Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Růst mezd je potřeba. Zvláště nyní

Mzdy se stávají novým „tématem dne“, nebýt uprchlické krize a trenýrek nad Hradem, věnovali bychom jim (doufám) podstatně větší pozornost. Ať mi odpustí milovníci neustálého omílání kvót i recese:

Ty mzdy jsou ve skutečnosti dost podstatné.

Za ty roky co jsem v politice, jsme  ještě  nezažil, aby na jedné lodi plula Česká národní banka a Českomoravská konfederace odborových svazů. Guvernér ČNB Miroslav Singer to řekl v březnu a pak ještě několikrát a podobně mluví i další členové Bankovní rady: „Mzdy zaostávají za prognózami, což snižuje růstový potenciál ekonomiky a vytváří deflační tlaky.“ Formulace „zaostávají za prognózami“ v podstatě znamená, že mzdy rostou pomaleji, než odpovídá ekonomickému vývoji, růstu tržeb, zisků korporací a také produktivity práce.

Odbory nedávno uspořádaly v Praze mítink či poradu s názvem „Konec levné práce“. Hlavním motivem bylo – pracujeme urputně, podnikům se daří, ale mzdy rostou málo. Finální požadavek zní: Zvýšit v roce 2016 mzdy o pět procent. Reakce zaměstnavatelů je v podstatě logická, když se tváří, že podniky dělají, co mohou a víc by bylo nezodpovědné. Asi těžko třeba od Svazu průmyslu očekávat prohlášení typu: „Nechce se nám přidávat, protože tím si snížíme zisk“. 

Česká společnost má ostatně povětšinou tendenci dívat se na odboráře tak trochu mezi prsty, jako na neustálé kverulanty a potížisty. Tak nechám mluvit nějaká čísla. Například za zpracovatelský průmysl. Produktivita práce od roku 2008: + 36 procent. Mzdy od roku 2008: + 17 procent. To je vcelku zjevný nepoměr, jsou to přitom výpočty ministerstva průmyslu na základě dat statistického úřadu. Nic vycucaného z prstu.

Je jasné, že tlak odborů na růst mezd není „z jiného světa“, ale má oporu ve výsledcích. I když, viz výše, chápu reakci zaměstnavatelů, prostor pro jednání tady nesporně je. Jenom připomenu, že podle zprávy Hospodářských novin zklamal růst mezd i analytickou obec – ta se pro první letošní čtvrtletí klonila spíše ke zvýšení 2,7 procenta – dosažených 2,2 procenta je tedy pod výhledem.

Někdo zase říká, že stát by měl jít příkladem a nejprve zvýšit třeba i skokově platy v rozpočtové sféře – klidně o těch pět procent. A na to zase musím poznamenat: Pozor! Takhle jednoduše věci nefungují a fungovat nesmí. Obecně platí, že  produktivitu práce nepodnikatelských sektorů měřit neumíme. Tady se musíme spolehnout na jeden ukazatel, kterým je příjem státního rozpočtu (při nezměněné úrovni daní!). Až se ukáže, že růst ekonomiky vede k takovým příjmům, kdy budeme snižovat deficit a zároveň zůstane na vyšší než dohodnuté zvýšení platů (a také důchodů!), pak si pojďme sednout ke stolu a diskutujme, jak nějaké z těchto peněz navíc předat státním zaměstnancům. Přičemž tématem je i to, kterým zaměstnancům, protože ta fronta je opravdu dlouhá a velmi pestrá. Že přitom záleží také na naší schopnosti daně vybírat, to je snad jasné – tato schopnost je určitě užitečnější, než naše možnost daně zvyšovat. Protože napsat někam místo sazby třeba 20 procent rovnou 25 procent, to umí každý. (Otázkou ale je, jestli se opravdu vybere více, že?)

Obecně ale každopádně nejsem přívržencem toho, aby byl státní sektor hybatelem mzdového růstu. To je pozice, která přináleží spíše soukromému sektoru. Podle dat za první letošní čtvrtletí „vede“ podnikatelská sféra v průměrné mzdě před státním sektorem o cca 600 korun. Nemám pocit, že bychom tento rozdíl měli silou vůle snižovat bez ohledu na schodek rozpočtu.

Ale stát by měl dát tak trochu najevo (podobně, jako to udělali pánové z ČNB), že vláda si umí představit růst v podnikatelské sféře trochu masivnější. Když zase připomenu analytiky, ti pro příští rok vidí tři procenta. Možná je zde určitý prostor pro vládu (aniž bych ale chtěl strkat stát mezi zaměstnance a zaměstnavatele jako rozhodčího) a pro prohlášení směřující vývoj mezd do nějakého koridoru mezi ona tři procenta a těch pět procent požadovaných odbory.

Asi by to neměl říkat pan ministr financí, když je zaměstnavatelem skoro 40 tisíc lidí, on je zde trochu ve střetu zájmů, ale kabinet by přesto měl tuto diskusi v rámci slušného vychování posunout dopředu.

Autor: Milan Urban | středa 23.9.2015 15:23 | karma článku: 8,97 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Milan Urban

Dekonstrukce státu

"Vyděračské" sdružení Rekonstrukce státu zase jednou vyvěsilo po České republice billboardy se svými výkřiky. Podle nich jsem kouzelník, který „nechal zmizet smlouvy za 150 miliard korun“. Samozřejmě je to poněkud jinak.

4.4.2017 v 8:08 | Karma: 17,35 | Přečteno: 585x | Diskuse| Společnost

Milan Urban

Kam dál?

Český průmysl dosáhnul horní hranice svých možností. V tuto chvíli je jeho další růst možný v podstatě jenom díky zvýšení produktivity, novým investicím a poměrně výrazné restrukturalizaci.

29.3.2017 v 12:27 | Karma: 13,21 | Přečteno: 365x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Trump je riziko. Ekonomické

Největší vášně po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem snad již pominuly. Ale napětí je stále cítit a to člověk ani nemusí být ve Spojených státech. Svět vře – jenom to je zrovna teď vidět o trochu méně.

10.3.2017 v 8:55 | Karma: 9,87 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

JP Morgan – je důvod k panice?

Investiční banka JP Morgan přeřadila Česko ze skupiny „vyspělých zemí“ mezi „rozvíjející se trhy“. Ekonomka Markéta Šichtařová z toho dělá tragédii a tvrdí: „Tak, a jsme v...“ Ve skutečnosti to není důvod k panice.

1.3.2017 v 9:58 | Karma: 15,16 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ekonomika

Milan Urban

Mobilní operátoři jen pokutami ceny nesníží

Firma O2 loni zvýšila čistý zisk o čtyři procenta na 5,3 miliardy korun. Akcionářům se chystá rozdělit 11,2 miliardy ze zvláštního fondu. T-Mobile loňské výsledky nezveřejnil, za první tři čtvrtletí tržby hlásí zisk 8,3 miliardy.

20.2.2017 v 8:00 | Karma: 9,39 | Přečteno: 237x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik