Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Paní Tvrdoňová, pokud je v Novém Zákoně přesný popis historických událostí, jak říkáte, tak mi vrtá hlavou několik věcí. Asi nejvíc to sčítání lidu, které se mělo konat v době Ježíšova narození. Neexistuje žádný doklad toho, že by císař Oktavián něco takového v Římské říši nařídil. Je to pouze v Bibli. Mohl to samozřejmě vyhlásit jenom v části říše (v Palestině). Pak mi ale nedává smysl to, že se Josefova rodina musela vypravit do města, odkud pocházeli jeho předkové (z Nazareta do Betléma). Představte si, že by dnes někdo vyhlásil sčítání lidu a vy jste kvůli tomu musela jet do místa, odkud pocházel děd děda vašeho děda (pokud to tedy vůbec víte). Takhle se sčítání lidu nikdy nikde neprovádělo, aspoň podle dostupných historických pramenů. Zmínka o tom je jenom v Bibli. Proto se někteří bibličtí badatelé kloní k názoru, že je to autorská licence osoby, která psala evangelium. Ježíš se nemohl narodit v Nazaretu, protože mesiáš se měl narodit v Betlémě (aspoň dle chybného řeckého překladu původního hebrejského textu Starého Zákona). A tak bylo třeba vymyslet záminku, proč se Josef s těhotnou manželkou musel vydat do Betléma.

1 1
možnosti
LT

L29u10d43ě59k 36T98o54n19d18r

12. 12. 2017 11:38

Jedna věc je, že Židé (narozdíl od nás) si velmi pečlivě zaznamenávají z kterého rodu pocházejí. Je to důležité pro jejich vlastní identitu. Takže i Josef s Mariií věděli "kam patří" a kde se tedy hlásit ke sčítání.

Druhou věcí, jestli je pravda nebo jen záměr, aby všechno "sedělo" na stará proroctví. Pravověrní křesťané o tom nepochybují, protože právě to je "důkazem", že Ježíš byl opravdu tím, kým byl - spasitelem předpovězeným proroky.

Logickým rozborem textů však musíte dojít k závěru, že pro to neexistuje dostatek důkazů. Co je evidentní, že evangelisté se úporně snažili dodat Ježíšovi "legitimitu" tím, že takové spojení s texty Tóry hledali a vytvářeli. Což bylo logické, protože by jinak byli pronásledováni a zabiti jako kacíři co podlehli nějakému "bludaři". Navíc sami byli ortodoxními židy, tedy už kvůli sobě se potřebovali ujistit, že Ježíš je "ten pravý" podle jejich víry.

To je jasně vidět už na tom, že čím novější evangelium, tím víc detailů a podrobností obsahuje. Tři evangelia jsou synoptická, ale nejstarší "Marek" vůbec neví o původu a narození Ježíše to, co nejmladší "Lukáš". A zároveň "Lukáš" sám říká, že on nebyl očitým svědkem, že pouze zaznamenal to, co se o Ježíšovi vypráví ("vznešený Theofile...") Takže s časem příbeh o Ježíši košatěl a rozrůstal se o stále víc a víc detailů.

2 0
možnosti
JL

Dobry den pani Tvrdonova, pokud se pamatuju se skoly dobre, Jezis prisel na svet jako Vykupitel-Mesias. Jaky je Vas nazor? Nazor na to co slysime pri "pozdvihovani" pri kazde msi, "Ejhle beranek bozi ktery snima hrichy sveta". Uz to napovida cim Jezis vlasne byl a co bylo jeho ukolem. Jak moc se mu to podarilo by bylo na dlouhe diskuze. Jiste je ze to co rikal pred dvema tisici let ma a bude mit stejnou platnost. Jako napr. "Kdo jsi bez viny hod prvni kamen, nebo "miluj sveho blizniho jako sebe sameho". Nevite nahodou jak tato slova zni v nejstarsich zaznamech? Napr. v anglictine to vyjadruji: "Love your neighbor like you leve thyself"' neni tak vystizne jako ceske (slovensky nevim) "Miluj sveho blizniho znamena tedy nejen sveho souseda ale stejne tak Maora z N. Zealandu nebo Eskymaka z Gronska. Nevim proc Anglani radsi nerikaji 'fellow human being" coz zni priblizne jako blizni. Vim , ze je to mimo Vaseho nametu, za pripadnou odpoved Vam predem dekuju a zdravim Vas.

