Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stačí se projít po ulici a zjistíme jednu depresivní skutečnost – všude se pohybují doslova uštvaní a uhonění lidé. Ten, kdo má práci, dře do zvencnutí, ale na ekonomice to není vidět. Jak je to možné?

Souhlasím s tím, že "chybu bychom měli hledat pěkně doma". Ano, ale kde?

Například je velice zajímavé, že bankovní sektor v České republice vykazuje astronomické zisky – a to i při srovnání se situací třeba v Rakousku, Německu nebo Francii. Ale naše HDP jde do mínusu. To je docela divné, ne? V minulém roce dokonce mateřské bankovní společnosti sanovaly pomocí zisků tuzemských dceřiných společností ztráty evropských bankovních matek. To je přece hotový zázrak.

Pracovní podmínky lidí se u nás stále zpřísňují (tedy zhoršují), ale ekonomika neroste. Bankovní zisky rostou, ale ekonomika neroste, výroba roste, ale ekonomika neroste. Vypadá to, že všichni okolo nás už objevili, že je nyní velice výhodné ekonomiku ČR vysávat, než do ní investovat. Jsme považováni za tzv. "montovnu Evropy" – je to důsledek rozšířených výrob, které dodávají komponenty do automobilového průmyslu. Je běžné, že u nás se vyrobí za dvacet euro nějaký výrobek na hranici pokrytí nákladů, ale po převozu do mateřské společnosti (například do SRN) na něj nalepí čárový kód, a rázem stoupne cena na padesát Euro. V Německu pak vykazují obrovskou produktivitu, zatímco naše montovny se drží na hranici rentability.

Stejné je to s potravinami. Evropské obchodní řetězce k nám dodávají výrobky pod stejnou značkou, ve stejných obalech, ale s diametrálně nižší kvalitou, ovšem s vyšší cenou.

Ono se vlastně ani není co divit. Naši politici jsou natolik zaměstnáni kamuflováním svých obchodů, retušováním svých skandálů a různými souboji, že na hájení našich zájmů jim už jaksi čas nezbývá.

0 0
možnosti

Spousta řečí o "takové koncepci", avšak ani náznak nějaké informace o tom, co by měla obsahovat. Takhle tedy ten soucialismus nevybudujete!

0 0
možnosti

Napriklad dotace na fotbal by mely byt pruhledne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 99
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
Poslanec ČSSD, předseda Podvýboru pro energetiku a místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, v letech 2003 až 2006 ministr průmyslu a obchodu.

Seznam rubrik