Slušnost a poctivost? Pravý opak je normou!

Normální člověk by si řekl, že se slušností a poctivostí nejdál dojde. Bohužel ale v naší zemi je pravý opak normou! Podvody a tunely v miliardách jsou už jen třešničkou na mnohapatrovém dortu. Místo kde toto ale všechno má své kořeny je v drobnostech každodenního života. Drobné podvody, snaha očůrat kde koho a bezohlednost se už jen sčítá v totální devastaci naší společnosti.

Nedělám si iluze, podvádělo se už v době kamenné, nicméně společnost v minulosti reagovala na takovéto chování mnohem razantněji a přesvědčivěji. Například, když ve starém Babyloně stavitel očůral stavbu a ta někoho zabila, čekala ho poprava. Ve středověku, když Vás někdo na trhu podvedl a okradl, usekli mu ruku. Trochu tvrdé a dnes už přežité, nicméně i dnes jde o stejný princip, který mnohdy dostává pěkně na zadek.

Když dnes podvádíte a lžete, dostane se Vám, na rozdíl od minulosti, ještě navíc soudní ochrany. Tedy v zásadě se takovéto chování stává normou a vlastně i žádoucím. Pak se Kalousek a jeho kumpání včetně soudruhů z ČSSD diví, že vázne výběr daní a lidi očůrávají co mohou. Však je to vlastně norma, která je prosazována justicí už v těch každodenních malých drobnostech, tak čemu se divíme?

Před pár dny jsem se setkal s jedním rozhodnutím městského soudu v Praze, které mě tak trochu vede k závěru, že prodávat šmějd je mnohem lepší, než jej kupovat. Postih Vám za to nehrozí. Představte si, že vlastnímu dítěti koupíte kolo v obchodě s dětskými koly, né nějakém supermarketu. Dítě na kole pár dní jezdí, získá jistotu a nakonec jej rozjede z kopce. V tom praskne rám a vaše dítě si zlomí páteř. Tragédie a spousta škod a ne jen těch, které by bylo možné vyjádřit v penězích. Jste rozlobeni a kolo vezmete k soudnímu znalci a za dva měsíce Vám příde posudek v jehož závěru je napsáno, že kolo bylo vyrobeno z materiálu, které nelze zařadit k žádné technické normě a jeho konstrukce je naprosto nevyhovující pro jeho obvyklé užití. Jednoduše řečeno jste dítěti koupili kolo, které je pěkný šmejd made in China! A že stálo balík!!! Přeci by jse vlastnímu dítěti nekoupili nějaký šmejd z Číny v supermarketu!

V tenhle moment už nejde o peníze, jde o zdraví a princip. Toto by se již u někoho jiného opakovat nemělo a tak vezmete daňový doklad, posudek znalce, který kolo prohlédl a vyrazíte za obchodníkem. Ten Vás samozřejmě pošle tam kde slunce nesvítí, protože jste si podle něho problém způsobili sami tím, že jste na kole nechali dítě jezdit samotné a nechytali ho. Je přeci nornmální, podle obchodníka, že za dítětem poběžíte a kdyby se náhodou něco pokazilo, chytíte jej, jste přeci rodič a nesete odpovědnost za své dítě!

Tak tohle je vrchol, obchodník Vám prodá šmejd a ještě se cítí dotčen tím, že po něm něco chcete! Rozhodnete se tedy celou věc dát k soudu, žádat náhradu a zajistit, aby se takovýto výrobek již neprodával. Z vlastní zkušenosti s podobným problémem Vám však mohu říci, že tvrdě narazíte! Proč? Jako žalobce bude ležet důkazní břemeno na Vás a ač budete mít posudek, daňový doklad o koupi a další dokumenty dokazující škodu, bude to sakra málo! Ten šmejd co jste totiž koupili prodává mnoho obchodníků a Vy nikdy neprokážete, že to kolo co způsobilo tuto tragédii bylo právě to co jste zakoupili od onoho obchodníka a máte na to doklad! Soud se bude ptát zda jste nekoupili ještě jedno to samé kolo u někoho jiného, to pak způsobilo tragédii a Vy se jen chcete hojit na někom „nevinném“. Jste prostě bez šance a soud Vás potopí, čímž vlastně potvrdí dnešní společenskou normu!!!

Výše uvedený příklad je jen příkladem, ale sami se zamyslete, kde ještě by takovýto model mohl být aplikován a zjistíte, že se týká i Vašeho každodenního života. Může to být vadný kohoutek v koupelně, který praskne a zničí Vám byt za statisíce. Může to být vadná trouba, která Vám zapálí dům. Může to být i taková drobnost jako vadný zapalovač, díky kterému Vám shoří auto za statisíce a mnoho dalšího. Nebo konina v hovězím burgeru na kterou máte alergie. Ochranu u soudu však nehledejte, nedostane se Vám ji, protože neprokážete, že ten konkrétní zakoupený výrobek byl opravdu ten, co škodu způsobil bez ohledu na to kolik máte papírů. Podvádění, lhaní a očůrávání se tedy stává normou a nezbývá než se s tím smířit.

Tyhle drobnosti, kde soudy hájí podvodníky a lháře se už jen sčítají a vedou k devastaci naší společnosti odrážející se v mnohamiliardových podvodech, lhaní při volebních kampaních a cirkusu jeménem parlament. Nechci odsuzovat jednotlivé soudce, protože jejich ůděl není lehký, ale na druhou stranu si jej vybvrali sami a měli by svůj kříž nést hrdě a snažit se ordinovat společnosti morálku a zásadovost. Takto se bohužel však neděje ač se mnozí jednotlivci – soudci snaží. Však staří Římané již měli pořekadlo, že iustitia caeca est! A tak nezbývá tedy než v duchu starých Římanů konstatovat „pluviali et pariet“ ...

Autor: Petr Ugrin | pátek 22.2.2013 10:36 | karma článku: 37,18 | přečteno: 4493x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Vybírat daně ANO!

13.5.2016 v 7:15 | Karma: 34,98