0 0
možnosti
Foto

Žiaľ, neovládam gréčtinu, takže neviem ako to bolo v originále.

Ale keď som si čítala anglický preklad, páčilo sa mi to, lebo niekedy je ľahké milovať hladujúce deti v Afrike, ale milovať problematického suseda, príbuzného, kolegu, je omnoho ťažšie :-)

0 0
možnosti
LT

L79u35d85ě10k 43T53o80n30d38r

11. 12. 2017 16:37

Na Ježíšovo božství se dá dívat z různých stran. Jeden pohled jste popsala v tomto blogu. Ale můžeme se podívat i z jiné stránky. Například "politické".

Křesťanství se rozšířilo díky přesvědčení, že Ježíš je boží syn a tedy má i mimořídné postavení mezi jakýmikoli proroky, protože "sedí po pravici Otce".

Zkusme na chvíli připustit, že to není pravda. Co by se stalo? Jaké by to mělo důsledky? Většina křesťanů by přestala veřit ve svou víru. Proč také věřit v nějakého "prostředníka", jednoho z mnoha proroků? Tím, že křesťanské církve "drží klíče od ráje" v podobě Ježíže jako božího syna, drží i v rukou nesmírný vliv politický. Drží v rukou moc. Ježíšovo božství je důležité i "politicky".

Jasně je to vidět ve vztahu křesťanství - islám. Pokud by křesťané připustili, že Ježíš není boží syn - vyhrál by islám. Protože Islám tvrdí, že Ježíš byl jen pouhým předchůdcem završujícího Mohameda. A tedy Mohamed je ten, "kdo drží klíče od ráje"! Ne Ježíš! Na tom je jasně vidět, že Ježíšovo božství je i věc vysoce mocenská a politická.

0 0
možnosti
LT

L16u50d62ě64k 11T94o41n76d79r

11. 12. 2017 16:38

A je možné se podívat i třeba pohledu exotického buddhismu. Z pohledu buddhistů jsme naprosto všichni "božími dětmi" v doslovném smyslu slova. Naše duše, jsou součástí boha, jen se od něj oddělily, aby si mohly prožít svůj příběh, učit se a buď "stoupat k nebesům" nebo "upadat do pekla". Cílem je opětovné se spojení s bohem a rozplynutí se v něm - nirvána (teď mluvím slovníkem křesťanů). A protože se to odehrává v milionech cyklů našich životů (reinkarnace), tak je každý z nás na různém stupni "vývoje". Jsou duše "propadlé peklu". A jsou mimořádně vyspělé duše, které jsou už tak vysoko a tak blízko bohu, že jsou pro nás učiteli, rádci, ukazateli směru. Tak mimořádně vyspělou duší je pro Evropany Ježíš, pro Ásii Buddha, pro araby...

Z pohledu buddhistů pak není nic zvláštního, že se Ješíš sám sebe označuje za "syna člověka" a zároveň mluví o "Otci nebeském", protože je mu už tak blízko, že jej mohl osobně "vidět". Rozdíl je jen v tom, že Ježíš to ví a my ostatní ne. On to VĚDĚL, prožíval - my jen VĚŘÍME, ale nemáme Ježíšův prožitek. (v Bibli Ježíš říká apoštolům prazvláštní větu: "Copak jsem vám neřekl, že jste bohové?")

Stejně tak se dá i "buddhisticky" vykládat slavná Ježíšova odpověď na otázku farizeů "Ještě ti není padesát a viděl jsi Abraháma?" (citu ji volně z paměti) na kterou Ježíš odpověděl: "Dříve než Abrahám, já byl jsem". Pokud věříte v reinkarnaci jako buddhisté, pak je to pro vás důkazem, že Ježíš je "velmi stará duše", která prožila už tolik zrození, že je starší než Abrahám.

