Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ad „ Těžko na cvičišti, lehko na bojišti “

Musím reagovat na článek pana hejtmana Martínka ze dne 31. 5. o přijímacích zkouškách na střední školy, i proto, že se pravděpodobně odvolává na můj předchozí článek v MFD z 5. 5. , který zpochybňuje nutnost dělat přijímací zkoušky na všech středních školách zakončených maturitou.

Jako bývalý středoškolský učitel asi cítí povinnost podpořit paní radní Pernicovou, která sama není schopna tento projekt dostatečně obhájit. S některými argumenty pana hejtmana jistě lze souhlasit. Opravdu rapidně ubývá žáků na středních školách, možná pod tlakem někdo i podává lepší výkony. Je třeba pořádat přijímací zkoušky na výběrových středních školách, jakou jsou např. gymnázia. Pobavil mě však argument, že „ O nárocích v dalších kolech rozhodovali ředitelé, byl to v této chvíli potřebný kompromis, abychom dosáhli vypovídajících plošných výsledků.“ Slovy politika tedy říká, že stejně byli přijati i ti, kteří se podle původních kritérií na školu dostat neměli, protože bylo třeba naplnit tabulková místa na středních školách. A tím jen potvrzuje, že na některých typech středních škol byly přijímací zkoušky v současné době zbytečné, zvlášť, když nejsou celostátně organizované.

Zároveň pan hejtman nechává bez odpovědi otázky, které jsem položil paní radní Pernicové a na které dosud neodpověděla. Proto je zopakuji: Proběhlo výběrové řízení na pořádání přijímacích zkoušek s testy, které dodala firma Scio? Kolik to stálo daňové poplatníky Pardubického kraje v době, kdy se nedostává peněz na zdravotnictví  nebo opravy silnic? Jsou Scio testy vhodné pro všechny typy škol? Nemohla by si každá škola přijímací zkoušky dělat sama a levněji?

A na závěr již jen něco pro pobavení pro ty, kteří nevědí, kdo je to hubkař. Nevím, kterou variantu měl pan hejtman na mysli.

Hubkař - to je výrobce a prodejce "hubek", "hubání" a výrobků z nich, zejména pak hubek k rozdělávání ohně, což má velkou tradici nejen v okolí Rožnova.

„Hubkař" byla přezdívka ve své době pro císaře Františka I. V předvečer války s Napoleonem u Slavkova si prý posteskl: "Francouzi nás už brzy zase napadnou, patrně budeme znovu biti. Potom tedy začneme zase vyjednávat." U Slavkova se utkal s Napoleonem v Bitvě tří císařů a jak známo - prohrál. Inu dopadl jak „hubkař". Na Moravě, na začátku 19. století, když někoho chtěli varovat, říkávali: "Habes nepošel jak Hobkař hod Slavkova!" Odtud pak vzniklo to české - Abys nedopadl jak hubkař!

Autor: Vít Ulrych | čtvrtek 9.6.2011 18:44 | karma článku: 9,89 | přečteno: 1651x
  • Další články autora

Vít Ulrych

Proč vadí americký konvoj Straně práv občanů?

Strana práv občanů (SPO) v Pardubickém kraji má obavy o bezpečnost občanů, ochranu životního prostředí a bezpečnost silničního provozu při průjezdu amerického vojenského konvoje. Vyjádřili to alespoň předseda pan Štengl a 1. místopředseda a radní Pardubického kraje pan Dušek ve svém článku na serveru parlamentnilisty.cz. (http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Stengl-SPO-Dragounska-jizda-Americanu-pojede-po-trech-silnicnich-trasach-co-kdyz-je-znici-366840) Ve svém prohlášení si kladou různé otázky, ptají se podobně jako v minulosti komunističtí novináři: „Komu ten konvoj slouží?“

23.3.2015 v 9:05 | Karma: 26,20 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika

Vít Ulrych

Movember a léčba karcinomu prostaty v Pardubicích

Proč si muži v listopadu nechávají narůst kníry? No přece kvůli Movemberu! O tom, že chytře vymyšlená osvětová kampaň, jejíž hlavní část včera skončila, souvisí s léčbou rakoviny prostaty a varlat, píše MUDr. Vít Ulrych, lékař Onkologického centra Multiscan v Pardubicích.

1.12.2014 v 9:11 | Karma: 14,28 | Přečteno: 803x | Diskuse| Pardubice

Vít Ulrych

Hroší kůže Miroslava Váni

Váhal jsem, jestli se ještě někdy budu vyjadřovat k osobě pana exposlance a krajského předsedy ČSSD. Myslel jsem, že to již nebude potřeba, protože skončil v propadlišti politických dějin. Ale po tom, co jsem si přečetl rozhovor s ním, mi to nedalo a dovolím si zrekapitulovat jeho výroky za poslední rok, ať si každý udělá obrázek sám.

24.11.2014 v 9:05 | Karma: 19,35 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Pardubice

Vít Ulrych

Kvído Štěpánek – příklad všem podnikatelům

Pan Ing. Kvído Štěpánek podporuje školy, nemocnice, UNICEF a další neziskové organizace. Nebojí se podpořit spolu se svými ukrajinskými zaměstnanci vyvěšením vlajky Ukrajiny nad svojí továrnou tuto zemi v boji za svobodu proti ruskému agresorovi. Každým svým činem dokazuje, že svoboda je mu přednější než obchodními zájmy, že spokojenost lidí kolem něj je mu přednější než jeho majetek, doslova „žije“ s lidmi ve svém regionu.

11.11.2014 v 9:23 | Karma: 14,92 | Přečteno: 1027x | Diskuse| Společnost

Vít Ulrych

Pane Babiši, neurážejte nás!

Naše nemocnice není špatná V minulém týdnu Andrej Babiš v rozhovoru s Danielou Drtinovou jen tak mimochodem konstatoval, že nemocnice v Pardubicích má špatnou pověst, protože mu to někdo řekl na Velké pardubické. Jako zaměstnanec této nemocnice, ale i jako občan Pardubického kraje, si dovoluji s tímto výrokem silně nesouhlasit. Je zde řada špičkových oddělení, která dělají medicínu na vysoké úrovni nejen ve srovnání s blízkou Fakultní nemocnicí v Hradci Králové, ale i v celorepublikovém měřítku. Lze zmínit například ortopedické oddělení, chirurgickou kliniku, ale i kardiologii. Já sám jsem pyšný na naše onkologické centrum. Nic na tom nemění ani fakt, že se na péči o pacienty posledních dvou oddělení podílejí i soukromé firmy působící v areálu pardubické nemocnice.

22.10.2014 v 9:09 | Karma: 19,23 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1185x
Jsem lékař - onkolog, radní Statutárního města Pardubice.

www.vitulrych.cz

https://twitter.com/vitulrych https://www.facebook.com/vitekulrych

Seznam rubrik