Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždyť o Markovi píšete v dalším článku, že to nebyl očitý svědek. Že to má od Pavla... Takže na co se to ptáte?

Jinak, pokud někdo napíše geografickou nepřesnost, tak to znamená, že v tom místě prostě nebyl. Pokud to jinde napíše správně, tak je buď možné, že tam byl, anebo odněkud čerpal. Anebo to celé odněkud čerpal - někde to četl, popřípadě mu někdo něco řekl. A on si to zapamatoval či pochopil takhle.

0 0
možnosti
MP

Ano, to je častá námitka, proč o Ježíši není v Josefu Flaviovi psáno více. Musíme si uvědomit, že na tehdejším území Judska, Galileje a helénizované Dekapole žilo až několik milionů lidí. Na největší svátky do Jeruzaléma přicházelo až 1 milion Židů.

Takže i když v několika případech čteme, že Ježíše sledoval několikatisícový zástup, pořád šlo pouze o malou skupinku učedníků. Pozornost tehdy byla upřena na farizee, saduceje, zéloty, essény a další skupiny, velké vůdce a kazatele.

Navíc je možné, že Flavius neměl, či nechtěl, mít na Ježíše jasný názor a navíc psal tak, aby se zalíbil i Římanům. Jak tvrdím, v historii i přírodních vědách je důkazů tak akorát, aby člověk mohl věřit a nemusel. Aby nebyla znásilněna lidská svobodná vůle.

1 0
možnosti
Foto

vaše starosti, zvláště v dnešní době, bych chtěl mít.

1 0
možnosti
Foto

Nepřesnosti v textech, nic nedokazují.

1 0
možnosti
MB

Historické a geografické přesnosti nebo nepřesnosti nejsou ani důkazem, že tam dotyčný byl, ani že tam nebyl..

Dobový pamětník se může dopustit nepřesností, stejně tak nějaký mystifikátor může vycházet z přesných geografických a historických reálií.

Podstatné je, jak je zmýtizován vlastní příběh, který se v těchto reáliích odehrává.

Nemám důvod nevěřit, že Ježíš existoval.. Takových kazatelů, učitelů nového učení, proroků bylo vždy (až dodnes) spousta.. a Ježíš se díky schopnostem svých učedníků stal nejslavnějším..Jistě v tom hrála roli i síla jeho myšlenek (ačkoli jedno učení navazovalo nebo vycházelo z druhého).

Nicméně to, že Jejíž byl synem Božím, kterého jeho otec vyslal na zem, aby ho obětoval na kříži, považuji za poměrně primitivní legendu navazující na starší pohanská náboženství (a legendy), která byla založena právě na obětech a obětování..

0 0
možnosti
Foto

Píšete: "Historické a geografické přesnosti nebo nepřesnosti nejsou ani důkazem, že tam dotyčný byl, ani že tam nebyl..

Dobový pamětník se může dopustit nepřesností, stejně tak nějaký mystifikátor může vycházet z přesných geografických a historických reálií."

Až potiaľto s vami súhlasím.

Pokiaľ však ide o posledný odstavec, chcem sa opýtať, ako sa vysporiadate s tým, že Ježiš to sám prehlasoval a máme o tom písomné záznamy z pomerne ranného obdobia kresťanstva.

0 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.