To jen tak pro zajímavost :-) Tímto textem nemám v úmyslu rozpoutat žádnou teologickou dislkuzi. Ale je poučné vidět, jak je možné Ježíšovo božství vnímat a interpretovat.

0 0
možnosti
LV

L66u35b64o18m65í30r 89V29í81t

11. 12. 2017 14:10

Když Ježíš přišel poprvé na zem, byl nazýván „Synem člověka,” nyní je nazýván „Synem Božím,” a v tisíciletém království bude „Synem Davidovým.” On přišel jako Syn člověka, jako Prorok, jak to bylo o Něm řečeno. V současné době je Synem Božím v nadpřirozeném stavu. A v tisíciletém království, které má přijít, bude Synem Davidovým sedícím na trůně Davidově. Jak všichni čtenáři Bible víme, je to Boží zaslíbení dané Bohem Davidovi, a sice, že On pozdvihne Svého Syna, aby seděl na Jeho trůnu. Deuteromy 18:15....Proroka vzbudím jim z prostředku bratří jejich, jako jsi ty, a položím slova má v ústa jeho, a bude jim mluviti všecko, což mu přikáži.On přišel jako Syn člověka, ve věku když zde byl na zemi.Syn člověka je prorok. Po letnicích přišel ve formě Ducha svatého, nadpřirozený Duch. Nyní je Synem Božím. V Milenium bude Syn Davidův kde bude sedět na vlastním trůnu.Trůnu Davidově. On je Syn Boží, Syn člověka, a Syn Davidův. Když byl zde na zemi,tak o sobě prohlašoval,že je Synem člověka 84x. aby lidé porozuměli,že on je tím zaslíbením z Deuteromy 18:15....

1 0
možnosti
JH

To je o Zemanovi, nebo jsem to blbě pochopil?

0 0
možnosti
Foto

Určitě vám nevadí vnitřní rozpor vašeho textu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Môžete byť konkrétny o akom rozpore hovoríte?

0 0
možnosti
FS

Všechno toto povídání a hledání podrobností v Bibli či jiných starých textech má jednu či dvě velké slabiny. Za prvé žádný Bůh neexistuje, jeho existence se nedá dokázat i když doposud nevíme, jak vznikl čas, hmota, prostor atd. Různá sdělení o jeho zásazích, zázracích atd. jsou jen a jen zkazky a pohádky, z nichž mnohé už dnes vyznívají téměř legračně.

Za druhé dnešní velké církve v čele s římsk. kat. církví jsou jen a jen ideologické, mocenské a hospodářské organizace jejichž představitelé si snaží urvat kus moci a vlády v dané společnosti. Víra v Boha stvořitele a postavení církve mělo ve starověku či středověku svůj význam ve sjednocování vědění, ve sjednocování kmenů v jeden národ, ve sjednocování vládnutí pod jednoho panovníka. K čemu slouží dnes snad každý vidí....

(PS. Abych odvrátil předem některé útoky na mou osobu sděluji, že jsem v dětství pokřtěný ř.katolík a že VUML jsem nestudoval).

2 1
možnosti
IV

Myslím, že autorka se obrací převážně k věřícím, popřípadě k lidem, které názory věřících zajímají. Pokud se budou děti dohadovat, jestli měla Popelka oříšky vlašské nebo lískové, tak jim to taky nezatrhnete s tím, že žádná Popelka neexistovala. Musíte to brát v rámci toho příběhu.

0 0
možnosti
Foto

Bájným postavám je dovoleno všechno. I prohlašovat se za božího syna.

3 0
možnosti
Foto

Chcete tým povedať, že Ježiš nikdy nežil?

Je načase prečítať si, čo o tom hovoria historici, nie sovietski ideológovia.;-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1208x
Hlásim sa k duchovnému odkazu velikánov Českého národa ako bol Jan Hus a Jan Amos Komenský. Vyštudovala som históriu a vo svojich blogoch sa venujem najmä otázkam historickej dôveryhodnosti biblických kníh. Pri svojim skúmaní som došla k záveru, že máme veľké množstvo historických dôkazov toho, že Ježiš naozaj vstal z mŕtvych a bol tým, za koho sa prehlasoval.