Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K těm protižidovským náladám přispívalo i to, že 60% Židů se v českých zemích hlásilo k německé řeči a obecně byli proněmečtí, nikoliv prorakouští. Při potyčkách buršáků s Čechy, Židů bylo mezi buršáky vysoké procento, zpívali Deutschland, Deutschland über alles, zatímco Češi paradoxně rakouskou hymnu nebo Kde domov můj.

0 0
možnosti
MK

A zde je část historické studie PhDr. Hellmuta Schramma týkající se vražd v Polné:

http://uloz.to/xXZf37iQ/polna-h-schramm-pdf

I když jeho kniha vyšla za války a proto obsahuje dobové výrazy, je možné si udělat o celé věci obrázek.

0 0
možnosti
MK

Role Masaryka byla v tomto případě obzvlášť hanebná. Zde jeden jeho citát z roku 1899:  "Kdyby se však i sám Hilsner dopustil vraždy, čemuž nikdy neuvěřím, pak by to ještě zdaleka nebyla vražda rituální, nýbrž akt sebeobrany, spontánní explose nahromaděného utrpení, kterým národ Židů po staletí tak hrozně trpěl.“

0 1
možnosti
LH

Nebo šlo o extrémní projev antisemitismu ve společnosti.

0 1
možnosti
Foto

Myslím, že vůbec nejde o jakýkoliv vývod soudu. Ani o lásku/nelásku Masaryka k Židům, ale o to, že davy se nechaly zfanatizovat mediálním závěrem. To bylo asi celým sporem Hilsneriády.

0 0
možnosti
LH

Masaryk, ač nebyl velkým přítelem Židů, ale byl to člověk ctící spravedlnost, díky svému angažmá v tomto případu získal velké sympatie vlivných Židů v USA, což výrazně pomohlo při uznání Československa tehdy nejvlivnější světovou velmocí. R^

0 0
možnosti
RH

Masaryk naopak přítelem Židů byl..

1 0
možnosti
MK

Výborně, paní Tydlidátová, pojďme podobně zkoncovat z neustálým prezentováním mrtvých z koncentračních táborů, především na úplném konci války na tyfus zemřelých vězňů z Bergen-Belsenu a vydávání jejich mrtvých těl jako důkaz vraždění nacisty po celou dobu války v různých místech. Nezaslouží si i tito konečně klidné spočinutí a nevyužívání jich v nekonečné propagandě ?

0 2
možnosti
MK

Hilsner byl vrahem. To se prokázalo při obnoveném řízení v Písku.  Co Masaryk vyvrátil bylo to, že se jednalo o vraždu rituální.

0 3
možnosti
RH

Nesouhlasím, proti Hilsnerovi neexistoval relevantní důkaz, byl odsouzen v podstatě na přání "lidu".. Připomíná mi to americký případ O.J.Simpsona, kterého na přání lidu raději neodsoudili.

0 1
možnosti
RH

Hilsneriáda a její průběh je dneska k smíchu (i když z toho mrazí). S podobnými pohádkami antisemité dnes přijít nemůžou. Od té doby jim ovšem výrazně nabily sami Židé svým brutálním angažmá v bolševickém hnutí. Ještě dnes je velká část Maďarů antisemitská kvůli úloze Bély Kuna a dalších bolševických špiček židovského původu tehdejších i pozdějších dějinách Maďarska..

0 0
možnosti