Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mám právo na …

Tak tuto větu z nadpisu poslední dobou slýchám dost často a popravdě mi z toho běhá mráz po zádech! Právo na zdravotní péči, právo na sociální zabezpečení, právo na slušné životní prostředí a bůh ví co ještě. Bohužel jsem ale doposud nepostřehl, že by v této zemi právo fungovalo. Je totiž jen pro některé z nás!

Osobně se mi bytostně protiví jakékoliv právo bez jakékoliv povinnosti. A tokových práv tu je více než dosti. Každý máme právo na zdravotní péči, podotýkám, že bezplatnou. Avšak ne každý má povinnost na tuto bezplatnou péči přispívat. No, povězte mi proč? No, protože je ta péče ze zákona bezplatná! Za mnoho lidí, děti, důchodce, nepracující a další tuto povinnost splní stát a to způsobem, že zaplatí oproti normálnímu a průměrnému člověku pakatel. Pak se všichni strašně diví, že když doktor řekne, že člověka neošetří nebo, že operací odloží. Nic není zadarmo a to ani bezplatná zdravotní péče! To ale mnoho našich spoluobčanů doposud nepochopilo nebo dokonce ani pochopit nechce!

Dalším příkladem práva bez povinnosti jsou dávky v nezaměstnanosti a sociální dávky, jejichž spektrum a variabilita je naprosto okouzlující! Každý má právo na sociální zabezpečení a pomoc v nouzi, to jsem schopen pochopit. Nejsem však schopen pochopit, že nikdo nemá povinnost se především starat sám o sebe! Tohle pak končí totálními nechutnostmi jako jsou rodiny s počtem dětí, který by hravě naplnil mateřskou školku a prakticky žijí z darů ostatních, protože na to mají jakési právo. Na druhé straně jsou pak například matky postižených dětí, které by si pomoc zasloužili a nedostanou ji, protože postižení jejich dítěte nezapadá do jakýchsi tabulek. Osobně jsem toho názoru, že když si někdo bezstarostně vyrobil mateřskou školku, měl by nést i důsledky svého chování a to v „plné palbě“. A to je jen jeden z příkladů …

Už mi z těch všelijakých práv jde poslední dobou hlava kolem. Přitom y stačilo jen trocha zdravého selského rozumu a morálky a bylo by těch práv pomálu. Dle mého názoru je jen několik práv, která stojí za to, aby se za ně člověk pral. Mimo jiné je to právo na život, právo na svobodu ve veškeré šíři tohoto pojmu. Je to právo něco vlastnit a z toho vyplývající povinnost se o toto vlastnictví řádně starat. Je to právo na přiměřenou odměnu za vykonanou práci. A popravdě bych mnoho dalších rozumných práv už nenašel.

Dokud v tomhle státě bude právo na cokoliv zneužíváno tak jako doposud, nikam se nepohneme. Budeme jen dokola řešit právo na tuhle dávku a právo na tamhletu službu a demonstrovat za to, aby to ostatní zaplatili. Pokud někdo chce mít na něco právo, měl by nejdříve řešit své povinnosti a to zda je splnil, pak se teprve může o něco hlásit. V téhle zemi totiž mnoho lidí nepochopilo, že sociální dávka, zdravotní péče a mnoho dalšího jsou dary od těch co platí odvody a poplatky těm, co nic nemají, neplatí je a je naprosto nechutné jak se obdarovaní k těm co darují chovají! Ano, ti obdarovaní mnohdy nedokážou pochopit své morální postavení a namísto poděkování a úcty vrací jen závist a drzost.

Tudy cesta nevede, protože je jen otázkou času, než těm co darují, dojde trpělivost a ti co jsou dnes obdarováváni nebudu mít nic! A drtivá většina lidí v této zemi si ani neuvědomuje, jak je tato skutečnost krutě blízko, přitom by stačilo byt trocha slušnější a zodpovědnější!

Autor: Petr Ugrin | čtvrtek 28.11.2013 10:06 | karma článku: 35,19 | přečteno: 1910x
  • Další články autora

Petr Ugrin

Hůře už být nemůže. No, může ... pane Mitrofanove!

Česká televize, které každý měsíc pošlu příspěvek i já, opět nezklamala. Včerejší Události, komentáře nezklamali. Po výstupu pana Mitrofanova jsem nabyl dojmu, že jsem úplný idiot a nechápu oč tu běží.

22.10.2013 v 9:51 | Karma: 20,76 | Přečteno: 1162x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Broboha, už nic nepodporujte a nezlepšujte!

Jo, tak už nám to začalo. Podpoříme mladé rodiny, důchodce, Máňu Novákovou a hlavně vlastní kapsu. Docela se bavím, jak ty předvolební hesla jdou tak pěkně k sobě, asi jako stejné póly magnetu. Však s trochou hrubé síly se dá i tento odpor překonat.

3.9.2013 v 11:05 | Karma: 28,17 | Přečteno: 1140x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Zdanění dividend, svinstvo nebo ........?

Tak jsem si říkal, že už těm nahoře docvaklo, že zdanění dividend je svinstvo prvního kalibru. Skončí to ale asi zase jako obvykle v populistické honbě za hlasy "užitečných idiotů" sázejíc na prostou závist. Aneb soused má kozu a než abych si ji opatřil taky, budu si raději přát aby mu chcípla! Tohle už je bohužel pro čechy charakterizujícím prvkem.

25.8.2013 v 18:19 | Karma: 29,19 | Přečteno: 1769x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

ČSSD to už vymyslela ...

Tak nám Bohůš představil ten zázračný program v bodech, se kterým půjdou spasitelé do voleb. Bůh nás chraň, aneb pár komentářů k těm spásným bodům:

25.8.2013 v 12:26 | Karma: 33,01 | Přečteno: 1193x | Diskuse| Politika

Petr Ugrin

Diktátor na hradě a parlament - nejde o ústavu, jde pouze o koryta!

Poslední dobou člověk jen poslouchá ty kecy o diktátorech, idiotismech a podobných věcech. Málo kdo však sáhne hlouběji, než k myšlenkám, které prezentoval pan Kalousek či podporovatelé Milouše Zemana. To oč tu vlastně běží není ústava, ústavní zvyklosti či demo-demokracie!

12.7.2013 v 11:09 | Karma: 22,90 | Přečteno: 958x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Chcete se ihned nastěhovat
Chcete se ihned nastěhovat

J. Wolkera, Kralupy nad Vltavou - Lobeček, okres Mělník
3 788 174 Kč

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1777x
Milující, ale tvrdý a nesmlouvavý otec. Jsem přesvědčený Thatcherista, protože už jsem dávno vyrostl z obecného klišé, že existují i věci co jsou zadarmo.

Seznam rubrik