Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R12o67m30a69n 35K96o57z79e61l

5. 11. 2020 19:16

Znovu připomínám, že v Maďarsku byl nedávno zákaz nedělního prodeje, po roce to zrušili. Jak je v odkazu psáno - byl to zákon velmi nepopulární a chystalo se proti němu referendum, jen málokomu se tento zákon líbil. A Maďarsko je nám blízké.

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/madarsti-poslanci-zrusili-zakon-o-zakazu-nedelniho-prodeje.A160412_150626_eko_euro_rts

0 0
možnosti
MS

Máte pravdu v tom, že Němci mají jiné návyky. Na druhou stranu argument, co mají na Západě/ Východě není v boji proti Covid dobrý. Každý stát jede metodou pokus omyl. Zavíračka v neděli ne. To si Němci zařídili dřív. Ovšem nejde potvrdit, ani vyvrátit, jestli s tím souhlasí všichni Němci.

Spíš se může reálně stát, že negativní test na covid bude samozřejmostí a požadavkem českých zaměstnavatelů, kteří mají zase právo zaměstnance nesplňujícího požadavky přes vrátnici nepustit. Takže souhlasím s tím co píšou diskutéři. Prodejce má právo prodávat, zákazník nakoupit. A zaměstnavatel má právo si do svého podniku pustit pouze toho, kdo je prokazatelně negativní ....

0 0
možnosti
Foto

Pan Andrle to už nakousl:

V neděli se tedy na to mohou vykašlat i zaměstnanci elektráren, plynáren, vodáren, vysokých pecí, pumpaři v benzínkách, zaměstnanci rozhlasu a TV, zdravotníci, policisté, železničáři a autobusáci, meteorologové, hasiči, pracovníci údržby, ba i na ISS si mohou odskočit na Zem projít se v lese.

A na druhou stranu tu máme spoustu lidí, kteří makají 6 dnů v týdnu a jediný den na nákup je pro ně neděle.

Váš krátkozraký pohled na běžný život a zúžené zorné pole je Váš problém, ale nevnucujte jej ostatním. Rv

10 0
možnosti

Samozřejmě mohou, pokud jsou prodavači v diskontních potravinách a v obchodních centrech... nečekal jsem, že takto argumentačně zaperlíte,

ale jak vidím, všechno je jednou poprvé R^

0 2
možnosti
HV

Pořád nevím, proč někteří zde zmiňují “západ” ve spojitosti s otvírací dobou. Za prvé, není pravdou, že v záp.Evropě mají všude v neděli zavřeno(není to ani ve většině zemí). A i kdyby tak co? Moje mamka vždy říkávala když jsem podobně argumentoval:”kdyby tvoji kamarádi skočili z okny, ty musíš taky co?”

8 0
možnosti

A neříkala vám také, že pokud je někdo ohleduplný k vám, tak že se na to nemáte ohlížet a být bezohledný ? Tak to byla rozumná žena!

0 2
možnosti
PB

Karel Úlovec 42334

Pochopitelně nejlepší otevírací doba je nonstop, 24 hodin denně 7 dní v týdnu R^. To i zaměstnanci a jejich zdraví ocení, A navíc se to krásně rozloží.

-------------------

Pane Úlovče, a víte o tom, že i kdyby měl obchoďák otevřeno tak, či onak, tak fond pracovní doby prodavačů zůstává pořád naprosto stejný, že ano? Že se pro ně prakticky nic moc nezmění.

7 0
možnosti
PB

Nesmyslnými zákazy se ohánějí jen závistivci a totalitáři. Pravidlo má smysl jen tehdy, pokud jeho přínos pro společnost jasně převažuje nad pohodlím jedince. Například silniční pravidla, nakládání s nebezpečnými chemikáliemi, anebo zákaz rozdělávání ohňů tam a tam.

Zákaz prodeje v neděli (mimo stav nouze) je výmysl skupiny nenávistných lůzrů užírajících se vlastní frustrací z toho, že v neděli někde kilometr od nich je skupina cizích lidí naprosto spokojená a svobodná.

Svoboda je to nejcennější na demokracii. A není jediný smysluplný argument, proč by v neděli a ve svátek nemohl někdo, kdo sám chce, jít nakupovat, jiný mu to z vlastní vůle prodat a prodavačka ho obsloužit.

Nabádat velkopansky ostatní aby se šli raději místo nákupu projít do lesa, že je to pro ně lepší, je už spíše ze škatulky psychických diagnóz.

8 0
možnosti
DR

Vzhledem ke 20leté praxi v jednom z našich obchodních řetězců se pod to co jste napsal podepisuji.

