentoring

Počet žen v top managementu firem je v posledních letech často diskutovaným tématem, tím spíše, že Česká republika patří v rámci Evropy k zemím s velmi nízkou mírou zastoupení.

26.11.2015 v 12:19 | Karma: 9,23 | Přečteno: 761x | Ostatní

Lucie Urválková

Všechno, co potřebujeme znát, se naučíme už ve školce

Tak nám začala školka. Která maminka to zažila, ví, že to není úplně snadné ani pro ni – svěřit potomka do cizích, byť zkušených, rukou – ani pro dítko, které bylo dosud zvyklé na nepřetržitou společnost maminky.

2.10.2015 v 12:02 | Karma: 12,67 | Přečteno: 576x | Ostatní

Lucie Urválková

Umí český manažer odpočívat?

Upřímně, moc ne. Dokázal to i nedávný průzkum společnosti Touchdown, podle kterého zůstává o dovolené ve spojení s kanceláří celých 70 procent z nich.

28.8.2015 v 7:56 | Karma: 6,90 | Přečteno: 386x | Ostatní

Lucie Urválková

Léto, poločas pro rekapitulaci?

Léto je v plném proudu a i když je to doba dovolených, většina z nás někdy zažívá větší časový pres než kdykoli v průběhu roku.

28.7.2015 v 17:33 | Karma: 6,11 | Přečteno: 176x | Diskuse| Ostatní

Lucie Urválková

Kvalitní manažer je nejen expert, ale také silný člověk

Snem každého manažera je mít pod sebou tým sestavený z angažovaných a loajálních zaměstnanců. Ne každý si ale uvědomuje, že si podřízené sice může někdy sám vybrat, jejich loajalitu je ale třeba si získat. A to už každý neumí.

5.7.2015 v 7:00 | Karma: 9,60 | Přečteno: 455x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 648x
Finanční ředitelka a členka představenstva pojišťovny UNIQA, komentátorka vážného i nevážného dění ze světa byznysu, která v rámci svých pracovních i soukromých cest ráda poznává nové kultury a zvyky.
Vedle toho normální máma, která vychovává syna a pokud se jí podaří najít volný čas, tak lyžuje, bruslí, hraje golf nebo zdolává kopce na horském kole.

Seznam rubrik