Skoky pravicových skokanů

Petr Skokan. Bývalý hejtman za ODS, dnes poslanec za VV a šéf Severočeské vodárenské společnosti. Svého času velký klausovec a eurofob, dnes člen boardu firmy monopolního byznysu, která natahuje ruce po evropských (nesporně stejně jako po tuzemských) dotacích. Nepřijdou-li, hrozí prý adekvátní úprava (rozumějme razantní zvýšení) cen účtovaných odběratelům vody. Někdo ztrátu na zisku zaplatit přece musí.

V době velkých ekonomických nejistot a v čase zuřivého přetahování se o poslední drobky jinak již skoro  snědeného koláče bohatství společnosti světí účel (tj. nabytí rychlého a bezpracného finančního výsledku) už jakékoli prostředky. Když jde o velké peníze, zahodí se velké ideje do koše. Nebo se alespoň překroutí tak, aby se rozpočtová pijavice nažrala a důvěra voličova zůstala celá.

Stát již pro tyto zanícené pravicové poslance-podnikatele dávno není nepřítelem. Je totiž jejich hlavním chlebodárcem. Dotace že je největší zlo na světě? Ale kdeže. Je třeba přece rozlišovat. Osekávat dávky invalidům, ženám na mateřské a neziskovým organizacím? Proč ne! Vždyť jsou to jenom samí závistiví, leniví a neúspěšní škemralové. Omezovat veřejné zakázky a transfery vůči spřáteleným firmám? Nemyslitelné! A hlavně hloupé. Vždyť ti naši voličové pořád věří tomu, že to, kvůli čemu se hroutí hospodaření naší země, jsou stravenky, výplaty důchodů a podpor v nezaměstnanosti, a ne nějaká korupce či špatně nakreslená Lafferova křivka. Živit ve svém elektorátu naopak "zdravou" formu závisti, tedy odpor proti příliš vysokému životnímu standardu chudiny a nemocných lazarů, je naopak velmi potřeba.

Podobných příběhů "ideových skokanů" je, jak známo, mnohem víc. Vytvářejí smutný obraz stávající větší části současné české pravice jako politického spolku s velmi ohebnými a stále cyničtějšími měřítky dobra a zla.

 

Autor: Jan Urbanec | čtvrtek 20.10.2011 11:05 | karma článku: 23,68 | přečteno: 997x
  • Další články autora

Jan Urbanec

Nárazníky války a míru

2.4.2024 v 22:00 | Karma: 25,70

Jan Urbanec

Ekonomie viru

16.3.2020 v 22:41 | Karma: 10,29

Jan Urbanec

Proč necítím hněv vůči AB

3.7.2019 v 4:49 | Karma: 46,72

Jan Urbanec

Revoluce proti střetům zájmů

6.6.2019 v 22:15 | Karma: 28,30

Jan Urbanec

Platební rozkaz z Bruselu

3.6.2019 v 6:10 | Karma: 34,68