Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne šmejdům ve volbách, ne politikům ve školách!

Výzva kandidátům, rektorům univerzit a ředitelům škol, rodičům a médiím Poslední volby ukázaly, že volební kampaň je možno vést špinavě, nepoctivě a nečestně. Začátek nynější kampaně ukazuje, že změna k lepšímu není na obzoru. Znovu se začínají používat „šmejdské“ praktiky na mladé prvovoliče. A co je ještě horší – k politické agitaci se začínají zneužívat i děti na středních školách.

Vyzývám proto všechny kandidáty - veďme kampaň tvrdě a nekompromisně, avšak férově a v mezích zákona. Ano, můžeme vést kampaň nekale, „šmejdsky“ a v rozporu se zákonem. Není nikdo, kdo by nám v tom mohl zabránit – ani právo ani soudy k tomu nemají nástroje. Máme-li tuto možnost... nevyužívejme ji. Ukažme voličům, že jsme schopni politické kultury i bez donucení. Ukažme studentům a dětem, že jsme schopni nezamořovat předvolební propagandou ani univerzity ani školy. Vyzývám rektory univerzit a ředitele škol - vyžadujte striktní dodržování zákazu působení stran a jejich propagace na univerzitách a školách, jak vám ukládají zákony, zvláště nyní v předvolebním období. Vyžadujte dodržování zákona vůči všem. Nedovolte vstupovat do školy osobám, které by chtěly na akademické půdě či ve školních prostorách vést předvolební kampaň, i kdyby měly mít ústavní funkci. Zajistěte, aby zde nebyla vyvěšována volební reklama žádné ze stran ani portréty jejich představitelů či propagátorů. Vyzývám studenty univerzit a vysokých škol - důsledně dbejte ochrany svých akademických a univerzitních svobod. Odmítejte „předvolební diskuze“ s představiteli a propagátory, jsou-li vám vnucovány. Nepřispívejte svou účastí na těchto diskuzích k vylepšení mediálního obrazu představitele a propagátora jedné strany. Není-li to možné, požadujte vyváženou debatu s účastí širšího názorového či politického spektra, mimo akademickou půdu. Vyzývám dále rodiče žáků středních škol - pomáhejte svému řediteli. Pomozte mu odolávat tlakům ze strany politiků, kteří si snaží vynutit přístup do škol, aby mohli ovlivňovat sotva zletilé, kteří budou moci jít poprvé využít svého volebního práva. Vyzývám rovněž média - nevyužívejte situací, kdy některé ze stran porušují pravidla volební kampaně, zejména svou propagací na univerzitách a ve školách, ke zvýšení vlastní sledovanosti a zisku. A nakonec vyzývám vás všechny, kterým záleží na naší zemi - neveďme volební kampaň jako šmejdi, nečiňme z univerzit a škol předvolební bitevní pole a neberme naše děti jako rukojmí. ----------------------------------------------------------------------------------- Dokážeme my politici dodržovat ve volební kampani alespoň tato tři základní pravidla? § 16, odst. 2 zákona o volbách do Parlamentu: Volební kampaň musí probíhat čestně a poctivě, zejména nesmí být o kandidátech a politických stranách nebo koalicích, na jejichž kandidátních listinách jsou uvedeni, zveřejňovány nepravdivé údaje. § 32, odst. 1 školského zákona: Ve školách a školských zařízeních není povolena činnost politických stran a politických hnutí ani jejich propagace. § 2, odst. 10 zákona o vysokých školách: Na vysokých školách je nepřípustné zakládat a organizovat činnost politických stran a politických hnutí.

Autor: Vít Ulrych | neděle 22.9.2013 9:01 | karma článku: 20,49 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Vít Ulrych

Proč vadí americký konvoj Straně práv občanů?

Strana práv občanů (SPO) v Pardubickém kraji má obavy o bezpečnost občanů, ochranu životního prostředí a bezpečnost silničního provozu při průjezdu amerického vojenského konvoje. Vyjádřili to alespoň předseda pan Štengl a 1. místopředseda a radní Pardubického kraje pan Dušek ve svém článku na serveru parlamentnilisty.cz. (http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Stengl-SPO-Dragounska-jizda-Americanu-pojede-po-trech-silnicnich-trasach-co-kdyz-je-znici-366840) Ve svém prohlášení si kladou různé otázky, ptají se podobně jako v minulosti komunističtí novináři: „Komu ten konvoj slouží?“

23.3.2015 v 9:05 | Karma: 26,20 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Vít Ulrych

Movember a léčba karcinomu prostaty v Pardubicích

Proč si muži v listopadu nechávají narůst kníry? No přece kvůli Movemberu! O tom, že chytře vymyšlená osvětová kampaň, jejíž hlavní část včera skončila, souvisí s léčbou rakoviny prostaty a varlat, píše MUDr. Vít Ulrych, lékař Onkologického centra Multiscan v Pardubicích.

1.12.2014 v 9:11 | Karma: 14,28 | Přečteno: 803x | Diskuse| Pardubice

Vít Ulrych

Hroší kůže Miroslava Váni

Váhal jsem, jestli se ještě někdy budu vyjadřovat k osobě pana exposlance a krajského předsedy ČSSD. Myslel jsem, že to již nebude potřeba, protože skončil v propadlišti politických dějin. Ale po tom, co jsem si přečetl rozhovor s ním, mi to nedalo a dovolím si zrekapitulovat jeho výroky za poslední rok, ať si každý udělá obrázek sám.

24.11.2014 v 9:05 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Pardubice

Vít Ulrych

Kvído Štěpánek – příklad všem podnikatelům

Pan Ing. Kvído Štěpánek podporuje školy, nemocnice, UNICEF a další neziskové organizace. Nebojí se podpořit spolu se svými ukrajinskými zaměstnanci vyvěšením vlajky Ukrajiny nad svojí továrnou tuto zemi v boji za svobodu proti ruskému agresorovi. Každým svým činem dokazuje, že svoboda je mu přednější než obchodními zájmy, že spokojenost lidí kolem něj je mu přednější než jeho majetek, doslova „žije“ s lidmi ve svém regionu.

11.11.2014 v 9:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Vít Ulrych

Pane Babiši, neurážejte nás!

Naše nemocnice není špatná V minulém týdnu Andrej Babiš v rozhovoru s Danielou Drtinovou jen tak mimochodem konstatoval, že nemocnice v Pardubicích má špatnou pověst, protože mu to někdo řekl na Velké pardubické. Jako zaměstnanec této nemocnice, ale i jako občan Pardubického kraje, si dovoluji s tímto výrokem silně nesouhlasit. Je zde řada špičkových oddělení, která dělají medicínu na vysoké úrovni nejen ve srovnání s blízkou Fakultní nemocnicí v Hradci Králové, ale i v celorepublikovém měřítku. Lze zmínit například ortopedické oddělení, chirurgickou kliniku, ale i kardiologii. Já sám jsem pyšný na naše onkologické centrum. Nic na tom nemění ani fakt, že se na péči o pacienty posledních dvou oddělení podílejí i soukromé firmy působící v areálu pardubické nemocnice.

22.10.2014 v 9:09 | Karma: 19,23 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Jsem lékař - onkolog, radní Statutárního města Pardubice.

www.vitulrych.cz

https://twitter.com/vitulrych https://www.facebook.com/vitekulrych

Seznam rubrik