To tehdejší žvanění Novákové při schvalování zákona o zavíračce při některých státních svátcích o tom, že řetězce díky tomu (kvůli 5 dnům v roce) budou masově propouštět a přijdou panečku o celé 4 miliardy je naprosto nezapomenutelné.

Ve skutečnosti je problém v tom, že to co si ty stejné řetězce ohledně otevírací doby dovolí u nás, tak by si absolutně nedovolili u nich doma. A někteří tomu nesmyslnými kecy o jakési svobodě či co, ještě tleskají. Žádná svoboda, ale spíše nenažranost některých zákazníků.

1 3
možnosti

Dane, skvěle, děkuji. Lépe bych to nenapsal, a jsem moc rád, že jste mně podpořil jako člověk z praxe. R^[>-]

0 0
možnosti
Foto

J60a29n 84A62n19d26r63l38e

4. 11. 2020 0:06

opravdu jste přesvědčen, že i po odeznění koronaopatření by měly obchody zůstat zavřené, když píšete:

Samozřejmě jsou profese, kde i v neděli musí pracovat, ale prodavači mezi ně opravdu nepatří.

Zdroj: https://ulovec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=760319

tedy se nebudou prodávat např. suvenýry před hrady a zámky, benzin a nafta na pumpách, a co třeba občerstvení v biografech, nedělní noviny, to vše prodávají PRODAVAČI a mnoho ostatního, co jistě rád nakoupíte i v neděli, abyste si Váš volný den pěkně užil, a taky si myslím, že není moc velký rozdíl mezi prodavači a pracovníky v restauracích, ty taky nemusí být v neděli otevřené nebo ano? A když ano, proč? Podle čeho dělíte prosím profese na ty v neděli potřebné co musí a ty nepotřebné co nemusí? Podle toho, co je potřebné pro Vás osobně? Ani bych se nedivil, tak to mají zpravidla všichni, co vědí a radí ostatním, jak mají žít pod hesly "nejlepší pro všechny" , "normální" , "správné" a podobně manipulativními žvásty.

13 1
možnosti

Omlouvám se, ale ten výraz jste použil první vy. Manipulativní žvásty máte vy. Psal jsem o obchodních centrech a prodejnách potravin, nikoliv o suvenýrech, pumpách a biografech. Ty jsou západně a jižně od našich hranic otevřené samozřejmě i v neděli.

1 6
možnosti
JK

No když je jediná lékárna co má v neděli otevřeno v obchoďáku.

2 0
možnosti

Pak samozřejmě zůstane lékárna nonstop otevřená :-). Nebo si zákazník nakoupí od pondělí do soboty. I na Západě jsou obchodní centra, kde jsou například multikina a restaurace otevřené a jiné obchodní jednotky zavřené

0 0
možnosti
Foto

Jste schopen vysvětlit, proč není "normální" chodit v neděli nakupovat? Přesněji řečeno, proč vlastně řešíte, co je normální a co není. Nechme obchodníkům volnou ruku, ať si otevřou, kdy jim to připadá výhodné a nechme zákazníky, ať si chodí nakupovat, kdy chtějí. Vy se můžete držet své "normy" a do obchoďáků v neděli nechodit.

Není "normální" aby vláda vstupovala do vztahů mezi soukromým obchodníkem a soukromým zákazníkem a už vůbec není "normální", abyste někoho kritizoval, protože chce nebo potřebuje jít v neděli nakoupit. A nic na tom nemění, že jinde to mají jinak.

12 0
možnosti

Máte naprostou pravdu. Akorát mě hlava nebere, proč český Lidl má v neděli otevřeno, ale německý a francouzský ne. Stejně tak česká Billa ano, ale rakouská a slovenská zavřeno. Proč si v českém Penny nakoupím, ale v německém ne. A proč britské Tesco v celé Anglii ctí neděli jako svátek, ale v Česku ne. Víte, proč nejezdime na červenou,zatímco na jih od Neapole a na Sicílii ano ? A proč, když jsme slušní lidé, nekrademe a nefetujeme, když je to jinde běžné ? Protože v západní civilizaci platí jiná pravidla. A tím, že v neděli nakupujeme jako ve všední den, tak ji že svátečního dne ponižujeme na roveň všedního dne. A to, že si každý majitel může dělat co chce, také není úplně pravda. Hledání "české cesty" nás bohužel dostává z předních míst u postkomunistických zemi na jejich chvost.

0 4
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1505x
Život mě naučil nevěřit všemu, co si přečtu, nebo co je předkládáno jako pravdivá informace. Rád čtu vaše blogy a doufám, že i ten můj bude pro vás zajímavý a inspirativní.

Seznam rubrik